Fujifilm lanserar X-Pro2 för proffs

Det tog fyra år, men nu är efterträdaren till den snudd på legendariska Fujifilm-kameran klar.

För oinvigda är det på sin plats att nämna att X-Pro1 (läs vårt test här) var Fujifilms första kompakta systemkamera med hybridsökare, och även om den inte var helt fulländad så togs dem emot väl av yrkesfotograferna. De räknade nog med att den praktiska kameran skulle få en efterträdare utan barnsjukdomar inom ett år eller två.

Det tog fyra år.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

Snabbare autofokus
X-Pro1 var ingen utpräglad actionkamera, det har Fujifilm försökt göra någonting åt med nya X-Pro2. Som har en helt ny autofokusmodul och 49 av 77 valbara fokuspunkter med märkbart snabbare respons – 40 % säger Fujifilm – och mer exakt autofokus.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

Ny bildsensor
Designen är snarlik. Det handlar fortfarande om ett ganska så stort och svart väderskyddat kamerahus. Bortsett från två inställningsrattar, ett på framsidan och ett på baksidan, och ett par designdetaljer så finns de stora nyheterna på insidan.

Till exempel två minneskortplatser för SD-kort, en 7,6-centimeters skärm med 1,62 Mp-upplösning och en mycket snabbare elektronisk hybridsökare som kombinerar optisk och elektronisk visning – med 2,46 Mp och 85 fps uppdateringshastighet. Kameran har också en större bildruta vid telebrännvidd när man enbart använder den optiska sökaren.

Slutaren, som nu har 1/8000 s slutartid, är testad för att hålla för 150 000 exponeringar.

Men det som är mest intressant är bildsensorn och processorn.

X-Pro2 har en helt nyutvecklad 24 Mp X-Trans III-sensor utan lågpassfilter, vilket brukar innebära en enormt bra detaljskärpa utan moarémönster. Med den nya X Processor Pro ska skrivhastigheten vara fyra gånger högre, så att man slipper vänta länge på att bildserier ska lagras. Processorn sägs också orsaka mindre brus och ge jämnare färgåtergivning och högre bilddynamik.

Kameran har äntligen fått ett nytt och mer överskådligt menysystem, men det ska vi återkomma till i ett mer utförligt test.

Fujifilm X-Pro2 släpps i februari och kostar 18 000 kronor för kamerahuset eller 20 000 kronor med objektivet AF 35 mm/f2,0 R XF WR.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Panasonic Lumix S5

  Riktpris: 25000 kr Lumix S5 är Panasonics bästa allroundkamera

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.