Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

HDMI 1.3 inget måste för hemmabion

Oron för att den senaste generationen HDMI är en nödvändighet i en modern hemmabio har gjort många tidiga HD-köpare oroliga att de måste uppgradera snart och än fler att vänta med sina inköp. Men spelar HDMI 1.3-stöd någon roll?

Av / 2007-12-04 - 20:03
HDMI 1.3 inget måste för hemmabion

Vi snubblade över en artikel på www.highdefdigest.com som på ett väldigt effektivt sätt sammanfattade och bekräftade våra misstankar mot de förbättringar som HDMI 1.3 skulle ha gentemot sina föregångare.En kortversion:•    HDMI 1.3 ska ge en högra dataöverföringshastighet än de tidigare versionerna. Det skulle exempelvis kunna tillåta överföring av material med högre upplösning än Full HD men samtidigt är det ointressant. Full HD har nyligen kommit och det kommer dröja bra många år innan standarden byts igen. Tidigare versioner av HDMI klarade Full HD.

PS3 kan skicka ut video med 16-bitars färgdjup, men bara när man spelar, inte när man tittar på Blu-ray •    HDMI 1.3 ska tillåta ett färgdjup på upp till 16-bitar, att jämföra mot 8-bitar som var den tidigare begränsningen. Fler färgnyanser ska ge en mer levande bild. Tyvärr spelar det ingen roll för hemmabiobruk då varken HD DVD- eller Blu-ray-formatet är kapabelt att leverera mer än 8-bitars färgdjup. Även i det här fallet så är de här formaten helt nya och kommer garanterat inte att bytas ut på många år – det skulle bli en mardöm för alla om 16-bitarsversioner av HD DVD och Blu-ray skulle lanseras. Konsumenterna skulle knappast vilja köpa helt nya spelare och börja om med filmsamlingen igen. Tidigare versioner av HDMI klarade 8-bitars färgdjup.•    HDMI 1.3 ska tillåta stöd för att skicka förlustfritt komprimerade ljudformat såsom Dolby TrueHD och DTS-HD MA i kabeln. Men på HD DVD skivor blir de olika ljudkanalerna ihopmixade direkt i spelaren. Exempelvis blir ett allmängiltigt ljudspår för bakhögtalarna ihopmixat med olika centerkanalspår med tal beroende på vilket språk man vill se filmen på. På så sätt spar man plats på skivan. Men för att kunna göra den här mixningen måste ljudet vara okomprimerat. När ljudet sedan väl skickas via HDMI till receivern är det alltså redan okomprimerat – alltså blir stöd i kabeln för att skicka nya komprimeringsformat helt överflödigt. Det här gäller inte Blu-ray idag men det är bestämt att det ska fungera så även i det formatet inom en snar framtid. Tidigare versioner av HDMI klarade okomprimerat ljud.Det finns några undantag. Om man exempelvis köper en HD-videokamera och en TV som stödjer HDMI 1.3 och 16-bitars färgdjup kan man när man visar sina semesterfilmer alltså få nyttja det extra färgdjupet. Detsamma gäller om man har en spelkonsol som stödjer 16-bitars färgdjup.Men för hemmabiobruk, så fort man visar Blu-ray- eller HD DVD-film, kommer varken den extra överföringshastigheten, det extra färgdjupet eller möjligheten att skicka förlustfritt komprimerat ljud att användas i framtiden. Överhuvudtaget. För sådant får vi vänta på nästa generations format och när det är dags för dem lär HDMI 1.3 vara utbytt mot något annat. Köp gärna HDMI 1.3-kompatibla produkter om du vill säkra maximal färgåtergivning exempelvis med din spelkonsol men var inte orolig om din receiver eller HD-spelare bara stödjer en tidigare HDMI-version. Det är ingen mening med att framtidssäkra för funktioner som aldrig kommer.Artikeln som ligger till grund för vår sammanfattning går att läsa i sin helhet här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

4K-projektor: Ta hemunderhållningen till den stora skärmen

Hisense PX3-Pro: Jättebild på kort avstånd

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Rulla till toppen