Snabbare och smidigare

Fujifilm släpper en ny version av systemkameran X-E2 som har snabbare autofokus, bättre sökare och smidigare ergonomi.

Eftersom det inte handlar om en helt ny kamera kallar Fuji den för X-E2S. Här handlar det nämligen uteslutande om en förbättrad version av den välkända X-E2 som vi testade för två år sedan.

Den nya kameran har samma fina 16 Mp-sensor och väger bara 350 gram med batteri. Alltså en väldigt kompakt systemkamera. Som förväntat har den en stor elektronisk sökare med 2,36 Mp-upplösning och hela 0,62x förstoring och bättre prestanda. Enligt Fuji ska sökaren ha en så kort uppdateringsfördröjning som 0,005 sekunder.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

Som synes av bilden ovan är handgreppet förbättrat med en mer markerad nedsänkning för fingrarna, och det går också att köpa till ett löstagbart grepp.

Men det mest väsentliga är att kameran är snabbare. Autofokusen är förbättrad med ett bredare fokusområde med 49 av 77 valbara fokusbaserade fokuspunkter och bara 0,06 sekunders responstid. Bildhastigheten är samma som i föregångaren, 7 bilder/s, men snabbare och mer precis fokusspårning ska ge fotografen fler skarpa bilder när motivet rör sig hastigt.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

X-E2S har en tyst elektronisk slutare som kan frysa ögonblick ner till 1/32 000 sekund. Fotografen kan göra multiexponeringar och lägga två bilder på varandra samt ta intervallfoto med upp till 999 bilder. Flera av knapparna går att programmera och ges de funktioner som fotografen föredrar.

4K-video finns inte, men däremot full-HD med 36 Mbit/s datahastighet och filmsimulering. Den fina funktionen med digitalt delad bild som gör det enklare att fokusera för hand har fått färgvisning.

Fujifilm X-E2S finns i svart och silver och kostar 10 000 kronor när den släpps i februari. Eller 10 000 kronor om man köper ett kit med kameran och zoomen XF 18–55 mm/f2,9–4,0.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Panasonic Lumix S5

  Riktpris: 25000 kr Lumix S5 är Panasonics bästa allroundkamera

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.