Search
Generic filters

Grym Pentax-kamera

De sade att de skulle göra det. Och nu har de gjort det: lanserat kameran som Canon och Nikon bör frukta.

De retade oss länge med små detaljbilder i dåligt ljus, men nu är äntligen Pentax första digitala fullformatskamera här på riktigt. K-1 är en systemkamera som ska slåss mot Canons, Nikons och Sonysfullformatkameror om kunderna, och har en nyutvecklad 36 megapixel bildsensor. Utan lågpassfilter framför, för att ge maximal pixelskärpa.

Det betyder att K-1 ställer upp i samma klass som Canons, Nikons och Sonys toppmodeller med mellan 36 och 50 Mp. Fast Pentax hade inte varit Pentax om de inte hade gjort kameran på sitt eget sätt.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Den stora, 35-mm fullformatsensorn är byggd på en femaxlars bildstabilisering som fungerar med alla objektiv. Det har varken Canon eller Nikon. Den kan också förskjuta en pixel per bild samtidigt som den exponerar fyra bilder i snabb följd och sedan lägger ihop information till en bild med ännu mer färginformation.

Inte nog med det, förskjutningen kan användas för att kompensera för motivrörelser. Då korrigerar bildsensorns rörelser för eventuella förflyttningar som motivet gör under exponeringen.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Den 8 cm stora skärm med 1 Mp bildpunkter är vridbar 35 grader horisontellt och 45 grader vertikalt och kan dras ut från kameran och vridas diagonalt, som visas på bilden ovan.

K-1 har en nyutvecklad SAFOX 12-autofokusprocessorn med 33 punkter. 25 av dem är korssensorer i centrum av sökarbilden och Pentax använder något de kallar för Real-Time Scene Analysis System som enligt pressmeddelandet ska ta hand om motiv som automatiken har fått ge upp tidigare

Det finns andra funktioner i K-1 som också är värda att nämna. Sökarbild på 100 procent av bildytan med pentaprisma och 0,7x förstoring, omfattande väderskydd, 14-bitars råfilslagring, tvåminneskortplatser, GPS med elektromagnetiska kompass och ”astrotracer”, wifi för trådlös bildöverföring samt en bildhastighet på 4,4/s.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Pentax K-1 går att köpa från och med april, då kommer också två zoomobjektiv: ett 28–105 mm/f3,5–6,3 och ett 15–30 mm/f2,8. Som också är vädertätade och har Pentax Quick-Shift-fokussystem så att man snabbt kan växla mellan autofokus och manuell fokus.

Priser: 
K-1, kamerahus: 19 700 kr
Batterigrepp D-BG6: 3 900 kr
28–105 mm/f3,5–6,3: 6 700 kr
15–30 mm/f2,8: 18 500 kr

Foto: Pentax
Foto: Pentax
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.