TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Panasonic Lumix S 50mm f1.8 för fullformat

Klassisk brännvidd till Lumix S-serien.

Den kanske mest klassiska brännvidden av alla, 50 mm, förbises ofta eftersom så många fotografer föredrar att behålla zoomobjektivet som följde med kameran.

Då går de miste om en smidigare process, både för att brännvidden är användbar för så mycket och för att 50 mm-optik inte behöver vara stor, tung eller dyr.

Lumix S 50mm

Det är i alla fall inte nya Panasonic Lumix S 50mm f1.8 – åtminstone inte jämfört med Lumix S 50mm f1.4.

Det nya objektivet tillhör inte de allra minsta, men är ändå kompakt och väger bara 300 gram, vilket är perfekt för exempelvis en Lumix S5.

Objektivet har tre asfäriska element, med ett ED- och ett UHR-element (Extra Low Dispersion respektive Ultra High Refractive), vilket dämpar kromafel och ger bättre skärpa över ett större område. En linjär fokusmotor garanterar tyst och snabb skärpa och nio bländarlameller ger fin bokeh-effekt.

Närgränsen anges vara 45 cm, så något makroobjektiv är detta inte. Men det är vädertätat och går att köpa från och med juli. Ett perfekt resesällskap för alla som har Panasonic- eller Leica-kameror med L-fäste.

Priset är 5 500 kr.

50 mm med suverän perfektion Den mest klassiska av alla brännvidder fungerar fint i Panasonics fullformatversion.
LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.