TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Årets rekommenderade hemmabioförstärkare

Vi har plockat ut hemmabioförstärkarna som vi tycker är de bästa på marknaden i dag. Nytt för 2011 var större fokus på streaming via nätverk.

forfatter
Publicerad 2012-02-25 - 06:36

De senaste åren har priserna på hemmabioförstärkare sjunkit för varje år, samtidigt som ljudkvaliteten och funktionsnivån har stigit. Nu verkar det däremot som om det börjar stanna av. Året som gick kostade hemmabioreceivrarna ungefär lika mycket som sina föregångare. Utrustningsnivån har däremot gått upp, och flera receivrar för under 5 000 kronor har fått både AirPlay (trådlös streaming från iPhone/iPad och iTunes), internetradio och nätverksstreaming.

Streaming betyder att receivern spelar musik via hemnätverket – antingen trådlöst eller via kabel – och hämtar filer som ligger lagrade på en dator eller hårddisk som är ansluten till nätverket.

Många receivrar med nätverksanslutning kan dessutom styras via en fjärrkontroll-app i smartmobilen eller surfplattan. Med en sådan app får man större översikt och alla funktioner blir lättare att använda än med receiverns fjärrkontroll.

Alla nya hemmabioförstärkare är 3D-kompatibla. Det betyder att en 3D-Blu-ray-spelare kan kopplas in med HDMI-kabel och att 3D-signalen kan hämtas ut intakt och överföras vidare till TV:n. Ljudreturkanal är också vanligt, så att ljudet från TV:n kan överföras till anläggningen utan att man behöver koppla in en extra HDMI-kabel.

De allra flesta vill ha en förstärkare som både återger filmljud och spelar musik på ett bra sätt. Receivrar med hög ljudkvalitet börjar numera strax under 5 000 kronor. Men lägger du dubbelt så mycket får du mycket mer kraft och kontroll, bättre ljud och fler anslutningar. En dyrare förstärkare gör dessutom oftast ett bättre jobb när den kalibrerar högtalarna efter rummet.

Hemmabioreceiver – Budgetklassen

Denon AVR-1912

Bäst i klassen

AVR-1912 är den billigaste vi känner till som har AirPlay. Den är dessutom den hemmabioreceiver för under 5 000 kronor som låter bäst.

AVR-1912 har en avancerad version av Audyssey-rumskorrektion som korrigerar för uppemot åtta platser i rummet. Dessutom har AVR-1912 sju diskreta högtalarkanaler – och kan skryta med hela sex 3D-kompatibla HDMI-ingångar.

Det coolaste är nätverksfunktionerna. Receivern kan streama musik direkt från en nätverksdator, eller så kan du använda AirPlay och streama musiken trådlöst från din iPod Touch, iPhone, iPad eller använda datorns iTunes. Med handhållna enheter kan du dessutom streama direkt från Spotify och få tillgång till miljontals låtar. Du får full översikt via iPoden och behöver inte ens ha TV:n påslagen. Internetradio finns också. Denon har en iPod-app, och vi hittade även en väldig lyckad app till Android.

Med musik i stereo är det solklart att Denon-receivern låter bäst i klassen. Det beror inte på kraften, för ännu lite mer muskler hade inte skadat. Men det varma och upplösta mellanregistret, där sångröster briljerar, är helt enkelt förförande. Ljudbilden är stor och luftig.

Surroundljudet är också väldigt bra. När man spelar högt tappar Denon andan lite före de allra kraftfullaste, men vi spelar hellre en aning lägre om vi får renare dialoger och förförande filmmusik. AVR-1912 är helt sonika en kanonbra receiver för pengarna!

Läs recensionen här

 

Hemmabioreceiver – Toppklassen

Onkyo TX-NR809

 

 

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner. 

 

Med åtta HDMI-ingångar klarar Onkyo de flesta inkopplingsutmaningar. Och här kan bilden skalas upp till 4K-upplösning, alltså fyra gånger 1080p! Multikanalsutgången har två separata subbasutgångar så att det går att ha två subbasar oberoende av varandra i rummet och som korrigeras för var sin placering. Det kan räcka för att fixa alla basproblem…

 

När det gäller nätverksfunktioner kan vi nämna streaming från datorn samt internetradio, de som har Spotify-konto kan också glädja sig åt direktåtkomst.

 

Audyssey MultEQ XT kan användas för att kalibrera högtalarna, eller så kan du välja att bara sätta avstånd, inbördes nivåer och delningsfrekvenser. Sådant sparar tid om du vet att högtalarna redan klingar fint i rummet.

 

AirPlay är extrautrustning och kräver en extra apparat. iPod och iPhone kan däremot kopplas in via USB, och kan dessutom agera fjärrkontroll via en app. Se bara till att ladda ned Onkyo Remote 2 och inte den första varianten eftersom den saknar direktknappar för ljudlägen. Till Android är det den nya och bästa appen som man kan ladda ned.

 

Ljudbilden är kraftfull och har god kontroll, även vid stora dynamiska utbrott. Det är naturligtvis något som även filmer tjänar på, och vi uppskattar både kraftfulla och tydliga dialoger, samtidigt som det finns en bra kontroll i intensiva actionscener.

 

Upplösningen i tonerna är väldigt bra. Lägger vi ihop ljudkvalitet, kraft och funktioner så har Onkyo en vinnare i TX-NR809!

Läs recensionen här

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend