Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Panasonic Lumix S 85mm 1.8

S 85mm f1.8 är den första i raden av fem ljusstarka objektiv.

Av / 2020-11-04 - 09:31
Panasonic Lumix S 85mm 1.8

En av nackdelarna med att välja en fullformatkamera är att ljusstarka objektiv kan bli ganska så stora och tunga. Ställer man en Sony a7 III bredvid en Fujifilm X-T4 så är det inte så stor skillnad på kamerorna.

Men om man sätter på ett ljusstarkt objektiv som FE 85mm f1.8 på a7 III och ett motsvarande (XF 56 f1.2) på X-T4 så blir Sony-kombinationen betydligt större.

Ur den synvinkeln var det många som tyckte att Panasonic hamnade lite snett när de lanserade sitt nya spegellösa fullformat-kamerasystem med L-fattning.

Kameror som Lumix S1R och S1H är mycket större än Canons, Nikons och Sonys, men med nyligen lanserade Lumix S5 lyckades Panasonic krympa volymen avsevärt. Och tillsammans med nya Lumix S 85mm f1.8 får man äntligen ett kompakt fullformat-kit med ett ljusstarkt porträttobjektiv.

Inte nog med det. Panasonic har fyra objektiv till i samma serie, alla med ljusstyrka f1.8, på gång de kommande månaderna. De fem objektiven är lika stora som Lumix S 85mm 1.8, de har samma filterfattning och blir inte dyra alls heller.

Om man tittar noga på bilden ovan så ser man att det ett av objektiven ännu inte har fått någon angiven brännvidd, det är troligen ett 20 mm f1,8.

De övriga är 24 mm f1,8; 35 mm f1,8; 50 mm f1,8 och det nu lanserade Lumix S 85 mm 1,8.

85:an är 82 mm långt, väger bara 355 gram och har 67 mm-filterfattning. Det är vädertätat och levereras med motljusskydd. Närgränsen anges till 80 cm.

Panasonic har också avslöjat att det kommer två nya zoomobjektiv: telezoomen Lumix S 70-300 f4.5-5.6 samt en ljusstark vidvinkelzoom, förhoppningsvis inom en snar framtid.

Panasonic Lumix S 85mm 1.8 kostar 7 500 kronor och släpps i december.

 

 

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen