Search
Generic filters

HDMI 1.3 inget måste för hemmabion

Oron för att den senaste generationen HDMI är en nödvändighet i en modern hemmabio har gjort många tidiga HD-köpare oroliga att de måste uppgradera snart och än fler att vänta med sina inköp. Men spelar HDMI 1.3-stöd någon roll?

Vi snubblade över en artikel på www.highdefdigest.com som på ett väldigt effektivt sätt sammanfattade och bekräftade våra misstankar mot de förbättringar som HDMI 1.3 skulle ha gentemot sina föregångare.En kortversion:•    HDMI 1.3 ska ge en högra dataöverföringshastighet än de tidigare versionerna. Det skulle exempelvis kunna tillåta överföring av material med högre upplösning än Full HD men samtidigt är det ointressant. Full HD har nyligen kommit och det kommer dröja bra många år innan standarden byts igen. Tidigare versioner av HDMI klarade Full HD.

PS3 kan skicka ut video med 16-bitars färgdjup, men bara när man spelar, inte när man tittar på Blu-ray •    HDMI 1.3 ska tillåta ett färgdjup på upp till 16-bitar, att jämföra mot 8-bitar som var den tidigare begränsningen. Fler färgnyanser ska ge en mer levande bild. Tyvärr spelar det ingen roll för hemmabiobruk då varken HD DVD- eller Blu-ray-formatet är kapabelt att leverera mer än 8-bitars färgdjup. Även i det här fallet så är de här formaten helt nya och kommer garanterat inte att bytas ut på många år – det skulle bli en mardöm för alla om 16-bitarsversioner av HD DVD och Blu-ray skulle lanseras. Konsumenterna skulle knappast vilja köpa helt nya spelare och börja om med filmsamlingen igen. Tidigare versioner av HDMI klarade 8-bitars färgdjup.•    HDMI 1.3 ska tillåta stöd för att skicka förlustfritt komprimerade ljudformat såsom Dolby TrueHD och DTS-HD MA i kabeln. Men på HD DVD skivor blir de olika ljudkanalerna ihopmixade direkt i spelaren. Exempelvis blir ett allmängiltigt ljudspår för bakhögtalarna ihopmixat med olika centerkanalspår med tal beroende på vilket språk man vill se filmen på. På så sätt spar man plats på skivan. Men för att kunna göra den här mixningen måste ljudet vara okomprimerat. När ljudet sedan väl skickas via HDMI till receivern är det alltså redan okomprimerat – alltså blir stöd i kabeln för att skicka nya komprimeringsformat helt överflödigt. Det här gäller inte Blu-ray idag men det är bestämt att det ska fungera så även i det formatet inom en snar framtid. Tidigare versioner av HDMI klarade okomprimerat ljud.Det finns några undantag. Om man exempelvis köper en HD-videokamera och en TV som stödjer HDMI 1.3 och 16-bitars färgdjup kan man när man visar sina semesterfilmer alltså få nyttja det extra färgdjupet. Detsamma gäller om man har en spelkonsol som stödjer 16-bitars färgdjup.Men för hemmabiobruk, så fort man visar Blu-ray- eller HD DVD-film, kommer varken den extra överföringshastigheten, det extra färgdjupet eller möjligheten att skicka förlustfritt komprimerat ljud att användas i framtiden. Överhuvudtaget. För sådant får vi vänta på nästa generations format och när det är dags för dem lär HDMI 1.3 vara utbytt mot något annat. Köp gärna HDMI 1.3-kompatibla produkter om du vill säkra maximal färgåtergivning exempelvis med din spelkonsol men var inte orolig om din receiver eller HD-spelare bara stödjer en tidigare HDMI-version. Det är ingen mening med att framtidssäkra för funktioner som aldrig kommer.Artikeln som ligger till grund för vår sammanfattning går att läsa i sin helhet här.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K

  Panasonic DP-UB820

  Riktpris: 5000 kr Prisvärd biomaskin

  Epson EH-LS100

  Riktpris: 30000 kr Vi förväntade oss mycket mer
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.