Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Proffsigt från Sony

Sony menar allvar med sin kamerasatsning. 20 bilder/s är det grymmaste vi har skådat.

Av / 2017-04-21 - 09:09
Proffsigt från Sony

Du har kanske läst det förut, men vi har länge förutspått att Sony har ambitioner om att bli störst. På vissa större marknader är de redan tvåa bakom Canon och med nyss släppta alpha a9 vrider de om kniven ett par varv till för spegelreflexmärkena – som redan tappar försäljning så det ryker om det nu för tiden.

Jag minns de som ryckte på axlarna när Sony släppte sin första Sony a7. Det var en ytterst kompakt fullformatkamera med trög autofokus, låg bildhastighet och skrattretande kort batteritid. Men man måste börja någonstans och med nya a9 är cirkeln sluten (?), för det här är kameran som verkligen kommer att utmana Canon och Nikons sista utpost: professionell sportfotografering.

Foto: Sony
Foto: Sony

Sony a9 är den sjunde i raden och den klart snabbaste. 20 bilder i sekunden – MED autofokus – innebär att den slår Canon EOS 1DX Mark II och Nikon D5. Samtidigt som den är betydligt mindre och lättare. Och ingenting verkar ha gått ut över bildkvaliteten.

Rent tekniskt är a9 en helt grym kamera för fotografer som behöver knivskarpa actionbilder. 20 bilder/s i snabb följd upp till 241 råfiler (eller 362 JPEG), 693 fokuspunkter som täcker 93 procent av bildytan, tyst och vibrationsfri slutare ner till 1/32 000 s samt 4K-video från hela bildsensorn (6K-avläsning) är bara en del av allt som gör kameran högintressant.

Foto: Sony
Foto: Sony

En stor vinklingsbar pekskärm är inte lika upphetsande, men det verkar som om Sony har pratat med riktiga proffsfotografer den här gången för här finns en programmerbar styrplatta (joystick), större knappar, bättre och djupare handgrepp och en galet stor OLED-sökare med 120 fps uppdateringsfrekvens och utan blackouter när man tar bildserier.

Sony har lyssnat till förnuftet och äntligen placerat användbara funktioner på ytan till vänster om sökaren. Där kan man välja bildhastighet, fokusläge och mycket annat. Tack för det, Sony.

Foto: Sony
Foto: Sony

Kamerahuset är Sonys mest vädertåliga hittills, med omfattande gummibussningar och tätningar, framför allt runt knappar och rattar.

Det har också fått två SD-kortplatser (det ena klarar USH-II-kort) och rymmer ett större batteri med högre kapacitet. Upp till 650 exponeringar per laddning ska det räcka till, vilket är en avsevärd förbättring mot exempelvis Sony a7r II.

Foto: Sony
Foto: Sony

A9 kan också använda det nya vertikalgreppet VG-C3EM med plats för två batterier som fördubblar kapaciteten, och till a-serien kommer en multiladdare, NPA MQZ1K, som laddar fyra batterier samtidigt och kan användas som strömkälla.

Det kommer även en snabbladdare som heter BC-QZ1 och som laddar två batterier på 2,5 timmar.

Foto: Sony
Foto: Sony

Det finns naturligtvis mycket mer att berätta om a9, till exempel att 4K-video hämtas från hela bildytan där bildsensorn med 24 megapixlar (med mekanisk bildstabilisering i 5 steg) har all elektronik på baksidan. Inklusive buffertminne och minne, så att kameran kan strömma full 6K-upplösning som sedan skalas om till 4K. Enligt Sony går detta så fort att det i stort sett eliminerar ”rolling shutter” – fenomenet som uppstår när man panorerar snabbare än vad kameran hinner bearbeta och som orsakar geléeffekten där vertikala linjer ser helt böjda ut.

Foto: Sony
Foto: Sony

Sportfotografer kommer inte långt utan massor av zoom. I samma veva som a9 släpper Sony därför telezoomen FE 100–400/f4,5–5,6 OSS GM. Den är vädertätad och väger 1,4 kilo och är 205 mm lång. Närgränsen anges till 98 cm. Objektivet går att använda med Sonys 1,4x- och 2x-telekonverter.

Sony a9 och telezoomen släpps i juni/juli och kostar 53 000 respektive 29 000 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Rulla till toppen