Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nikon i elitserien

De Luxe borde de heta, Nikons tre nya proffskompakter med stor bildsensor och 4K-video.

Av / 2016-02-25 - 22:46
Nikon i elitserien

en nya serien heter DL och lägger sig mitt i det växande sortimentet av entusiastkompakter – eller ”proffskompakter” – alltså små kameror som har stora likheter med systemkameror, fast utan utbytbar optik. Mindre och lättare är de också.

Ändå har de ofta ljusstark optik och större bildsensorer än vanliga kompaktkameror. Canon Powershot G7X och G3XSony RX100 IV och Panasonic Lumix FZ1000 är exempel på kameror som befinner sig i den här kategorin.

Nikons nya DL-serie består av tre modeller. De fyller olika behov och har helt olika zoomobjektiv. Som alltså inte går att byta ut, vilket de gör i Nikons små kameror i Nikon 1-serien.

Precis som Nikons 1-serie, Canons PowerShot G7X och Sonys RX-serie har DL-kamerorna 1-tums bildsensor.

De tre modellerna är Nikon DL24-85 f1.8-2.8 med normalzoom, Nikon DL18-50 f1.8-2.8 med vidvinkelzoom och superzoomkameran Nikon DL24-500 f2.8-5.6.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nikon hävdar att kamerorna har zoomobjektiv fullt i klass med dem som finns till Nikons spegelreflexer – samt alltså en 1-tums bildsensor med 20,8 megapixlar som dessutom kan filma video i 4K- och UHD-kvalitet med 30p/25p.

De har hybrid-autofokus för snabbare fokusering i olika ljusförhållanden samt en fyrkärnig EXPEED 6A-bildprocessor som klarar av 60 bilder/s med låst fokus på första bilden eller uppemot 20 bilder/s med kontinuerlig autofokus. Dual Detect Optical VR-bildstabilisator finns också, som sägs vara snabb på att kompensera för kamerarörelser.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

På toppen sitter en ISO 518-tillbehörssko där man kan sätta fast olika tillbehör, till exempel blixtar och den vridbara elektroniska sökaren DF-E1 (bilden ovan).

SnapBridge är en funktion som använder Bluetooth för att upprätta en kontinuerlig trådlös koppling mellan kameran och mobilen eller surfplattan. Sedan kan bilder delas fortlöpande. Med hjälp av SnapBridge kan kameran dessutom fjärrstyras från mobilen.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nikon DL24-85 f1.8-2.8  passar de flesta användningsområden och har vridbar OLED-pekskärm med 1 Mp-upplösning samt inbyggd blixt. På zoomen sitter en justerbar kontroll- och zoomring. Kameran finns i svart och silver och kostar 6 900 kronor. Kommer i juni.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nästan identiska Nikon DL18-50 f1.8-2.8 är försedd med Nikons mest ljuskänsliga ultravidvinkelobjektiv och Nano Crystal Coat-beläggning som reducerar ”ghosting” och ströljus. Kameran har också OLED-pekskärm med 1 Mp-upplösning, här med inbyggd perspektivkontroll. Finns i svart och kostar 8 600 kronor.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nikon DL24-500 f2.8-5.6 skiljer sig från de två andra genom att den har 21x zoom från 24 till 500 mm. Nikon lagt till en SPORT-inställning med aktiv bildstabilisator som ska ge skarpare bilder av rörliga motiv. Kameran är den enda i serien som har elektronisk OLED-sökare, med 2,36 Mp-upplösning. Även här är OLED-skärmen en vridbar pekskärm. Finns i svart och kostar 9 400 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Rulla till toppen