Nyheter

Allting som betyder något är nytt i Canons efterträdare till en av våra gamla favoriter.
forfatter

Med nya EOS 80D har Canon eventuellt löst problemet med fokusering i svagt ljus. Kameran som ersätter en gammal favorit – EOS 70D – är både snabbare och bättre än sin föregångare.

Bland alla nyheter hittar vi en ny bildsensor med 24,2 megapixlar och en DIGIC 6-processor, ett helt ny autofokussystem med 45 punkter av korssensortyp och Dual Pixel som introducerades i EOS70D och som ger mycket känsligare fokusspårning.

Canon hävdar att fokussensorerna är känsliga ner till –3 steg, det innebär förmodligen en  exakt autofokus även i väldigt dåligt ljus vilket annars är ett problem för de flesta kameror.

Foto: Canon
Foto: Canon

Snabb är även bildhastigheten, som har ökat till sju i sekunden, och ISO-känsligheten är utökad till ISO 100–16 000, ända upp till 25 600. En ny ljusmätare av RGB-IR-typ med 7560 pixlar mäterbåde synligt ljus och osynligt infrarött ljus. Flimmer-registreringen ser till att exponeringen blir korrekt när man fotografera eller filmar i konstlat ljus.

Foto: Canon
Foto: Canon

EOS 80D har även wifi med NFC, 7,6-centimeters, vridbar pekskärm, GPS-taggning och 1080-HD-video.

Annons

Samtidigt med kameran släpper Canon ett nytt allround-objektiv, EF-S 18–135 mm/f3,5–5,6 IS USM som går att använda med en Power Zoom Adapter som heter PZ-E1 och som ger en jämnare zoomkontroll när man filmar och styr kameran trådlöst.

Kamerahuset släpps i slutet av mars och kostar 12 500 kronor. Då kommer också allround-objektivet som kostar 5 600 kronor. Zoom-adaptern dröjer till i juni och kostar 1 500 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också