Två 4K-kameror från Panasonic

De är små, kompakta och spelar in video i full 4K-upplösning.
Annons
Annons
forfatter

4K är det nya begreppet som talar om att en TV eller kamera har så kallat ultrahög upplösning. Fyra gånger så hög upplösning som vanlig HD, och under 2015 förväntas det att 4K ska dyka upp i många fler prylar.

Videokameror är det mest naturliga stället att hitta 4K-upplösning och så många bildpunkter är perfekt att visa på den nya generationen 4K-skärmar. Till exempel Panasonics 55- och 65-tummare i AX900-serien.

På CES har Panasonic visat upp två nya videokameror som stöder 4K-video och stillbilder i samma upplösning – alltså 8 megapixlar.

HC-WX970 och WX870 har en 8,29 Mp stor bildsensor för stillbilder och video samt en 20x Leica-zoom i ett kompakt kamerahus med vridbar pekskärm. Båda är trådlösa och har Panasonics nya High Dynamic Range-funktion och femaxlars bildstabilisator.

De kan till exempel användas som babywatch och styras från en smartmobil, men har också en funktion som heter Advanced Twin Camera. Som gör det möjligt att använda mobilen som en andrakamera och filma video från mobilen samtidigt som videokameran. På så sätt kan man göra bild-i-bild-inspelningar.

Panasonic har inte avslöjat något om pris eller tillgänglighet.