Nyhet

OM Systems M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO

Olympus heter nu OM Systems och här är det första objektivet.
forfatter

Efter att Olympus sålt kameradivisionen har det spekulerats i om de nya ägarna skulle kunna behålla Olympus-namnet. Nu vet vi svaret, och det heter OM Systems.

Det nya namnet är hämtat från det ursprungliga OM-systemet uppkallat efter Yoshihisa Maitani – OM = Olympus Maitani – mannen som skapade SLR-kamerorna från Olympus, som hette OM-1, OM2, och så vidare.

Den nya M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO, är den allra första produkten från OM Systems, och det står inte Olympus någonstans på objektivet.

Vilket är ett kompakt, väderbeständigt och ljusstarkt objektiv, motsvarande 40 mm brännvidd (35-format).Det väger endast 247 gram och innehåller 11 linselement i 10 grupper. Tre av dem är så kallade ED (Extra low-Dispersion) element, ett är ett Super ED element, och sedan finns det två HR (High-Refractive) och två asfäriska element.

Det kan tyda på att ingenjörerna har jobbat hårt för att skapa ett ljusstarkt objektiv med hög skärpa och upplösning över hela bildytan. Med låg distorsion, vinjettering och reducerad kromatisk aberration.

M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 kostar 7 490 kronor.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.