Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Lomomatic 110-kamera

Minikamera med analog 110-film.

Av / 2024-03-07 - 15:44
Lomomatic 110-kamera

Efterfrågan på film och analoga kameror visar inga tecken på att avta. Priserna på film, framkallning och gamla spegelreflexkameror verkar gå åt samma håll, vilket visar att glädjen med analog fotografering når fler och fler människor.

Lomo, eller Lomography som företaget heter, har arbetat med analog film ganska länge. De lanserade sin första 110-film 2012. Tre decennier efter att alla andra hade slutat tillverka 110-film. Som användes i de minsta kamerorna på 70- och 80-talet.

Nu har de både 110-film och 110-kameror i sin katalog.

Foto: Lomography

De tre kameramodellerna delar samma grunder, men har lite olika utrustning. Alla har automatisk exponering och ett 23 mm Minotar-objektiv framför filmkammaren, där 110-filmen sitter. De har också multiexponering så att man kan experimentera med kreativa sätt att lägga motiv ovanpå varandra i sina bilder.

Foto: Lomography

110-filmen sitter i en liten kassett som man sätter i kameran och sedan är det bara att börja fotografera. Lomo har åtta varianter av 110-film, inklusive en svartvit film. Det är samma filmer som passar i Lomos Baby-serie av 110-kameror, och som används i de små Lomomatic-kamerorna.

Foto: Lomography

Priserna börjar på 99 euro för Lomomatic 110 Camera Golden Gate Edition, som visas på bilden ovan. Den finns också i ett paket med blixt för 20 euro extra. Blixten är standard i paketet med Lomomatic 110 Camera and Flash Classic Edition, som kostar 159 euro.

lomomatic110-golden-gate__quarter-open-flash lomomatic110-metal_quarter-open
<
>
Foto: Lomography

Kamerorna har manuell fokus och två bländarinställningar f2.8 och f5.6, och kan använda 110-film med 100, 200 eller 400 ISO-känslighet.

Foto: Lomography

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen