Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Laserprojektorer från Sony

Två nyheter från Sonys proffsdivision ger en antydan om vad det senaste inom hemmabioprojektorer blir.

Av / 2015-06-02 - 17:39
Laserprojektorer från Sony

Sony har länge varit en av förkämparna för det superskarpa 4K Ultra-HD-formatet, vilket de bland annat har visat med sina 4K-projektorer för hemmabruk. Highend-modeller som VPL-VW300ES står högt på många entusiasters önskelistor, men frågan är vad ”the next big thing” blir?

Laserprojektorer med extrem ljusstyrka
Sony Professional har just presenterat de två laserprojektorerna VPL-GTZ270 och VPL-GTZ280. De passar speciellt bra för underhållning i stora visningsrum, till exempel flygsimulatorer och annan visualisering.

De nya modellerna har Sonys SXRD 4K-bildhip (4096 x 2160). Det som främst är nytt är att ljuskällan är en laser. Det ger Sony-projektorerna en extrem ljusstyrka på upp till 5 000 ANSI Lumen, med uppemot 20 000 timmars underhållsfri användning! I lågkontrastläget påstås drifttiden vara hela 40 000 timmar och man behöver inte underhålla lampa eller filter. Att man slipper lägga tid och pengar på underhåll är goda argument i många professionella sammanhang.

Flight-sym-1
Sony-projektorerna ska passa för så kallad multiprojektion, som ofta används i flygsimulatorer.

Extra ljusstarka projektorer som den här har i normala fall inte den bästa kontrasten eller svärtan. Sony utlovar dock att projektorernas SXRD-paneler ska ge en extra mörk svärta. De ska också passa till så kallad multiprojektion – en effektfull teknik som vi bland annat såg på Bukarests 555-årsjubileum och som används i simulatorer för att ge en sömlös bild.

Båda modellerna har optik som är förseglad för att skydda mot smuts och damm, och har en ljudnivå som är lägre än 35 dB. En ny chassidesign ska göra det enklare att hantera och stapla flera projektorer.

VPL- GTZ270
VPL- GTZ270 är gjord för att ”skapa realistiska och fängslande underhållningsupplevelser”. Funktioner som Reality Creation-uppskalning är välkända från Sonys hemmabioprojektorer och ger en knivskarp bild även med material som har lägre upplösning än 4K. Projektorn har ett brett färgspektrum och täcker hela DCI-färgrymden. Den ska även kunna återge HDR-videomaterial (High Dynamic Range).

VPL- GTZ280
VPL- GTZ280 vänder sig speciellt till flygsimulatorer och liknande. Den har en speciell 4K 120 Hz-signalprocessor för att kunna ge tredimensionella bilder med 4K-upplösning med 60 Hz till varje öga, med reducerad crosstalk och mindre hackningar vid snabba bildrörelser. Den har dessutom infrarött ljus för att unna simulera ”Night Vision” och är extra tålig mot vibrationer.

Sony VPL- GTZ270 kommer i januari 2016 och VPL- GTZ280 i mars 2016.  Några priser på de två proffsprodukterna har inte Sony avslöjat.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ljud & Bild
Rulla till toppen