Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Detta är ingen kamera

Snart kommer Panasonic Lumix GH5, en 4K-kamera som tar 6K-stillbilder, men det här är inte den. Läs varför här.

Av / 2016-09-21 - 08:52
Detta är ingen kamera

Den belgiska surrealisten René Magritte, målade en gång en tavla som föreställde en pipa med texten ” Ceci n’est pas une pipe” – Detta är inte en pipa. Han menade att tavlan bara föreställde en pipa och inte VAR en pipa.

Samma känsla fick jag när Panasonic visade upp Lumix GH5. En tämligen proffsig ”kamera” som Panasonic själva hävdar är världens första spegellösa med 4K-video i 60p och 50p samt 6K-Photo. Vilket innebär 18 Mp-stillbilder i 30p, alltså 30 bilder i sekunden.

Men det handlar alltså inte om en kamera. Det är bara en dummy, ett tomt skal, och de slutliga specifikationerna är inte klara.

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Det betyder att vi egentligen inte vet så mycket om Lumix GH5, annat än att den vänder sig till videoproffs som ofta behöver stillbilder, eller vice versa. Man kan nämligen hämta ut stillbilder ur videoströmmen på ett enkelt sätt, i antingen 8 Mp- eller 18 Mp-upplösning. Och det räcker ofta väldigt långt.

Lumix GH5 tar över efter GH4, en kamera som fick 4K-video redan 2014. Vårt test av den läser du här.

Men vi vet som sagt ingenting om upplösning, bildhastighet, videoformat eller ljuskänslighet. Fast eftersom det här ska bli Panasonics flaggskepp så räknar vi med att de inte sparar på krutet. Den får till exempel 10-bitars 4:2:2-4K-video och garanterat live-video via HDMI.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

6K Photo-funktionen ger 18 megapixlars stillbilder, men ännu så länge inte 6K-video. Ingen vi har pratat med från Panasonic kunde säga något exakt, så det är uppenbart att mycket återstår innan kameran dyker upp i butikerna någon gång under första halvan av 2017.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Observanta läsare lägger märke till att nya Leica DG Vario-Elmarit 12–60 mm/f2,8–4,0 på bilden. Det sades inte mycket om den heller, annat än att den också kommer nästa år.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen