Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Panasonic Lumix S 85mm 1.8

S 85mm f1.8 är den första i raden av fem ljusstarka objektiv.

En av nackdelarna med att välja en fullformatkamera är att ljusstarka objektiv kan bli ganska så stora och tunga. Ställer man en Sony a7 III bredvid en Fujifilm X-T4 så är det inte så stor skillnad på kamerorna.

Men om man sätter på ett ljusstarkt objektiv som FE 85mm f1.8 på a7 III och ett motsvarande (XF 56 f1.2) på X-T4 så blir Sony-kombinationen betydligt större.

Ur den synvinkeln var det många som tyckte att Panasonic hamnade lite snett när de lanserade sitt nya spegellösa fullformat-kamerasystem med L-fattning.

Kameror som Lumix S1R och S1H är mycket större än Canons, Nikons och Sonys, men med nyligen lanserade Lumix S5 lyckades Panasonic krympa volymen avsevärt. Och tillsammans med nya Lumix S 85mm f1.8 får man äntligen ett kompakt fullformat-kit med ett ljusstarkt porträttobjektiv.

Annons

Inte nog med det. Panasonic har fyra objektiv till i samma serie, alla med ljusstyrka f1.8, på gång de kommande månaderna. De fem objektiven är lika stora som Lumix S 85mm 1.8, de har samma filterfattning och blir inte dyra alls heller.

Om man tittar noga på bilden ovan så ser man att det ett av objektiven ännu inte har fått någon angiven brännvidd, det är troligen ett 20 mm f1,8.

De övriga är 24 mm f1,8; 35 mm f1,8; 50 mm f1,8 och det nu lanserade Lumix S 85 mm 1,8.

Annons

85:an är 82 mm långt, väger bara 355 gram och har 67 mm-filterfattning. Det är vädertätat och levereras med motljusskydd. Närgränsen anges till 80 cm.

Panasonic har också avslöjat att det kommer två nya zoomobjektiv: telezoomen Lumix S 70-300 f4.5-5.6 samt en ljusstark vidvinkelzoom, förhoppningsvis inom en snar framtid.

Panasonic Lumix S 85mm 1.8 kostar 7 500 kronor och släpps i december.

 

Annons

 

 

forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.