Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

miniDSP Flex HT: Fullända din hemmabio

miniDSP gör små, coola processorer med rumskorrigering. Med Flex HT får du åtta kanaler med rumsanpassat ljud.

Av / 2023-03-25 - 16:27
miniDSP Flex HT: Fullända din hemmabio

Flex HT är miniDSP:s första flerkanaliga processor i fickformat med HDMI och Audio Return (ARC/eARC). Du får DSP-bearbetning för åtta kanaler i linjär PCM över USB Audio eller HDMI eARC. Eventuellt kan du också bearbeta en ren stereosignal via SPDIF koaxial och TOSLINK optisk kabel.

miniDSP Flex HT har avancerad bashantering (bass management), parametrisk EQ, delningsfilter, avancerad filterprogrammering som miniDSP kallar biquad, och det finns också justering för fördröjning och inbördes ljudnivå (gain) mellan kanaler.

Läs också L&B TechCast – avsnitt 6 I det här avsnittet har vi experten Bjørn Erik Forberg som gäst och pratar om rumskorrektion och aktiva/passiva högtalare.

Multikanals Dirac Live

miniDSP Flex HT har uppgraderbar programvara, fullfrekvens multikanal Dirac Live, vilket vi kan intyga är bland de bästa rumskorrigeringssystemen på marknaden just nu.

miniDSP lovar att de åtta analoga RCA-utgångarna har mycket låga brusnivåer och distorsion. Du får kontroll över hela AV-systemet från TV-fjärrkontrollen tack vare CEC över HDMI, vilket gör det enkelt att integrera processorn i din installation.

miniDSP Flex HT rear- scaled
Foto: miniDSP

Inte bitstream

Observera att Flex HT inte stöder bitströmsformat som Dolby och DTS. Därför måste den anslutna HDMI-enheten kunna mata ut linjär PCM (LPCM) för multikanals-stöd via HDMI. Detta gäller också för immersive-format som Dolby Atmos. Om du har en källa som kan transkoda om Dolby Atmos till PCM kan du i teorin få 5.1.2 3D-ljud ur Flex HT.

Tyvärr känner journalisten inte till några produkter som kan göra detta, men kanske kan läsarna hjälpa oss här? Skriv gärna i kommentarerna!

WISA-stöd

Sist men inte minst är Flex HT miniDSP:s första produkt som inkluderar trådlöst WiSA-stöd. Förkortningen står för Wireless Speaker and Audio Association, och är speciellt utformad för flerkanaligt ljud med låg latens. WiSA-sändaren är inbyggd i själva Flex HT-enheten och kan överföra alla åtta utgångskanaler till WiSA-kompatibla trådlösa högtalare och subwoofers.

miniDSP Flex HT 2- scaled
Foto: miniDSP

miniDSP Flex HT tillgänglighet och pris

Processorn kommer under andra kvartalet. Vi vet inte priset ännu, men Flex Eight, som också har åtta-kanals bearbetning, men utan HDMI, kostar 600 dollar. Vi räknar med att Flex HT blir något dyrare och blir inte förvånade om den hamnar på 10 000 kronor här hemma.

OBS! För att göra rumskalibrering behöver du dessutom en mätmikrofon, till exempel UMIK-1.

Mer info: minidsp.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hisense PX3-Pro: Jättebild på kort avstånd

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Rulla till toppen