TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

1, 2, 3, 4, hemmabio!

Temat surround har vi redan behandlat, här är fyra förslag på hur du kan bygga en hemmabio i praktiken, allt efter egen budget och ambitionsnivå.

forfatter
Publicerad 2011-11-07 - 13:20

I denna högst opretentiösa guide ska vi försöka ge en översikt över vilka olika nivåer som finns i hemmabiosammanhang. För även om stormarknaderna vill få dig att tro något annat med sina löften om superpriser så är det inte alls alla bild- och ljudprodukter som förtjänar att kallas för ”hemmabio”.

Nej, om du ens ska få en liten biokänsla hemma i vardagsrummen så måste anläggningen leva upp till vissa minimikrav. Ljudet måste komma från alla håll, dialogen måste vara stark och ren, och det måste naturligtvis kännas i kroppen när Bruce Willis skickar ett dånande F35-jetplan rakt ner i backen. Sådana upplevelser kräver apparatur av hög kvalitet, som dessutom ska kunna återge en högre ljudnivå än en vanlig stereo.

Därför har vi hoppat över de allra enklaste alternativen i den här översikten. Produkter som ljudlimpor och 2.1-system (två högtalare plus bashögtalare) fungerar utmärkt för dig som bara vill förbättra TV-ljudet, men vi anser att det är först när du är helt omringad av högtalare från alla håll och kanter som vi kan börja snacka hemmabio på allvar.

En enkel men effektiv surroundanläggning har en Blu-ray-spelare som källa, en förstärkare som avkodar ljudspåret och driver högtalarna, och sist men absolut inte minst åtminstone fem högtalare plus en subbas (kallas också 5.1-system). Det är alltså grundreceptet på surround – fast det finns som bekant många olika sätt att laga till en festmåltid …

Hemmabio på låda

 

 5.1 system: Samsung HT-D5500: – 4.500 kr

De så kallade allt-i-ett-lösningarna – ”Home Theater in a Box” – är den enklaste och billigaste inträdesbiljetten till hemmabio. Här får du allt du behöver: Blu-ray-spelare, förstärkare och högtalare, plus sladdar och monteringsmaterial i en enda låda. De flesta sådana allt-i-ett-system är enkla att sätta ihop och tar lite plats, har en enkel bruksanvisning och färgkodade kablar. Du klarar dig dessutom med en enda fjärrkontroll till allt. Tillverkaren har tagit hand om uppgiften att matcha de olika delarna efter varandra och många sådana 5.1-system låter förvånansvärt bra för pengarna – fast du kan glömma att konkurrera med den lokala biografen. Allt-i-ett-anläggningarna spelar varken högt eller särskilt rent, och passar därför bäst i mindre rum och på andra ställen där man ändå inte kan spela våldsamt högt.

Fördelar:
Lågt pris
Enkel installation

Nackdelar:
Passar inte för hög/realistisk volym
Begränsad bas

Tips
Om du ska kunna koppla in annan utrustning, till exempel TV-mottagare eller spelkonsol, måste anläggningen ha extra HDMI-ingångar.

 

Gott & blandat

 

Blu-ray spelare: Panasonic DMP-BDT110 – 1.700 kr
Hemmabioreceiver: Onkyo TX-NR509 – 4.000 kr
5.1 högtalarsystem: KEF KHT2005.3 – 10.000 kr

Du kan köpa halvfabrikat eller laga till maten själv – de flesta vet vilket som smakar godast. Om du är seriöst intresserad av film och vill ha ett bättre surroundljud så lönar det sig definitivt att sätta ihop en anläggning av separata komponenter. Då kan du välja helt fritt mellan de delar som passar bäst, både till storleken på rummet och hur djupt du vill gräva i plånboken. Men som du ser i vårt exempel behöver inte en separat hemmabio kosta en hel förmögenhet.

I det här exemplet har vi lagt mest pengar på högtalarna, helt enkelt för att vi behöver sex stycken av dem och vill ha så hög kvalitet som möjligt. Högtalarna har naturligtvis stor inverkan på ljudet och om du väljer rätt kan du få ett fint ljud även med måttlig elektronik. Det är också enklare att byta ut förstärkaren än högtalarna längre fram.

Fördelar:
Bra ljud
Flexibilitet och valfrihet
Enkelt att uppgradera

Nackdelar:
Tar större plats
Mer komplicerad installation

Tips
Stora högtalare är rent allmänt känsligare (spelar högre per watt) och får därför ut mer av en liten förstärkare.

 

Ja tack, både och

 

Pioneer BDP-LX54, 3D-Blu-ray-spelare    4 000 kr
Pioneer SC-LX83, hemmabioreceiver    24 000 kr
B&W CM8 + CM1 + Centre 2 + Sub    42 900 kr

Att kombinera stereo och surround av högsta klass kan vara trixigt och man är ofta tvungen att prioritera. Om film och musik räknas lika mycket bör man göra som vi har gjort i det här exemplet och satsa på lika hög kvalitet i alla kanaler. Börja med ett par bra fronthögtalare och välj den största centerhögtalaren som finns från samma märke och komplettera sedan med bakhögtalare i samma serie. Vi har valt en kraftfull och påkostad 7.1-receiver men håller oss till ett 5.1-system och använder de två extra förstärkarkanalerna till att bi-ampa fronthögtalarna för att få mer kraft och bättre ljud.

Om tonvikten däremot ligger på bra stereo kan ett alternativ vara att skaffa en High End-stereoförstärkare med processoringång. Då tar stereoförstärkaren hand om musiken, och dess effekt driver fronthögtalarna i hemmabion. Resten av högtalarna kan drivas av en (förhållandevis) billig hemmabioförstärkare. Nackdelen med en sådan hybridkoppling är att den är mer komplicerad och att den medför en del extra apparater och kablar.

Fördelar:
Hög ljudkvalitet till både film och musik

Nackdelar:
Tar plats
Inte lika bra ljud i två kanaler som en stereo för samma pengar

Tips
Se till att fronthögtalarna har biwiring-terminaler så att de kan drivas med.

 

Kompromisslöst

 

Oppo BDP-95, 3D-Blu-ray-spelare               12 000 kr
Onkyo PA-MC5500, 9-kanals effektförstärkare      17 000 kr
Onkyo PR-SC5508, 9.2-förförstärkare    25 000 kr
Klipsch THX Ultra 2, högtalarsystem        120 000 kr

Om du har ambitioner om att ge den lokala biografen en hård match klarar du dig inte utan ett skräddarsytt hemmabiorum där alla förhållanden är helt optimala för att njuta av film. Du måste ha en stor bild, bekväma fåtäljer och framför allt full kontroll över ljudet och ljuset i rummet.

I en riktig bio vill vi att det ska vara så lite som möjligt som stör bild- och ljudupplevelsen. Därför är rummet helst mörklagt, elektroniken står dold i ett skåp eller intilliggande rum, och högtalarna är inbyggda i väggen, eller ännu hellre placerade bakom en perforerad filmduk. Många hemmabioentusiaster utgår från en källare eller vind och bygger sitt biorum från grunden, med speciella hänsyn till akustik och ljusinsläpp.

Det bästa med en sådan här hemmabio är att det låter oss välja elektronik och högtalare som passar speciellt bra till filmljud. Ett THX-godkänt högtalarsystem är en bra utgångspunkt eftersom det lever upp till en rad kvalitetskrav på spridning, ljudtryck och förvrängning. Detsamma gäller THX-godkända förstärkare. I det här exemplet har vi satsat på en tudelad kombination med processor och effektförstärkare som är mer flexibel när det gäller kraft och senare förbättringar.

Fördelar:
Ett välinstallerat THX-hemmabiosystem har en enorm dynamik och en klarhet som både kan tangera och överträffa de bästa ”riktiga” biograferna.

Nackdelar:
Hög prisklass – i en lyxig hemmabio måste du räkna med kostnader utöver själva bild- och ljudanläggningen.

Tips
När du ska bygga en hemmabio på den här nivån lönar det sig att ta kontakt med en specialist på AV-installation för konsultation/projektering.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
McIntosh uppdaterar MX100 med Control4 Nu kan du integrera processorn i ditt smarta hem.
Ny Blu-ray-spelare från Reavon Nykomlingen UBR-X110 har uppgraderats med möjligheten att spela SACD.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend