Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Pentax-kamera för ruskväder

Tack vare ett starkt kamerahus och tätningar överallt ska den här semiprofessionella kameran tåla strapatser ute i fält.

Av / 2017-01-26 - 19:04
Pentax-kamera för ruskväder

Pentax systemkameror är nästan utan undantag väderskyddade och byggda för tuffa tag och dåligt väder. Riktigt bra bilder tar de också. Fantastiska K-1 var en av de bästa kamerorna vi testade förra året och den mindre och billigare K-3 II är en av de bästa kamerorna i mellanprisklassen.

Nya Pentax KP finns i svart och silver och ersätter i mångt och mycket K-3 II. Den har ett chassi av stål och magnesium, en 24-megapixels bildsensor (i APS-format), femaxlars bildstabilisator och maximal ljuskänslighet på ISO 819 200!

Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

Huset är ganska så litet, med omfattande vädertätningar och stora knappar och rattar som traditionsenligt går att sköta med tjocka handskar eller vantar.

Kameran är relativt snabb också: 7 bilder per sekund, mekanisk slutare ner till 1/6000 sekund och elektronisk till 1/24000 sekund. Fokusmodulen är densamma som i K-3 II, med 25 av 27 fokuspunkter av den mer känsliga krysstypen.

Annons
Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

En fiffig detalj är att handgreppet går att byta ut. Med ett par varv med en insexnyckel kan man växla mellan standardgreppet Grip S, det något större Grip M och det största Grip L. Som ska ge ett stadigare grepp med stora teleobjektiv.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

Kameran har Pentax Pixel Shift Resolution. Det är en funktion som tar fyra bilder av motivet samtidigt som kamerans inbyggda bildstabilisering flyttar bildsensorn en pixel i sidled och höjdled vid varje exponering. De fyra bilderna sätts sedan ihop till en enda med bättre upplösning och färgdjup.

Den rörliga sensorn kan användas tillsammans med GPS-enheten O GPS1 (extrautrustning) som följer jordens rotation för att bilder av stjärnhimlen ska bli optimala.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

KP har en utfällbar pekskärm och något som Pentax kallar för Real-time Scene Analysis System. Då används ljusmätarens 86 000 färgkänsliga mätpunkter tillsammans med bildprocessorn för att exponera korrekt i svåra ljusförhållanden.

 

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Den har även inbyggt wifi för överföring till mobil och delning av bilder till sociala medier, automatisk HDR-fotografering, intervallfoto, multiexponering samt nya bracketing-metoder. 4K-video finns inte, men däremot 4K Interval Movie som lägger ihop stillbilder i 4K-upplösning till en videofil.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

 

Som extrautrustning finns batterigreppet D-BG7 – som också är väderskyddat – med plats för ett större batteri som heter D-LI90. Det förlänger batteriets livslängd avsevärt från de angivna 390 bilder per laddning.

Pentax KP går att köpa från och med slutet av februari och kostar 13 500 kronor.

 

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Professionell video i fickformat

Trimmad videomaskin

Skriv ut foton från din mobiltelefon

Äntligen, Leica

Actionkamera med förbättrad bildkvalitet

Avlägsnar allt oväsentligt

Dimfilter för Fujifilm X100

Minsta och lättaste normalzoomen

6K-video med extrem dynamik

Superbillig kameradrönare

Här är GoPro Hero13 Black

Professionell teknologi i A2-format

Ljud & Bild