Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Titta vilka skarpa bilder

Vi har provat Fujifilms häftigaste kamera, här får du se hur skarpa bilderna kan bli.

Av / 2017-02-01 - 13:32
Titta vilka skarpa bilder

Även om de flesta knäpper sina bilder med mobilen så är det många som är missnöjda med bildkvaliteten. De använder en riktig kamera i stället. Antingen en bra kompaktkamera som Panasonic Lumix TZ100 eller en systemkamera som Canon EOS 80D.

En del fotografer behöver filer med ännu högre bildkvalitet. De är oftast yrkesfotografer och föredrar mellanformatkameror om bilderna ska ha hög teknisk kvalitet.

Foto: Canon
Foto: Fujifilm

Tillhör du dem som säger ”eh?” när du hör ordet mellanformat så är det kanske på plats med en liten förklaring: Begreppet kommer från tiden när fotograferna hade film i kamerorna och anger en smula oprecist hur stort bildformatet är. Ordet mellanformat anger att bildytans storlek är mittemellan småbildsformatet (som något kryptiskt också kallas för fullformat) 24 x 36 mm och storbildsformat, 9 x 12 cm eller ännu mer. Allting däremellan är mellanformat. Till exempel 6 x 4,5 cm eller 6 x 7 cm.

Fujifilm är ett av märkena som har haft mellanformatkameror länge. För en som har släpat på en GX680 och jobbade med Hasselblad på den gamla goda tiden, är det nästan häpnadsväckande hur liten Fujifilm har lyckats göra sin första digitala mellanformatkamera.

Foto: Canon
Foto: Fujifilm

Vi har skrivit om GFX 50S förut och konstaterade då att den är mindre än de flesta andra mellanformatkameror. Den är faktiskt inte mycket större än en fullformatkamera från Nikon eller Canon.

Det innebär att den passar bättre för fotografering utan stativ. Den kan användas handhållen för mode, porträtt, arkitektur och landskap, vilket vi kunde konstatera tillsammans med kollegor och fotografer på Althorp House, utanför Northampton norr om London.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Fuji-kameran har en 44 x 33 mm stor CMOS bildsensor med 51 megapixlar, vilket är 1,7 gånger större än CMOS-sensorn med 50 Mp i Canon EOS 5Ds. Storleken ger god kontroll över skärpedjupet och extremt bra detaljering samt ytterst fin bilddynamik.

Bilderna är JPEG-filer som är tagna med en förproduktionsmodell som är laddad med betaversionen av programvaran – inte riktigt fintrimmad ännu, men bilderna visar tydligt vilken potential en bildsensor i mellanformat har.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Fujifilm)

Vi använde objektiv från Fujifilm: 63 mm/f2,8 (vilket motsvarar en normal 50 mm på en fullformatkamera), kommande 120 mm/f4 makro (motsvarar 95 mm) och 32–64 mm/f4 zoom (motsvarar 25 mm vidvinkel till 51 mm normalbrännvidd).

Längre fram i år kommer ytterligare tre objektiv: Ett 23 mm/f4 vidvinkel (motsvarar 18 mm), ett 45 mm/f2,8 (35 mm) och ett 110 mm/f2 (85 mm).

Priserna hamnar på cirka 70 000 kr för kamerahuset, 25 000 kr för zoomen, 30 000 kr för makroobjektivet och 15 000 for normalobjektivet. Det gör GFX 50S till den billigaste mellanformatkameran hittills.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Bilden ovan är inte redigerad, bara skalad för webbpublicering, men klickar du på den så blir det enklare att se detaljskärpan. Som kuriosa kan jag berätta att kameran på bilden är en rysk Zorki 5 Type 2b från 1958 – som fungerar!

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Bilden ovan är tagen i dagsljus från fönstret och två spotlampor, en Lupo 100 och en 650, till vänster framför och bakom modellen, Carla Monaco. Här är Fujinon GF120 nedbländad f4. Ljusstyrkan är ISO 1000, om någon undrar.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

En bild till med F32-64, här med f4 och ISO 640. Lägg märke till hur jämna tonerna är.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Här står modellen i trappan på Althorp House, som har tillhört Spencer-familjen i 500 år. I den här trappan sprang Diana Spencer, senare världsberömd som prinsessan Diana, när hon var liten.

Modellen är belyst med lampor framifrån och bakifrån och med en extra lampa ovanför för att ge håret lyster. Bilden är tagen med GF63 f2,8 med f8 och ISO 200. Den är medvetet lite mörkt exponerad för att ge ett intryck av en mörk och mystisk kvinna i rött.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Närmare modellen med GF120 f4, nära handhållen med 1/80s, f9 och ISO 200. På bilden under har jag gjort ett utsnitt som visar hur skarp bilden kan bli med GFX 50S.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Eftersom kameran är så förhållandevis liten och lätt – ett par kilo med batteri, sökare och objektiv – går det utmärkt att röra sig runt motivet för att hitta olika vinklar.

Med en bra modell, som här, blir det enklare.

Foto: Canon
Foto: Fujifilm

Den elektroniska sökaren kan vinklas och vridas med en extraadapter och pekskärmen på baksidan går också att vinkla. Det gjorde kameran mycket smidigare att använda än vad som är normalt med mellanformatkameror.

Bilden under är den enda som är tagen på stativ, med GF32-64 på f13, och med blixtlampor som lyser upp plastduken som dansarna kastar.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Detta är naturligtvis bara en försmak av vad GFX 50S klarar av, vårt tekniska test kommer att avslöja mer. Bilderna från Althorp House bådar dock gott. Kameran går inte att köpa förrän i mars, så det tar ett tag innan vi kan dra några slutsatser.

Under tiden kan vi studera bilderna här närmare.

Foto: Canon
Foto: Fujifilm
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kanske den mest avancerade i sin klass

Billigare med bättre ljusstyrka

Den kultförklarade kameran är tillbaka

Årets coolaste kamera?

Byggd för action

En lavin av nyheter från Canon

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Färgstark och kompakt systemkamera

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

Rulla till toppen