Känslig fokusmästare från Canon

Allting som betyder något är nytt i Canons efterträdare till en av våra gamla favoriter.

Med nya EOS 80D har Canon eventuellt löst problemet med fokusering i svagt ljus. Kameran som ersätter en gammal favorit – EOS 70D – är både snabbare och bättre än sin föregångare.

Bland alla nyheter hittar vi en ny bildsensor med 24,2 megapixlar och en DIGIC 6-processor, ett helt ny autofokussystem med 45 punkter av korssensortyp och Dual Pixel som introducerades i EOS70D och som ger mycket känsligare fokusspårning.

Canon hävdar att fokussensorerna är känsliga ner till –3 steg, det innebär förmodligen en  exakt autofokus även i väldigt dåligt ljus vilket annars är ett problem för de flesta kameror.

Foto: Canon
Foto: Canon

Snabb är även bildhastigheten, som har ökat till sju i sekunden, och ISO-känsligheten är utökad till ISO 100–16 000, ända upp till 25 600. En ny ljusmätare av RGB-IR-typ med 7560 pixlar mäterbåde synligt ljus och osynligt infrarött ljus. Flimmer-registreringen ser till att exponeringen blir korrekt när man fotografera eller filmar i konstlat ljus.

Foto: Canon
Foto: Canon

EOS 80D har även wifi med NFC, 7,6-centimeters, vridbar pekskärm, GPS-taggning och 1080-HD-video.

Samtidigt med kameran släpper Canon ett nytt allround-objektiv, EF-S 18–135 mm/f3,5–5,6 IS USM som går att använda med en Power Zoom Adapter som heter PZ-E1 och som ger en jämnare zoomkontroll när man filmar och styr kameran trådlöst.

Kamerahuset släpps i slutet av mars och kostar 12 500 kronor. Då kommer också allround-objektivet som kostar 5 600 kronor. Zoom-adaptern dröjer till i juni och kostar 1 500 kronor.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Panasonic Lumix S5

  Riktpris: 25000 kr Lumix S5 är Panasonics bästa allroundkamera

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.