Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ta med arkadklassikerna – och maskinen – hem

En modern spelkonsol är oändligt mycket mer avancerad. Men Arcade 1Up är äkta vara!

Av / 2023-11-08 - 17:27
Ta med arkadklassikerna – och maskinen – hem

Det är ingen tvekan om att XBox X och PlayStation 5 är grymma. Och en förstklassig speldator med ett bra grafikkort kan ge realism på samma nivå som en långfilm.

Men det finns fortfarande inget som kan mäta sig med nostalgin från arkadmaskinen på kaféet, där dina fickpengar försvann in i myntinkastet på Pac-Man eller Mortal Kombat (beroende på vilket årtionde du var tonåring).

Nu kan du få med dig det förflutna tillbaka till din ”man cave”. Och den äkta varan, märk väl. Arcade 1Up är specialiserade på arkadmaskiner för hemmabruk. I full storlek, med rätt knappar och styrspakar. Och med färgglada bilder på de en och en halv meter höga kabinetten smälter de sömlöst in i varje modern singels inredning.

pacman_bandai_legacy_1_0 street_fighter_capcom_legacy_version_2 atr-a-305127_6_0 10319_4ftcab_sf2thyperfighting_render_riser_a_0 nfl-a-207410_2_0 rid-a-10175_5 tmc-a-300111_1_0
<
>
Om du inte kan nöja dig med fyra spel kan du köpa en modell med 50 klassiska arkadspel. (Foto: Arcade 1Up)

Den nyaste modellen är Time Crisis Deluxe, som ger hardcore retrospelare möjlighet att återuppleva det spel som tog spelvärlden med storm 1995. Här kan du slåss mot Wild Dog och andra ökända bossar i det klassiska arkadpistolspelet. Och om du inte vill nöja dig med klassikern innehåller maskinen även spelen Point Blank, Steel Gunner och Steel Gunner 2.

Arcade 1Up har gjort en lång rad maskiner med spelklassiker, och det finns vanligtvis fyra spel i varje maskin. Men det finns också en version som innehåller 50 av Ataris klassiska arkadspel, samt en Midway Arcade Legacy-modell med 14 Midway-spel.

Sedan är det ju det där med priset. En riktig arkadmaskin är inte billig. Priset varierar beroende på modell, men räkna med att betala runt 7 500 – 10 000 kronor. Det är lite mer än för en Xbox eller PS5. Men pengarna tjänas snabbt in eftersom maskinerna inte är myntstyrda. Och du kan göra dina egna pommes och grillad kyckling i din airfryer, vilket också är mycket billigare än på kaféet.

Läs också 6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt Allt man gör i en ugn kan man göra i en airfryer – fast snabbare och bättre.

Om du inte har utrymme och budget för en fullstor arkadmaskin finns det även mindre modeller för ungefär halva priset som kan ställas på ett bord eller hängas på väggen. Det finns också flippermaskiner baserade på Marvels och Star Wars universum. Men då får du nöja dig med en virtuell version utan pinglor och rullande kulor. Arkadmaskinerna kostar cirka 12 600 kronor.

 

nbs-d-23160_3_0-1 v3vyy_2-1 stw-a-08073_1-1
<
>
Om utrymme och budget är en begränsning finns det bordsmodeller för ungefär halva priset. (Foto: Arcade 1Up)

Se alla modeller här: Nordic Game Supply

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AOC: Full HD fortfarande aktuellt

Första UPS:en för spelare

Platt tangentbord kan nästan skickas som ett brev

Razers nya gamingmus väger endast 55 gram

Här är de nya Xbox-konsolerna

Spel med djup

Ge dig in i spelet med AI

Samsungs gamingskärmar med AI

En ansiktslyftning för Asus handhållna konsol

Fred i konsolkriget efter 45 år

Ny ergonomisk spelmus från Glorious

Skräddarsytt spelljud med Arctis Nova 5

Rulla till toppen