Nyheter

De sade att de skulle göra det. Och nu har de gjort det: lanserat kameran som Canon och Nikon bör frukta.
Annons
Annons
forfatter

De retade oss länge med små detaljbilder i dåligt ljus, men nu är äntligen Pentax första digitala fullformatskamera här på riktigt. K-1 är en systemkamera som ska slåss mot Canons, Nikons och Sonysfullformatkameror om kunderna, och har en nyutvecklad 36 megapixel bildsensor. Utan lågpassfilter framför, för att ge maximal pixelskärpa.

Det betyder att K-1 ställer upp i samma klass som Canons, Nikons och Sonys toppmodeller med mellan 36 och 50 Mp. Fast Pentax hade inte varit Pentax om de inte hade gjort kameran på sitt eget sätt.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Den stora, 35-mm fullformatsensorn är byggd på en femaxlars bildstabilisering som fungerar med alla objektiv. Det har varken Canon eller Nikon. Den kan också förskjuta en pixel per bild samtidigt som den exponerar fyra bilder i snabb följd och sedan lägger ihop information till en bild med ännu mer färginformation.

Inte nog med det, förskjutningen kan användas för att kompensera för motivrörelser. Då korrigerar bildsensorns rörelser för eventuella förflyttningar som motivet gör under exponeringen.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Den 8 cm stora skärm med 1 Mp bildpunkter är vridbar 35 grader horisontellt och 45 grader vertikalt och kan dras ut från kameran och vridas diagonalt, som visas på bilden ovan.

Annons

K-1 har en nyutvecklad SAFOX 12-autofokusprocessorn med 33 punkter. 25 av dem är korssensorer i centrum av sökarbilden och Pentax använder något de kallar för Real-Time Scene Analysis System som enligt pressmeddelandet ska ta hand om motiv som automatiken har fått ge upp tidigare

Det finns andra funktioner i K-1 som också är värda att nämna. Sökarbild på 100 procent av bildytan med pentaprisma och 0,7x förstoring, omfattande väderskydd, 14-bitars råfilslagring, tvåminneskortplatser, GPS med elektromagnetiska kompass och ”astrotracer”, wifi för trådlös bildöverföring samt en bildhastighet på 4,4/s.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Pentax K-1 går att köpa från och med april, då kommer också två zoomobjektiv: ett 28–105 mm/f3,5–6,3 och ett 15–30 mm/f2,8. Som också är vädertätade och har Pentax Quick-Shift-fokussystem så att man snabbt kan växla mellan autofokus och manuell fokus.

Priser: 
K-1, kamerahus: 19 700 kr
Batterigrepp D-BG6: 3 900 kr
28–105 mm/f3,5–6,3: 6 700 kr
15–30 mm/f2,8: 18 500 kr

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.