Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Supersnabb Sony-kamera

Sony hävdar att a6500 är en av de absolut bästa entusiastkamerorna.

Av / 2016-10-10 - 10:44
Supersnabb Sony-kamera

Läser man mellan raderna i pressmeddelandets bombastiska formuleringar så inser man att Sony a6500 är långtifrån den revolution som Sony vill ge ett intryck av. Pekskärm och inbyggd bildstabilisator är något som de flesta av konkurrenterna har haft länge. Det har bara tagit Sony en evighet att inse att sådant faktiskt är en bra idé.

Nu kan man använda pekskärmen för att välja fokuspunkt, det är bara att peka med fingret. Ingen speciellt med det, Olympus och Panasonic har haft det länge. Men Sony har åtminstone tagit till sig vår kritik från testet av den annars så lyckade föregångaren a6300.

Läs också: Test av Sony a6300.

Integrerad bildstabilisator är också nytt i a6500, här är det en femaxlars konstruktion som flyttar sensorn. Stabilisatorn ger upp till fem stegs kompensation, så att man kan ta bilder med upp till fem gånger så lång slutartid och ändå få relativt skarpa bilder.

Bildsensorn har 24 megapixlar, hybridfokusen har 425 fokuspunkter och i stort sett allting är identiskt med a6300. Fast inte bildprocessorn, den är ny i a6500. Den ger knappast bättre bilder än bilder än i a6300, men den ger kameran ett större buffertminne. Så att man kan ta upp till 11 bilder/s i dryga 300 bilder i serie (JPEG) eller cirka 100 rå- och JPEG-bilder innan buffertminnet är fullt.

Foto: Sony
Foto: Sony

Bortsett från att man kan välja fokus på pekskärmen har a6500 samma videoegenskaper som förut. Alltså 4K-video från 6K-ström, mikrofoningång och programmerbara knappar.

Foto: Sony
Foto: Sony

Sony a6500 kommer i oktober och kostar ca 17 000 kronor, eller 28 000 kr i kit med en 16–70 mm-zoom.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen