Search
Generic filters

Nikon i elitserien

De Luxe borde de heta, Nikons tre nya proffskompakter med stor bildsensor och 4K-video.

en nya serien heter DL och lägger sig mitt i det växande sortimentet av entusiastkompakter – eller ”proffskompakter” – alltså små kameror som har stora likheter med systemkameror, fast utan utbytbar optik. Mindre och lättare är de också.

Ändå har de ofta ljusstark optik och större bildsensorer än vanliga kompaktkameror. Canon Powershot G7X och G3XSony RX100 IV och Panasonic Lumix FZ1000 är exempel på kameror som befinner sig i den här kategorin.

Nikons nya DL-serie består av tre modeller. De fyller olika behov och har helt olika zoomobjektiv. Som alltså inte går att byta ut, vilket de gör i Nikons små kameror i Nikon 1-serien.

Precis som Nikons 1-serie, Canons PowerShot G7X och Sonys RX-serie har DL-kamerorna 1-tums bildsensor.

De tre modellerna är Nikon DL24-85 f1.8-2.8 med normalzoom, Nikon DL18-50 f1.8-2.8 med vidvinkelzoom och superzoomkameran Nikon DL24-500 f2.8-5.6.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nikon hävdar att kamerorna har zoomobjektiv fullt i klass med dem som finns till Nikons spegelreflexer – samt alltså en 1-tums bildsensor med 20,8 megapixlar som dessutom kan filma video i 4K- och UHD-kvalitet med 30p/25p.

De har hybrid-autofokus för snabbare fokusering i olika ljusförhållanden samt en fyrkärnig EXPEED 6A-bildprocessor som klarar av 60 bilder/s med låst fokus på första bilden eller uppemot 20 bilder/s med kontinuerlig autofokus. Dual Detect Optical VR-bildstabilisator finns också, som sägs vara snabb på att kompensera för kamerarörelser.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

På toppen sitter en ISO 518-tillbehörssko där man kan sätta fast olika tillbehör, till exempel blixtar och den vridbara elektroniska sökaren DF-E1 (bilden ovan).

SnapBridge är en funktion som använder Bluetooth för att upprätta en kontinuerlig trådlös koppling mellan kameran och mobilen eller surfplattan. Sedan kan bilder delas fortlöpande. Med hjälp av SnapBridge kan kameran dessutom fjärrstyras från mobilen.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nikon DL24-85 f1.8-2.8  passar de flesta användningsområden och har vridbar OLED-pekskärm med 1 Mp-upplösning samt inbyggd blixt. På zoomen sitter en justerbar kontroll- och zoomring. Kameran finns i svart och silver och kostar 6 900 kronor. Kommer i juni.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nästan identiska Nikon DL18-50 f1.8-2.8 är försedd med Nikons mest ljuskänsliga ultravidvinkelobjektiv och Nano Crystal Coat-beläggning som reducerar ”ghosting” och ströljus. Kameran har också OLED-pekskärm med 1 Mp-upplösning, här med inbyggd perspektivkontroll. Finns i svart och kostar 8 600 kronor.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nikon DL24-500 f2.8-5.6 skiljer sig från de två andra genom att den har 21x zoom från 24 till 500 mm. Nikon lagt till en SPORT-inställning med aktiv bildstabilisator som ska ge skarpare bilder av rörliga motiv. Kameran är den enda i serien som har elektronisk OLED-sökare, med 2,36 Mp-upplösning. Även här är OLED-skärmen en vridbar pekskärm. Finns i svart och kostar 9 400 kronor.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.