Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nikon Z f fullformatskamera

Digital efterföljare till Nikon FM2.

Av / 2023-09-20 - 18:53
Nikon Z f fullformatskamera

Även om den ser ut som en analog kamera är Nikon Z f en toppmodern digitalkamera med ett fullformats-bildsensor. Z f följer det retromode som andra tillverkare har haft stor framgång med och är både en efterföljare till den kamera som den mest liknar – Nikon FM och FM2, och enligt vår mening en mycket mer intressant kamera än Nikon Df. Som var Nikons första digitala spegelreflexkamera i retrodesign.

Läs också Nikon Df Nikon har hoppat på retrovågen. Bildkvaliteten håller modern standard, men det är det inte allt som gör.

Z f är naturligtvis mycket mer avancerad, med Nikons toppmoderna autofokus, bekant från den utmärkta Z-serien av fullformatskameror, och den har Nikons senaste Expeed 7-bildprocessor.

 

 

Bildsensorn på 24,5 megapixlar är bekant. Här är den kombinerad med Nikons Picture Control, som har utökats till att omfatta flat monokrom och monokrom med djupa färgtoner. Den har till och med en egen omkopplare där man kan växla till svartvitt när man vill.

Nikon FM2 från 1982, en uppdaterad version av FM som lanserades 1977. Foto: Nikon

Och det är inte allt. Kameran har även en åtta-stegs bildstabilisator och ett högupplöst läge som använder pixelförskjutning för att kombinera upp till 32 bilder för att skapa en 96 Mp-bildfil. Det ger inte bara högre upplösning, utan också bättre färgåtergivning och större dynamiskt omfång.

Video är naturligtvis på plats, och här kan man spela in video i upp till 10-bitars 4K/60p i H.265-inspelning, från 6K-upplösning. Med beskärning, naturligtvis. Man kan också spela in upp till 125 minuter 4K-video. Faktum är att den har slutarprioriterad automatik även för videoinspelning.

Foto: Nikon

Priset ligger på 32 990 kronor för kameran, som finns i flera färger och kan levereras i ett kit med antingen 40 mm-zoomen i bilderna ovan eller en 24–70 mm-zoom.

Z f med NIKKOR Z 40mm f/2 SE: 36 290:-

Z f med NIKKOR Z 24-70mm f/4 S: 41 190:-

Läs också Modern Nikon-kamera i klassisk kostym Retrodesignen är mer än en gimmick, den gör kameran bättre att använda också.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kanske den mest avancerade i sin klass

Billigare med bättre ljusstyrka

Den kultförklarade kameran är tillbaka

Årets coolaste kamera?

Byggd för action

En lavin av nyheter från Canon

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Färgstark och kompakt systemkamera

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

Rulla till toppen