Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Vi har provat Nikon D850 med 45 Mp

Man kan inte få allt, sägs det, men Nikon D850 kommer bra nära. Den är nämligen både snabb och har hög upplösning.

Nikons 800-serie har alltid haft extremt hög upplösning – och tagit skarpa bilder – men hastigheten har varit långsamt och autofokusen har varit förhållandevis trög, vilket gjort att kamerorna inte hängt med i svängarna om motivet har flyttat på sig snabbt.

Läs också: Test av Nikon D810

Ny bildsensor
Inuti Nikon D850 sitter en ny 45,7 Mp-sensor och autofokusmodulen från Nikon D5. Med 153 fokuspunkter och en hastighet av 7 bilder/s. Eller upp till 9 bilder/s när vertikalgreppet MB-D18 är påmonterat, som har ett EN-EL18a-batteri.

Foto: Nikon

Foto: Nikon

Annons

 

Kamerans ISO-känslighet sträcker sig från ISO 64 till 24600 och kan utökas uppåt och nedåt till ISO 32 och 102400.

4K-video och 8K time lapse
Nikon D850 filmar 4K-video i fullformat – alltså med hela bildsensorn – och 30, 25 eller 24 bilder per sekund. Och äntligen har Nikon insett vi vill ha fokus peaking med manuell fokus (fokusmarkering) och zebraränder när vi filmar.

Den strömmar 4:2:2 (8-bitars) 4K-video okomprimerat via HDMI-kontakten och har anslutningar för både mikrofon och hörlurar.

Foto: Nikon

Foto: Nikon

Annons

 

Kameran har också en 8 cm vinklingsbar pekskärm med en hög upplösning på 2,36 Mp och under det vädertätade kamerahusets luckor finns två kortplatser. En för snabbt XQD-kort och en för vanligt SD-kort.

Har man ett XQD-kort i kameran kan man ta upp till 51 bilder i serie, med 14-bitars komprimering utan förluster. Eller 170 bilder i 12-bitars komprimering utan förlust.

Trådlöst
Trevligt nog har Nikon stoppat i SnapBridge, som överför foton trådlöst via Bluetooth eller wifi upp till 2 Mp. För att göra samma sak med högupplösta filer måste man ha en separat wifi-adapter som heter WT-7.

Foto: Nikon

Foto: Nikon

Annons

 

Man kan också göra intervallfilmning i 4K, men ännu coolare är möjligheten att göra intervallfilmer i 8K-upplösning – om man har en tredjepartsprogramvara, märk väl.

Foto: Nikon

Foto: Nikon

 

Nikon-fotografer kommer utan tvekan att känna igen sig. Knappar (flera av dem bakgrundsbelysta) och rattar sitter precis där man är van vid, men responsen och autofokusen är mycket snabbare än tidigare modeller i 800-serien.

Annons
Foto: Lasse Svendsen

Foto: Lasse Svendsen

 

Kameran låser autofokus omedelbart. Bildhastigheten med vertikalgreppet ger kameran en klar fördel mot de flesta fullformatkameror. Som bortsett från Sony a9 är relativt långsamma och sällan lämpar sig för actionfotografering.

Passar nästan allt
D850 är inte bara en kamera för landskap, arkitektur eller porträtt, den passar också för naturfotografering och action. Bildhastigheten 9 bilder/s med så bra buffert, i kombination med 45 Mp, ger fullformatskameran många användningsområden.

Foto: Lasse Svendsen

Foto: Lasse Svendsen

Annons

De första bilderna tyder på en lovande skärpa och mycket höga prestanda vid höga ISO-värden, men vi måste vänta på ett regelrätt D850-test innan vi kan göra några riktiga slutsatser. Är den bättre än Canons och Sonys konkurrerande kameror?

Foto: Lasse Svendsen

Foto: Lasse Svendsen

 

Pris
Nikon D850 släpps 7 september och kostar 39 300 kronor för enbart kamerahus. Vårt test kommer strax därefter.

Här finns alla specifikationer för Nikon D850.

Annons
Foto: Nikon

Foto: Nikon

 

forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.