Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

IKEA kör om Apple

Skrivet av / 2012-04-23 - 11:48
IKEA kör om Apple

Med IKEAs världspremiär på sitt nya TV-sortiment Uppleva som skedde i all tysthet i en lägenhet på Söder i Stockholm gjorde man samtidigt det som Apple arbetat intensivt på under en längre tid – att erbjuda en kombination mellan TV och internet. Åtskilliga, lappade lösningar har funnits en tid men IKEA vill centralisera all mediekonsumtion – oavsett om det kommer i en TV-kabel, ligger på en håddisk eller strömmas via internet. IKEA släpper nu fyra modeller av Uppleva från IKEA, varav tre är Smart TV. All teknik inklusive tillhörande mediespelaren samt högtalare kommer från den välkända producenten TCL som bland annat under flera år tillverkat apparater för Samsung.

“Smart TV för oss är en lösning där våra konsumenter inte skall behöva tänka så mycket på tekniken när de vill komma åt innehåll”, säger Marcel Godfroy, Projektledare för IKEA of Sweden. “Vi är egentligen inte intresserade av hemelektronikmarknaden i sig utan fortsätter vårt arbete att kunna leverera vettiga lösningar för hemmet. Vår Smart TV fungerar dels med en förkonfigurerad internetportal där vi samlat ett antal populära tjänster som YouTube, Spotify, sociala medier mm, dels också helt öppet mot internet. Smart TV stödjer DNLA protokollet för att medge strömning via hemnätverket också.”

TV som heminredning
IKEAs strävan med Uppleva handlar mer om hur vi integrerar våra maskiner i hemmet. På samma sätt som de gett oss smarta inbyggnadsmöjligheter för kylskåp och diskmaskiner så levererar IKEA nu kompletta inredningslösningar för Uppleva. Sedan tidigare säljer IKEA skåpserien Bestå som nu utvecklats för att både kunna montera dit en Uppleva TV med dolda sladdar men också för inbyggd Uppleva mediespelare samt högtalare. Dessutom har man tagit fram en mindre möbel, Himna, designad av WIS Design, med en härligt stark retrokänsla från gårdagens pinnstolar.

“Vi har undersökt hur människor ser på TV i hemmet”, säger Francis Cayouette, Designer. “De vanligaste orsakerna till missnöje är svårigheten att gömma sladdar och kablar, att mediemöbeln är inte tillräckligt snygg, att de tekniska prylarna syns och att möblerna inte passar ihop med TVn – eller tvärtom”. “Detta övertygade oss om att det var på tiden att skapa ett integrerat sortiment och idag visar vi de första delarna.”

Bild och ljud som helhet
Nyckelorden för IKEAs produktutvecklare har varit att gömma allt utom själva bildskärmen. Den mediespelare som kan köpas som tillbehör och byggas in i möbelserien Bestå kommer tillsammans med två diskant/mellanregister-högtalare som också är inbyggnadsklara samt en subwoofer i matchande design som får stå för sig själv. Mediespelaren klarar i princip alla förekommande filmformat på marknaden inklusive DVD och BlueRay. Den är utrustad med en 100 w förstärkare som driver de två inbyggda högtalarna. Subwoofern är aktiv men uppgifter om förstärkning kunde inte ges.

Fakta om Uppleva TV:

Bildskärm
IKEA använder förhållandevis ny teknologi från TCL i form av en LCD skärm med LED istället för CCFL belysning, numera så kallad LED TV. Detta anses ge en energibesparing på ca 40%. De nya apparaterna är klassade som klass A energimässigt. Skärmen är full HD med ett rörelseindex på 400 hz. Bildskärmen är utrustad med en ljussensor som ökar respektive minskar skärmens ljus beroende på omgivande ljus. Uppleva TV lanseras i storlekarna 46, 40, 32 och 24 tum. Den minsta storleken är dock inte SMART TV och kan inte dra nytta av tillbehörssortimentet för design och inbyggnad.

SMART TV (kräver tillbehöret WiFi-adapter)
Till UpplevaTV levereras en särskild WiFi-adapter som gör att apparaten kopplas upp på nätverket trådlöst. Alla modeller utom den på 24 tum kan visa internet samt också strömma material från hemmets datorer eller nätanslutna hårddiskar. Idag kan inte tangentbord kopplas till

Medier (tillbehör mediespelare)
Den mediespelare IKEA erbjuder som komplement innehåller förutom en DVD, BlueRay och CD läsare även en tuner samt en förstärkare på 100 wpc. IKEAs mediespelare är konstruerad för att byggas in i möblerna Bestå och Himna där även två högtalare (diskant/mellanregister) kan byggas in. Dessutom erbjuder IKEA en trådlös, aktiv subwoofer som komplement.

Uppleva TV klarar alla de vanliga formaten för bild och ljud som DVD, BlueRay, Mpeg4, DivX, AVI och Jpeg. På ljudsidan klarar apparaten CD-format samt Mpeg3. Mediespelaren medger även att externa mediekällor, som iPhone, USB, mp3-spelare, kopplas in för ljudåtergivning.

Inspelning (tillbehör)
Som tillbehör finns även ett inspelningsminne på 8 GB till samtliga modeller. Detta är dock ett normalt USB-minne som kan ersättas med större enheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Rulla till toppen