Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets rekommenderade ljudanläggningar

Den smidigaste vägen till underhållningen är en komplett anläggning där allting ingår. Många av dem klarar streaming som gör det enklare att lyssna på musik.

Av / 2012-02-20 - 13:42
Årets rekommenderade ljudanläggningar

Oavsett om du är på jakt efter en stereo till musik eller film, eller om du föredrar surround – eller kanske en ljudlimpa – har vi fina förslag på vad du ska välja.

Stereo, hemmabio eller ljudlimpa?
Ska du ha en anläggning som bara spelar musik är det smart att satsa på en lättmöblerad stereo. Filmupplevelserna blir däremot alltid bäst i surround, så länge hemmabion ligger på en viss kvalitetsnivå.

Har du inte plats för en hel hemmabio kan du antingen satsa på en stereo eller en 2.1-anlägggning (två högtalare plus subbas). Om du har en TV på väggen kan en ljudlimpa vara precis perfekt. Det är en ljudpanel som innehåller alla högtalare och all elektronik som behövs, och som passar på väggen under TV:n. En ljudlimpa är en kompromiss, men ljudet är ändå betydligt bättre än vad TV:n orkar med på egen hand. Få sådana högtalarpaneler passar särskilt bra till att spela musik, men de fungerar förvånansvärt bra till film – särskilt de som även har en subbas.

Fördelar med allt-i-ett
Fördelen med en komplett allt-i-ett-anläggning är att allting ingår, från elektronik och högtalare till kablar, möjligtvis bortsett från den optiska kabeln mellan TV:n och anläggningen. Inkopplingen är enkel och allting sköts dessutom med samma fjärrkontroll och passar ihop rent estetiskt. Det kan låta bra också, fast det gäller att gå lite varsamt fram.

Se upp för vilseledande reklam
Det första man ska göra är att hoppa över allting som är täckt med blinkande ljus och coola detaljer. Låt dig inte luras av ”3D Bass”, ”Superbass” eller något annat som innehåller ordet ”bass”. Detta är nästan alltid dåliga funktioner som är bäst att stänga av. Och om det står ”1000 watt” någonstans så är det rent båg.

Stäng av effekter
Tricket med att hitta en bra stereo eller hemmabio är att stänga av allt vad ljudeffekter heter och bara lyssna på hur det låter. Låter det platt, vasst eller burkigt så finns det inga specialeffekter som kan rädda ljudkvaliteten. Sådana kan verka imponerande första gången man hör dem, men efter ett tag infinner sig lyssningströttheten.

Ta med dig en egen film eller musik
Om du är på jakt efter en stereo bör du ta med dig egen musik som du hört många gånger. Om du letar efter en filmanläggning så bör du få den demonstrerad med något annat än en tecknad film. Animationer ser nästan alltid imponerande ut, även om spelaren saknar en del gråtoner. Det bör dock påpekas att Blu-ray har en hög bildkvalitet nästan oberoende av spelaren. Då är det desto viktigare att ta reda på hur lång tid det tar att sätta på en film och hur lättanvända funktionerna är. Och naturligtvis hur bra det låter.

Tänk på var anläggningen ska stå
Ska den stå i en bokhylla får inte högtalarna vara för stora och basreflexporten bör helst sitta på framsidan. Om den sitter på baksidan kan det vara en god idé att täppa till den med skumgummi. Detsamma gäller om du ska hänga upp högtalarna på väggen.

Om du har en möjlighet att ställa högtalarna på var sitt stativ en bit ut från väggen så ger det ofta bäst ljud. Vill du ha golvhögtalare bör du tänka på att sådana låter bäst om de står en bit ut från väggen.

Streaming
Många moderna anläggningar har så kallad nätverksströmning. Om de kopplas till hemnätverket får de tillgång till all lagrad musik (vissa klarar även bilder och filmer) som också finns i nätverket. Användarvänligheten varierar. På en del måste du manövrera runt bland filerna på ett litet svårläst teckenfönster. Andra går att koppla till TV:n så att man kan visa menysystemet på skärmen, vilket är mycket enklare. Vissa har till och med en särskild app som kan laddas ner till smartmobilen och som gör den till fjärrkontroll, vilket ger en väldigt bra överblick över mediebiblioteket.

Stereo

Sonos Connect + Sonos Bridge + Dali Zensor 1

Dynamik och upplösning

Sonos har svært populære strømmingssystem med multiromsløsning. Dalis nye budsjetthøyttalere gir dessuten meget god lyd for pengene.

Sonos Connect:Amp (som brukade heta ZP120) är en nätverksstreamer med inbyggd förstärkare. För att streama musik från datorn måste Sonos Desktop Controller installeras på datorn (PC eller Mac) och därifrån styrs sedan Sonos-systemet. Är du van vid att använda program som iTunes, Windows Media Player Winamp måste du vänja dig vid Sonos. Programmet funkar fint, men allra användarvänligast är att ladda ned Sonos Controller till iPhone eller Android.

Zensor-serien tar över som DALIs nya budgetserie. DALI hävdar att de stoppat i de absolut bästa elementen för pengarna, arbetat hårt med delningsfiltret och rent allmänt fått ut maximalt ur budgeten. Stativmodellen Zensor 1 är därför en naturlig kandidat till Sonos-systemet.

Ljudkvaliteten är av en helt annan klass än alla andra mikroanläggningar vi testade under 2011. Tonerna har bättre sammanhållning, basen är fastare och mer upplöst, och den dynamiska kontrasten är betydligt bättre än hos resten. Nu börjar det äntligen likna riktig hifi!

Högtalarna har resonanser i den övre basen som maskerar lite emellanåt, men för de här pengarna låter det väldigt bra. Sonos-förstärkaren håller högtalarna i ett fast grepp, ljudet är rappt och har bra upplösning i toppen. Om du absolut måste ha mer så kan du alltid koppla in en subbas. Även om det finns billigare anläggningar där ute så ska det mycket till om någon ska slå det här systemet när det gäller valuta för pengarna.

Les recensionen här

Hemmabio budgettklassen

LG HX906SB


Strålande kompromiss

LG ligger bakom den bästa allt-i-ett-anläggningen med Blu-ray vi testade i fjol. 

LG:s anläggning har trådlös nätverkskoppling, iPod-docka och nätverksavspelning via DLNA. Fronten har en tryckkänslig panel som ger en lyxigare känsla än vanliga knappar.

Menysystemet är överskådligt och fint, och låter dig göra alla nödvändiga inställningar, inklusive individuella avstånd till varje högtalare. Det går lite långsamt att ladda in en film, och att hoppa mellan låtar på CD eller scener på Blu-ray är en aning ojämn upplevelse. Men det är ändå OK.

Ljudet är däremot klart och välbalanserat rent klangmässigt. Basen är ganska stor och kraftfull. Somliga kanske uppfattar den som lite fet och seg, men den är kraftfullare än hos många rivaler och det gör att den låter tuffare på film. Samtidigt finns en värme och en fyllighet i mellanregistret som verkligen passar sångröster och dialoger.

Där andra anläggningar kan bli lite tröttsamma i längden har LG lyckats maskera sina svagheter genom att dämpa diskanten en smula. Och det fungerar. Sätter vi på ett annat ljudläge än ”Bypass”, till exempel ”Natural”, hör vi att diskanten är grovkornig, så det är inget att rekommendera.  I längden låter HX906SB helt klart bäst i ”Bypass”-läge.  Hela redaktionen är imponerad över hur mycket LG har lyckats få ut med sin begränsade budget.

Även musik i stereo låter absolut godkänt. Tvättäkta hifi blir det aldrig, men vi kan gott förstå dem som tycker att det räcker med det här. Vi sammanfattar: LG HX906SB är den bästa hemmabioanläggningen med 3D-Blu-ray vi har hört för 5 000 kronor.

Les recensionen här

 

Hemmabio

Onkyo BD-SP309 + TX-NR509 & Magnat Monitor Supreme 5.1

Mer krut

En större subbas ger mer tryck och större ljud, och en fullvuxnen centerhögtalaren gör dialogen fylligare. 

Separata komponenter har ett större och mer kraftfullt ljud än kompletta budgetsystem. Här parar vi ihop Onkyos briljanta Blu-ray-spelare och hemmabioreceiver med högtalare ur Magnats Monitor Supreme-serie.

Jämfört med anläggningen som har samma elektronik och Focal-högtalare, som också är med i denna kavalkad, har Magnat en större subbas på 12 tum, till skillnad från Focals 8-tummare. Centerhögtalaren är också väsentligt större, med dubbla 4,5-tums mellanregister i stället för en enda 5-tummare. Front- och bakhögtalarna är små och får plats direkt i en bokhylla, även om vi rekommenderar stativ eller väggfästen. Det ska också påpekas att Focal-högtalarna är läckrare att titta på.

Medan Focal-högtalarna har en öppenhet och finess, plus att basen kompletterar övertonerna med tillräcklig tyngd och fyllighet, fokuserar Magnat-systemet mer på kraft. Det sker på bekostnad av tonernas minsta nyanser, men innebär också att högtalarna får fram ljudspårets aggressivitet bättre. När det exploderar eller körs sportbilar på skärmen hamrar Magnats subbas på som bara den, och resten av högtalarna är också pigga på extrema effekter. Monitor Supreme-högtalarna kommer närmare biokänslan än något annat budgetsystem vi testade förra året. Filmerna blir helt enkelt roligare!

Även musik i stereo blir ett snäpp livligare och högtalarna piffar till överkomprimerad pop och rock så att den låter mer dynamisk än den i själva verket är – utan att det går ut över känslan i jazz och klassiskt.

Les recensionen här

 

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen