Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Känslig fokusmästare från Canon

Allting som betyder något är nytt i Canons efterträdare till en av våra gamla favoriter.

Av / 2016-02-18 - 11:23
Känslig fokusmästare från Canon

Med nya EOS 80D har Canon eventuellt löst problemet med fokusering i svagt ljus. Kameran som ersätter en gammal favorit – EOS 70D – är både snabbare och bättre än sin föregångare.

Bland alla nyheter hittar vi en ny bildsensor med 24,2 megapixlar och en DIGIC 6-processor, ett helt ny autofokussystem med 45 punkter av korssensortyp och Dual Pixel som introducerades i EOS70D och som ger mycket känsligare fokusspårning.

Canon hävdar att fokussensorerna är känsliga ner till –3 steg, det innebär förmodligen en  exakt autofokus även i väldigt dåligt ljus vilket annars är ett problem för de flesta kameror.

Foto: Canon
Foto: Canon

Snabb är även bildhastigheten, som har ökat till sju i sekunden, och ISO-känsligheten är utökad till ISO 100–16 000, ända upp till 25 600. En ny ljusmätare av RGB-IR-typ med 7560 pixlar mäterbåde synligt ljus och osynligt infrarött ljus. Flimmer-registreringen ser till att exponeringen blir korrekt när man fotografera eller filmar i konstlat ljus.

Foto: Canon
Foto: Canon

EOS 80D har även wifi med NFC, 7,6-centimeters, vridbar pekskärm, GPS-taggning och 1080-HD-video.

Samtidigt med kameran släpper Canon ett nytt allround-objektiv, EF-S 18–135 mm/f3,5–5,6 IS USM som går att använda med en Power Zoom Adapter som heter PZ-E1 och som ger en jämnare zoomkontroll när man filmar och styr kameran trådlöst.

Kamerahuset släpps i slutet av mars och kostar 12 500 kronor. Då kommer också allround-objektivet som kostar 5 600 kronor. Zoom-adaptern dröjer till i juni och kostar 1 500 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

0
Rulla till toppen