Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Bose höjer trycket i hemmabion

Med den flexibla soundbar-högtalaren SoundTouch 300 och surroundanläggningarna Lifestyle 650 och 600.

Av / 2016-10-21 - 08:59
Bose höjer trycket i hemmabion

Bose vill lägga beslag på en större bit av hemmabiokakan, inte minst med sin nya soundbar. Vi utlovas att nya SoundTouch 300 ska ge det bästa ljudet av alla ljudlimpor av samma storlek, oavsett om det är film, TV eller musik som avnjuts. Den simulerar surroundljud med TV-program och filmer genom att manipulera fas och Bose har jobbat mycket med basreflexporten för att göra den så tyst och fri från turbulens som möjligt. Resultatet påstås vara en renare basåtergivning. Dessutom sitter en inbyggd digital signalprocessor (DSP) som ska få högtalarelementen att göra sitt yttersta.

Läs också: Test av soundbar-högtalare i lyxklassen

Ljudlimpan SoundTouch 300 fungerar på egen hand. Foto: Bose
Ljudlimpan SoundTouch 300 fungerar på egen hand. Foto: Bose

För att anpassa ljudet efter rummet använder Bose rumskalibrering som anpassar ljudet akustiskt. Bose kallar tekniken för ADAPTiQ.

Lägg till subwoofern Acoustimass 300 så blir basen mer kraftfull. Foto: Bose
Lägg till subwoofern Acoustimass 300 så blir basen mer kraftfull. Foto: Bose
Vad sägs om ett par trådlösa Virtually Invisible 300-bakhögtalare som ger äkta surroundljud? Foto: Bose
Vad sägs om ett par trådlösa Virtually Invisible 300-bakhögtalare som ger äkta surroundljud? Foto: Bose

Subwoofer och bakhögtalare
Soundbar-högtalaren fungerar på egen hand men kan också kopplas ihop med den trådlösa subwooferrn Acoustimass 300. Och vill man ha äkta surroundljud och inte bara simulerat så finns de trådlösa bakhögtalarna Virtually Invisible 300. Då får man äkta 5.1-surroundljud utan sladdar mellan högtalarna (strömkablar till högtalarna kommer man dock inte undan).

HDMI
SoundTouch 300 har HDMI-ingång med ljudretur (ARC) så att man bara behöver en enda kabel för att synkronisera med TV, Blu-ray-spelare eller streamingtjänster. Den har även 4K pass-through så att ultra-högupplöst video kan skickas genom högtalaren till en kompatibel TV eller projektor utan att först skalas ner till lägre 1080p-upplösning. HDMI 2.0 och HDCP 2.2 stöds, vilket är viktigt för att stödja video i det nya UHD Blu-ray-formatet.

Streaming
Soundbar-högtalaren kan mer än ge ljud åt TV-program och filmer, den kan strömma musik också. Man kan använda Bluetooth för enklast möjliga streaming från smartmobil eller koppla den till hemnätverket via wifi för högsta ljudkvaliteten och musiktjänster som Spotify och Deezer. Både Tidal och Apple Music lyser dock med sin frånvaro, liksom AirPlay. I stället får man använda Bluetooth, som stöder aptX-kodeken för bättre ljud för bättre ljud.
– Med SoundTouch 300 fyller vi en lucka på marknaden, säger Pete Ogley, chef för Bose audio-for-video.

– Vi skapade något nytt i kategorin vad gäller storlek, ljud och design som inte funnits tidigare. Utöver Wi-Fi har vi lagt till Bluetooth så att du kan strömma vad som helst, omedelbart. Och eftersom den fungerar både som ett trådlöst musik- och hemmabiosystem, får du en fantastisk ljudupplevelse oavsett om du lyssnar på dina spellistor, tittar på Netflix, eller kollar på sport – allt via en enda väldesignad högtalare.

Wifi och Bluetooth är visserligen inte så väldigt nytt i denna kategori, men Bose har väckt vår nyfikenhet, så det är högaktuellt med ett test.

Lifestyle 650 är ett elegant surroundsystem. Foto: Bose
Lifestyle 650 är ett elegant surroundsystem. Foto: Bose

Två nya hemmabiosystem
Bose släpper även två hemmabioanläggningar, Lifestyle 650 och 600. Båda är 5.1-system men 650 har något större högtalare och en lång, liggande centerhögtalare medan 600 använder mindre högtalare som även återger centerkanalen.

Precis som SoundTouch-högtalaren har Lifestyle 650 QuietPort-tekniken för att ge renare bas i basporten samt DSP för att ge ett renare och naturligare ljud. ADAPTiQ-rumskorrektion finns också på plats, samt 4K-pass through med sex HDMI-ingångar, plus wifi och Bluetooth med enklare inkoppling med NFC.

Lifestyle 600 har något mindre högtalare. Foto: Bose
Lifestyle 600 har något mindre högtalare. Foto: Bose

Lifestyle 600 har många av det större systemets funktioner, fast mindre högtalare. Både soundbar-högtalaren och de två surroundsystemen är kompatibla med andra Sound-system från Bose så att man kan bygga ut trådlöst ljud i alla rum.

Lifestyle 650 (bilden) och 600 finns även i vitt. Foto: Bose
Lifestyle 650 (bilden) och 600 finns även i vitt. Foto: Bose

Tillgänglighet och färger
SoundTouch 300, Acoustimass 300, Virtually Invisible-surroundhögtalarna och Lifestyle 650 och 600-systemen släpps nu i oktober.
SoundTouch 300 kostar 7 500 kr och den tillhörande subwoofern lika mycket. Bakhögtalarna kostar 3 800 kr.

Lifestyle 650 och 600 är inte direkt billiga: 48 000 respektive 38 000 kronor. De finns i svart och vitt.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen