Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sony a7 IV har ny bildsensor och bättre autofokus

Omfattande förbättringar gör Sony a7 IV till en häftigare kamera.

Av / 2021-10-22 - 10:13
Sony a7 IV har ny bildsensor och bättre autofokus

Så här ser efterträdaren till Sony a7 III ut. Det är inte så lätt att se vad som är nytt, men den här gången är uppgraderingarna faktiskt ganska betydande.

När allt kommer omkring ersätter nya Sony a7 IV en nästan fyra år gammal kamera, och då är det inte så förvånande att vi pratar om mer än bara små förändringar.

Sonys nya och markant förbättrade menysystem finns i a7 IV. Detsamma gäller en ny fullformatsensor med 33 Mp, en bättre sökare med 3,7 Mp och en vridbar pekskärm med 1 Mp.

Det är inte allt. En bildstabilisator med 5,5 steg ingår. Det gör även Sonys mycket bra Real Time Eye-fokussystem och naturligtvis 4K-video. Bildhastigheten är 10 bilder/s.

4K/30p-video hämtas ur en 7K-videoström, med 10-bitars 4:2:2- eller 4:2:0-färger, med antingen H.265- eller H.264-komprimering, med Long GOP- eller H.264 All-I-komprimering.

Kameran har Super 35-beskärning av 4K med upp till 60p, och en fiffig videofunktion är automatisk kompensation för fokusandning. Så att utsnittet inte ändras när man fokuserar.

Rent fysiskt pratar vi fortfarande om en relativt kompakt fullformatkamera. 658 gram är mer än godkänt och två kortplatser med stöd för SD-kort med UHS-II – den ena även med CFexpress A – är bra. Detsamma kan sägas om USB-C-port med laddning och stöd för upp till 10 Gbit/s nätverksanslutning och en HDMI-kontakt i full storlek.

Om man tittar efter noga hittar man en ny omkopplare under programhjulet. Med den kan man snabbt växla mellan stillbilder och video, och blixtskon på toppen har Sonys multikontakt för tillbehör som en mikrofon eller mikrofonadapter.

 

Sonys nya allroundkamera kostar 29 000 kronor bara för kamerahuset och 31 000 kronor för ett kit med kamerahuset och ett ospecificerat objektiv. Säljstart är december.

Månaden innan släpps två nya blixtar. HVL-F60RM2 och den mindre HVL-F46RM. De har i stort sett samma egenskaper, F6o är dock större och starkare och täcker 24–200 mm, medan F46 täcker 24–105 mm.

1.-HVL-F46RM_front_carton-Mid 2.-HVL-F60RM2_front_ILCE-1_FE24F14GM_GO-Mid
<
>

 

F60 kan fyra av 200 blixtar i en kontinuerlig serie med en hastighet av 10 bps, när ljuset är inställt på 1/32. F46 klarar 60 blixtar. Båda stöder trådlös blixtkontroll.

HVL-F60RM2 kostar 6 700 kronor och HVL-F46RM 4 400 kronor. Båda kommer i november.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Rulla till toppen