Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Superproffsig 50 Mp-kamera

Äntligen lanserar Hasselblad en kamera som vi är riktigt sugna på. En grym mellanformatmodell som inte är mycket större eller dyrare än fullformatkamerorna.

Av / 2016-06-22 - 17:07
Superproffsig 50 Mp-kamera

Jag erkänner att det händer att jag saknar mina gamla Hasselblad-filmkameror med 6×6 cm-format. Men framtiden är som bekant digital och jag tror att salige Victor Hasselblad skulle hålla med om att hans gamla företag äntligen är på rätt spår efter att ha satsat på en rad märkliga kamerakoncept under åren.

Nya X1D-50c tycks vara mer i Victors stil. Det är en spegellös mellanformatkamera med en 50 Mp CMOS-bildsensor (8272 × 6200 pixlar på en 43,8 x 32,9 mm yta), kort avstånd till objektivet, inbyggd GPS, wifi och en 7,6 cm pekskärm.

Foto: Hasselblad
Foto: Hasselblad

Jodå, den väderskyddade kameran har inbyggd sökare också, en elektronisk sådan med 2,36 Mp. Och allt är inpackat i ett relativt kompakt kamerahus som väger 725 gram. Med batteri.

Den har en ljuskänslighet på mellan ISO 100 och 25600 och en övertygande bilddynamik med respektabla 14 EV-steg. Ett eller två mer än vad som är vanligt även för proffskameror.

Foto: Hasselblad
Foto: Hasselblad

X1D-50c lagrar 16-bitars seriebilder med en hastighet av 2,3 bilder/s och kan faktiskt filma video också. I full-HD med 1080/25-kvalitet.

Den har två SD-kortplatser och en snabb USB-C-kontakt (USB 3.1) och mini-HDMI-utgång för videoöverföring till en extern inspelare.

Foto: Hasselblad
Foto: Hasselblad

Hasselblad-kameran ser bra ut och att den vare sig är våldsamt stor eller tung är helt klart ett plus. Med ett pris på ungefär 8 000 euro är den förhoppningsvis konkurrenskraftig mot fullformatkameror som Leica SL och Nikon D5 eller mellanformatkameror som Leica S och Pentax 645Dz.

Hastigheten är inte den högsta, så fotografer som behöver snabba bildserier får leta någon annanstans, men för i stort sett allt annat än action bör detta vara ett ytterst intressant alternativ till alla professionella mellanformatkameror därute.

X1D-50c kan använda Hasselblads nuvarande objektiv till H-systemet, fast med en adapter mellan. I samband med lanseringen släpper Hasselblad även två objektiv med inbyggd centralslutare: XCD 45 mm/f3,5 och 90 mm/f4,5.

De första kamerorna kommer till butikerna i augusti.

Foto: Hasselblad
Foto: Hasselblad
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen