Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Snabbare och smidigare

Fujifilm släpper en ny version av systemkameran X-E2 som har snabbare autofokus, bättre sökare och smidigare ergonomi.

Skrivet av / 2016-01-15 - 14:33
Snabbare och smidigare

Eftersom det inte handlar om en helt ny kamera kallar Fuji den för X-E2S. Här handlar det nämligen uteslutande om en förbättrad version av den välkända X-E2 som vi testade för två år sedan.

Den nya kameran har samma fina 16 Mp-sensor och väger bara 350 gram med batteri. Alltså en väldigt kompakt systemkamera. Som förväntat har den en stor elektronisk sökare med 2,36 Mp-upplösning och hela 0,62x förstoring och bättre prestanda. Enligt Fuji ska sökaren ha en så kort uppdateringsfördröjning som 0,005 sekunder.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

Som synes av bilden ovan är handgreppet förbättrat med en mer markerad nedsänkning för fingrarna, och det går också att köpa till ett löstagbart grepp.

Men det mest väsentliga är att kameran är snabbare. Autofokusen är förbättrad med ett bredare fokusområde med 49 av 77 valbara fokusbaserade fokuspunkter och bara 0,06 sekunders responstid. Bildhastigheten är samma som i föregångaren, 7 bilder/s, men snabbare och mer precis fokusspårning ska ge fotografen fler skarpa bilder när motivet rör sig hastigt.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

X-E2S har en tyst elektronisk slutare som kan frysa ögonblick ner till 1/32 000 sekund. Fotografen kan göra multiexponeringar och lägga två bilder på varandra samt ta intervallfoto med upp till 999 bilder. Flera av knapparna går att programmera och ges de funktioner som fotografen föredrar.

4K-video finns inte, men däremot full-HD med 36 Mbit/s datahastighet och filmsimulering. Den fina funktionen med digitalt delad bild som gör det enklare att fokusera för hand har fått färgvisning.

Fujifilm X-E2S finns i svart och silver och kostar 10 000 kronor när den släpps i februari. Eller 10 000 kronor om man köper ett kit med kameran och zoomen XF 18–55 mm/f2,9–4,0.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

Teleobjektiv för extrema porträttbilder

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen