Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Medion är tillbaka – med monstermaskiner

Medion och deras spelmärke Erazer är tillbaka i svenska butiker - och det med en best till gaming-laptop.

Av / 2023-02-01 - 17:18
Medion är tillbaka – med monstermaskiner

Vi har sett pressmeddelanden om dem, och de visades på CES förra månaden. Men bärbara datorer med de nya Nvidia RTX 4000-seriens grafikkort och 13:e generationens Intel-processorer har inte funnits i butikerna. Och när vi har frågat pressbyråer och importörer har svaret varit “vi vet inget än”. Men nu kommer de första. Och de kommer från ett helt oväntat håll.

PC-tillverkaren Medion, som ursprungligen var tysk, men idag är en del av Lenovo, har just visat upp en hel serie bärbara speldatorer med de senaste godsakerna från Nvidia och Intel under motorhuven. Presentationen ägde rum i Paris och det var spännande saker vi fick se i en flodbåt på Seine.

Erazer Beast X40 (Foto: Medion)

Toppmodellen Medion Erazer Beast X40 lever upp till sitt namn. Den 17-tums bärbara datorn har i sin bästa konfiguration en Intel Core i9-13900HX-processor med 24 kärnor och upp till 5,8 GHz turbohastighet. Grafikkortet är Nvidia GeForce RTX 4090. Så vi pratar monstruöst kraftfull hårdvara.

Medan 32 GB RAM är en självklarhet i klassen och 2 TB lagringsutrymme verkar passande utan att vara överdrivet, var tangentbordet en överraskning. Det är nämligen ett riktigt mekaniskt tangentbord med Cherry-tangenter. Men i en extra låg version, som liknar ett vanligt bärbart tangentbord – men känns behagligt annorlunda!

Vattenkyld bärbar dator

Maskinen visades upp med en “sidovagn” till låda, fylld med fläktar och RGB-lampor. Det var inte, som man först trodde, en extern grafikaccelerator à la Asus ROG Flow X13; utan ett kylsystem för vattenkylning!

Erazer Beast X40 kan användas utan, men när det verkligen behöver arbetas (eller spelas) hårt kan du ansluta kylenheten till datorn med ett par slangar. Bilägare kommer att känna sig hemma, eftersom det finns ett påfyllningshål för ytterligare kylvatten ovanpå. Kylaggregat säljs separat.

Medion Erazer Beast X40 lever upp till sitt namn: RTX 4090-grafik – och extern vattenkylning! (Foto: John Alex Hvidlykke)

Medion har varit borta från den nordiska marknaden i flera år. Företagets datorer såldes på sin tid via lågpriskedjan Aldi. Men Medion är helt klart angelägna om att skaka av sig sitt lågbudget-rykte, och produktsortimentet verkar både lovande – och allt annat än billigt. Toppmodellen kommer att kosta 51 090 kronor när den kommer i lager i mitten av februari. Vattenkylaggregatet ingår inte i priset, och vi har inte fått något svenskt pris för detta ännu. Men med ett europris på 249 euro räknar vi med drygt 2 800 kronor på den svenska marknaden.

Den mindre modellen, Major X20. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

En mindre modell, Medion Erazer Major X20, får samma processoralternativ, men får nöja sig med GeForce RTX 4070-grafik. Den kommer att kosta 28 390 kronor.

Medion Erazer kommer att säljas via NetOnNet och Proshop.

Vi har som det första mediet i Europa fått möjlighet att slå klorna i en av de nya Erazer-maskinerna, och kommer att återkomma snart som möjligt med ett test.

(Foto: John Alex Hvidlykke)
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Maskfiasko för Razer

Spela ”Fallout” i Excel

Gaming med hjälp av AI

Mängder av nya spelskärmar

De bästa spelen 2024 (hittills)

IKEA: Gatustil för gamers

Razers nya samarbete tar kunderna med byxorna nere

Flaggskepp för spel från LG

Så här blir PS5 Pro

Streaming och teamchatt med färger

PS5-uppdatering rullas ut nu

Spela PS5 i Sonys Afeela-bil

Rulla till toppen