Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2021: 4K-laserprojektorer från LG

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.

Skrivet av / 2021-01-18 - 14:58
CES 2021: 4K-laserprojektorer från LG

Det har funnits ganska så få 4K-hemmabioprojektorer men nu tar LG upp kampen med Epson, JVC och Sony: CineBeam HU810P är deras nya laserprojektor som kan skryta med 4K-upplösning, kraftfull ljusstyrka och en rad smarta funktioner till ett överkomligt pris. Det är faktiskt ovanligt att se en laserbaserad projektor för så förhållandevis lite pengar som 3 000 dollar (cirka 30 000 kronor).

LG CineBeam HU810P

Den nya projektorn är av typen DLP med färghjul och använder det populära DLP XPR-bildchipet från Texas Instruments. Detta är alltså ingen native 4K-bildpanel, som vi har sett i de större 4K-projektorerna från Sony och JVC, tekniken bygger i stället på så kallad pixel-förskjutning, som även bland annat Epsons projektorer använder sig av.

LG HU810P har en dynamisk iris (justerbar ljusöppning) som anpassar ljusstyrkan efter omgivningen. (Foto: LG)

LG HU810P har en dubbel laser (röd och blå) som ljuskälla för att åstadkomma 2700 ANSI lumen med svindlande 2 000 000:1 i kontrast, och ska i teorin kunna blåsa upp en bild på så mycket som 300 tum! De dubbla lasrarna ska också klara av ett brett färgspektrum (upp till 97 % av DCI-P3-färgrymden). Just kontrastspecifikationerna ska nog tas med en nypa salt, men LG hävdar att HU810P gör ett utmärkt jobb i både mörka och ljusa rum: projektorlinsen är utrustad med en justerbar bländare, även kallad dynamisk iris. Den fungerar ungefär som en kamerabländare, fast tvärtom. Genom att övervaka videosignalen och justera ljusöppningen vid behov kan mörka scener göras mörkare och ljusa scener ljusare.

LG har också velat göra projektorn enkel att använda. Menysystemet är baserat på WebOS, som vi är vana vid från LG:s TV-modeller. Med andra ord kan vi förmodligen räkna med att det finns ett bra urval av appar och tjänster inbyggda i projektorn. Det finns gått om moderna funktioner på plats, inklusive HDMI 2.1 som gör att man kan ansluta en modern videokälla som PS5 eller Xbox Series X. Projektorn har även eARC-ljudutgång, så att man till exempel kan koppla in en soundbar eller en surroundanläggning direkt.

LG HU810P har ett inbyggt WebOS-menysystem med flera streamingappar integrerade. (Foto: LG)

Dessutom är LG HU810P kompatibel med HDR-formaten HDR10 och HLG (Dolby Vision nämns inte), samt spelprotokollet HGiG så att både modernt videoinnehåll och spel kan visa sig från sin bästa sida. LG har också utrustat projektorn med avancerad bildbehandling i form av dynamisk tone mapping och adaptiv kontrast, vilket ska göra att HDR-innehållet ser extra bra ut.

LG AU810PB

LG AU810PB. (Foto: LG)

Förutom HU810P har LG en större modell som heter AU810PB och tycks vara en mer professionell version som är anpassad till biofantaster. Den har en mattsvart finish kan även skryta med CalMAN-kalibrering, fjärrstyrning via RS232 och IP samt kan överföra trådlöst surroundljud via WiSA 5.1.

Pris och tillgänglighet

LG HU810P och AU810PB går redan att köpa i USA för 3 000 respektive 3 500 dollar. I dagsläget är det oklart när projektorerna släpps på den nordiska marknaden. Vi återkommer så fort vi får reda på mer!

 

Läs också Bioskärm i vardagsrummet Samsungs nya hemmabioprojektorer kan stå alldeles intill väggen men ändå ge en bild på uppemot 130 tum!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Mer Atmos-ljud från Dolby

Ny Sony-förstärkare för din hemmabio

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen