TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Den analoga kameran är inte död

forfatter
Publicerad 2012-10-23 - 09:24

Förvånad över att det fortfarande görs kameror som laddas med film? Faktum är att de aldrig har försvunnit helt, snarare har den digitala eran gjort digitalkameran till något för alla och den analoga kameran till ett redskap för särskilt intresserade. Tänk att det bara var tio år sedan det var tvärtom!

Lomography Belair X 6-12 ser precis ut som om den kommer från en svunnen tidsålder. Den karaktäristiska bälgen som det löstagbara objektivet sitter framför ser till att brännvidden och bildvinkeln blir korrekt på 120-filmen på insidan.

Den svarta versionen kostar bara 249 euro (går just nu att förbeställa med 30 procents rabatt). Kameran förevigar alltså bilderna på 120-rullfilm, precis vad alla fotografer laddade sina Rolleflexer med på 1950-talet – fast här får man automatisk exponering och utbytbar optik.

Lomography-kameran finns också i en version som heter Globetrotter och en som heter Jetsetter. Den vanliga svarta heter Cityslicker.

Alla versioner säljs med två objektiv, ett 58 mm/f8 med 90 graders bildvinkel på 6×12 cm-panoramaformat och ett 90 mm/f8 med 65 graders bildvinkel. Det går också att plåta i 6 x 9- och 6 x 6-format.

Slutartiden ställs in automatiskt men man måste välja fokus och bländare själv. Fokus ställs in till 1 meter; 1,5 meter; 3 meter eller oändligt, och bländare till f8 eller f16. Ljuskänsligheten är ISO 50 till 1600.

microsites.lomography.com/belair/

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ny kamera till semestern? Kolla in vår topp 10-lista. En bra kamera ger dig bättre bilder, ta med en av dessa på årets semester.
Nya stabilisatorer från DJI DJI RS 3 Pro är anpassad för systemkameror.
Fickskrivare för sommarfoton Skapa dina egna foton direkt från appen och skriv ut.
Exklusiv analog Leica Om du älskar analog fotografering kan Leica M-A Titan vara något för dig.
Snart kommer Lumix GH6 att bli ännu bättre Med en ny firmwareuppdatering kan Lumix GH6 skicka video av ännu högre kvalitet till den externa inspelaren.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend