TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sony a7 IV har ny bildsensor och bättre autofokus

Omfattande förbättringar gör Sony a7 IV till en häftigare kamera.

forfatter
Publicerad 2021-10-22 - 10:13

Så här ser efterträdaren till Sony a7 III ut. Det är inte så lätt att se vad som är nytt, men den här gången är uppgraderingarna faktiskt ganska betydande.

När allt kommer omkring ersätter nya Sony a7 IV en nästan fyra år gammal kamera, och då är det inte så förvånande att vi pratar om mer än bara små förändringar.

Sonys nya och markant förbättrade menysystem finns i a7 IV. Detsamma gäller en ny fullformatsensor med 33 Mp, en bättre sökare med 3,7 Mp och en vridbar pekskärm med 1 Mp.

Det är inte allt. En bildstabilisator med 5,5 steg ingår. Det gör även Sonys mycket bra Real Time Eye-fokussystem och naturligtvis 4K-video. Bildhastigheten är 10 bilder/s.

4K/30p-video hämtas ur en 7K-videoström, med 10-bitars 4:2:2- eller 4:2:0-färger, med antingen H.265- eller H.264-komprimering, med Long GOP- eller H.264 All-I-komprimering.

Kameran har Super 35-beskärning av 4K med upp till 60p, och en fiffig videofunktion är automatisk kompensation för fokusandning. Så att utsnittet inte ändras när man fokuserar.

Rent fysiskt pratar vi fortfarande om en relativt kompakt fullformatkamera. 658 gram är mer än godkänt och två kortplatser med stöd för SD-kort med UHS-II – den ena även med CFexpress A – är bra. Detsamma kan sägas om USB-C-port med laddning och stöd för upp till 10 Gbit/s nätverksanslutning och en HDMI-kontakt i full storlek.

Om man tittar efter noga hittar man en ny omkopplare under programhjulet. Med den kan man snabbt växla mellan stillbilder och video, och blixtskon på toppen har Sonys multikontakt för tillbehör som en mikrofon eller mikrofonadapter.

 

Sonys nya allroundkamera kostar 29 000 kronor bara för kamerahuset och 31 000 kronor för ett kit med kamerahuset och ett ospecificerat objektiv. Säljstart är december.

Månaden innan släpps två nya blixtar. HVL-F60RM2 och den mindre HVL-F46RM. De har i stort sett samma egenskaper, F6o är dock större och starkare och täcker 24–200 mm, medan F46 täcker 24–105 mm.

1.-HVL-F46RM_front_carton-Mid 2.-HVL-F60RM2_front_ILCE-1_FE24F14GM_GO-Mid
<
>

 

F60 kan fyra av 200 blixtar i en kontinuerlig serie med en hastighet av 10 bps, när ljuset är inställt på 1/32. F46 klarar 60 blixtar. Båda stöder trådlös blixtkontroll.

HVL-F60RM2 kostar 6 700 kronor och HVL-F46RM 4 400 kronor. Båda kommer i november.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Den råaste sportkameran Fujifilm X-H2S är kameran man ska ha när skarpa actionbilder krävs.
Oförskämt läcker kamerablixt Låt dig inte luras av 50-talsdesignen.
Sony lanserar mikrofon för vlogging Minimikrofon för Sony-kameror.
Kompakt och lätt 24 makro och 15–30 mm zoom från Canon Prisvärd optik för Canons spegellösa fullformatskameror.
Det lilla ögat i himlen DJI:s minsta kameradrönare är så liten att den kan flyga var som helst – och är ändå tillräckligt avancerad för att ge ett proffsigt resultat.
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend