Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2023: Äntligen har Panasonic fixat autofokusen

Panasonics kompakta fullformatskamera Lumix S5II kan äntligen filma med fasbaserad autofokus. S5IIX ger fler häftiga videofunktioner.

Av / 2023-01-06 - 13:56
CES 2023: Äntligen har Panasonic fixat autofokusen

Äntligen kan vi ta bladet från munnen och berätta om Panasonics senaste 35mm L-Mount fullformatskameror. Vi fick testa Lumix S5II redan i mitten av december, på en sponsrad resa till Valencia. Det är denna kamera som nu äntligen officiellt presenterades på CES i Las Vegas, tillsammans med en ännu mer avancerad variant. Nämligen Lumix S5IIX.

Panasonic Lumix-S5II-S5IIX-featured
Panasonic S5II och S5IIX kännetecknas av att den senare är helt svart. Och har några extra videofunktioner. Foto: Panasonic

Vi har varit väldigt nöjda med Panasonics Lumix fullformatskameror, först S1-varianterna med S1H på tronen, sedan den fantastiska allroundkameran Lumix S5. Som är mer kompakt än S1 men har samma fantastiska bildkvalitet.

Men när Panasonic lägger minst lika stor vikt vid videokvalitet som på stillbilder med sina Lumix-kameror har det funnits utrymme för förbättringar på vissa punkter: Inte minst på autofokus och bildstabilisering.

Läs också Förverkliga fullformatdrömmen med klassens bästa kamera Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.

Bättre bildstabilisering med Active I.S.

Till den senaste generationen Lumix S5II har Panasonic vidareutvecklat sin bildstabilisering för video. Nu kallad Active I.S. Denna analyserar kamerans skakning och optimerar bilden horisontellt, vertikalt och har också rotationskorrigering. Bildstabilisatorn ska nu vara ungefär dubbelt så bra som tidigare.

Foto: Panasonic

Äntligen fasbaserad autofokus!

Men den stora nyheten för videografer är utan tvekan autofokusen. Tidigare varianter har nämligen haft kontrastbaserad autofokus, vilket för det första innebär att kameran tar längre tid på sig att ställa in fokus – vilket fungerar dåligt på rörliga objekt. Ett annat problem är att kameran riskerar att behöva justera in och ur fokus för att se till att bilden faktiskt är i fokus. Det fungerar bra för stillbilder, men är problematiskt med video, eftersom scenen kan förstöras genom att bilden ibland kommer ur fokus, bara för att bli skarp igen. Vi märkte detta när vi testade den annars fantastiska Lumix GH6.

Nya Lumix S5II har däremot fas-detekterande autofokus. Äntligen! Detta är mycket mer exakt på video, eftersom kameran ständigt vet om den är i fokus eller inte, och inte behöver kontrollera genom att tappa fokus då och då. S5II har 779 faskontrollpunkter för att säkerställa att bilden är i fokus. Detta är till och med några fler än Sony a7 IV med sina 759 punkter och borde därför kunna ge ännu mer exakt fokus.

Läs också GH6: Värsting-videokamera som även tar stillbilder GH5 har äntligen fått en ersättare. Panasonic Lumix GH6 är en maxad videokamera förklädd som stillbildskamera.

Obegränsad inspelningstid i full upplösning

Lumix S5II är mycket mer kompakt än S1H, men erbjuder liknande bildkvalitet med 24 megapixlar. Och precis som S1H kan S5II filma utan tidsbegränsning hela vägen upp till 6K. Detta tack vare ett nytt värmehanteringssystem, inklusive en effektiv fläkt inuti. Detta är ganska imponerande, eftersom det bland annat är denna funktionalitet som gjorde att S1H måste byggas så stor. S5II är inte så mycket större än MFT-kameran GH6. Som jämförelse kan Lumix S5 skjuta obegränsat upp till 4K, men bara 30 minuter i högre upplösningar.

Enligt Panasonic är planen inte att ersätta S5, i stället lägger sig S5II hacket över. Vi misstänker dock att S5 nu lever på lånad tid.

Foto: Panasonic

Inspelningskvaliteter

Den nya kameran kan filma internt med kvalitet upp till 4:2:0 10-bit 6K (3:2) och 5,9K (16:9) med upp till 30 fps och 4:2:2 Cinema 4K och 4K med upp till 60 fps. Höga hastigheter stöds upp till 120 fps, medan du för slow motion-video utan ljud kan filma med upp till 180 fps.

Kameran kan skryta med 14-stegs dynamikområde, har Dual Native ISO för mindre brus i mörka områden, och om du vill spela in till en extern inspelare görs detta nu från en HDMI-utgång i full storlek, där den äldre S5 har mini-HDMI.

Läs också Det här är faktiskt en videokamera. Och den är enastående! Äntligen kan oberoende filmproducenter få lika hög videokvalitet som de stora grabbarna.

Ännu råare video med Lumix S5IIX

S5II filmar till två SD-kort internt. Om du däremot önskar mer flexibilitet och till exempel vill spela in direkt till en blixtsnabb SSD-hårddisk, är Lumix S5IIX förmodligen mer din grej. Den helsvarta Lumix-kameran kan göra intern inspelning hela vägen upp till 800 Mbps! Detta kräver antingen en SSD, eller så måste du ha ett riktigt snabbt SD-kort. Vilket blir väldigt dyrt, räkna med att behöva betala flera tusen kronor för ett sådant.

Nej, då är det mer flexibelt med en SSD. S5IIX kan spela in i 5.8K ProRes 4:2:2 HQ via SSD. Om du undrar så är det ganska häftigt! För Apple ProRes RAW du måste fortfarande koppla till en extern Atomos-inspelare.

Panasonic Lumix S5II vs S1H
Panasonic Lumix S5II till vänster, Lumix S1H till höger. Funktionaliteten och kvaliteten är likartade. Det är inte storleken. Foto: Geir Gråbein Nordby

Real Time LUT

Erfarna videografer som snabbast möjligt vill få video i önskad kvalitet och färgnyanser på sina inspelningar är inte obekanta med LUT (Look-Up Table). Det här är färdiga bildinställningar som du lägger på din inspelning, vilket förbättrar arbetsflödet avsevärt jämfört med att behöva göra noggranna manuella inställningar på varje sekvens.

Med S5II och S5IIX kan du ange LUT direkt i kameran. Därmed ser du direkt hur filmen kommer att se ut i slutändan och kan spara dyrbar tid i efterproduktionen.

Dessutom har funktioner som Waveform display, Vector Scope och zebramönster lagts till på begäran av professionella användare.

Spela in ljud med 24-bit / 48 kHz-kvalitet, med den inbyggda eller en extern mikrofon, medan upp till 96 kHz-inspelning är möjlig med externa och XLR-mikrofoner.

Panasonic Lumix S5II vs S1H & Graabein
Den utsända journalisten föredrar definitivt att bära Lumix S5II (vänster) framför S1H. Foto: Christer Ericsson, Panasonic

L&B:s första intryck

Som utsänd journalist fick jag prova S5II i ett par timmar i december, och det första som slog mig var hur mycket mer kompakt den är än min egen Lumix S1H! Den väger bara hälften och ser mer ut som MFT-kameran GH6.

Den tekniska bildkvaliteten är den samma, åtminstone enligt min egen bedömning, liksom möjligheterna när det gäller inställningar och upplösningar. Båda har också ett 96 megapixel High Resolution-läge, som sätter ihop fyra 24-pixelbilder till en. S5II har en ännu snabbare skjuthastighet än S1H, så därför blir den högupplösta bilden ännu skarpare. Jag skulle dock inte rekommendera någon av dem för att göra detta handhållet, de bör definitivt stå på ett stativ. Då är GH6 bättre, eftersom det går mycket snabbare att skanna den mindre bildsensorn, vilket ger en snabbare fotograferingshastighet och därmed ett skarpare resultat när fyra bilder ska kombineras till en.

Den vackra arkitekturen runt Valencia ställer stora krav på bildernas skärpa, och vi gick runt och knäppte på eftermiddagen. Det sätter dynamik och brus på prov. Första intrycket är att kameran levererar.

Jag fick flera imponerande bilder, med ett stort dynamiskt omfång. Tillsammans med Panasonics kompakta 20–60mm objektiv med f3.5–5.6 bländare var det inga problem att få skarpa bilder. Investerar du i det mycket större Leica-certifierade 24–70 mm-objektivet med f2.8 vid alla brännvidder, är du ännu mer säker på att samla tillräckligt med ljus i varje bildruta. Men så väger det objektivet mycket mer än kamerahuset på S5II, och här handlar det om att göra det så kompakt och praktiskt som möjligt. I detta avseende är 24–70-objektivet ett utmärkt val när det gäller att ta fantastiska bilder på plats.

Jag måste reservera mig för att kamerans RAW-version inte stöds av någon programvara ännu, så jag har bara kunnat bedöma jpeg-bilderna.

Lumix S5II tree Lumix S5II tree 2 Lumix S5II wedding 2 Lumix S5II wedding Lumix S5II wedding flowers Lumix S5II arch Lumix S5II tower Lumix S5II steampunk statue Lumix S5II fountain Lumix S5II fountain 2 Lumix S5II Jesus child 2 Lumix S5II Jesus child Lumix S5II orange tree Lumix S5II leaves Lumix S5II statue Lumix S5II statue 2 Lumix S5II architectural buildings Lumix S5II sidewalk corner
<
>
Foto taget med Panasonic Lumix S5II. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lumix S5II och S5IIX: Priser och tillgänglighet

Lumix S5IIX kommer redan i vår, med ett rekommenderat pris på 27 990 kronor för endast kamerahuset och 29 990 tillsammans med 20–60-objektivet. Den billigare Lumix S5II kommer mot slutet av 2023 och kostar 24 990 kr för huset och 27 990 kr med samma objektiv.

Dessutom finns ett helt nytt vidvinkelobjektiv, 14–28mm F3.5–5.6 för 9 490 kronor.

Mer info: panasonic.com

LUMIX_S5II_Lifestyle
Foto: Panasonic

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

0
Rulla till toppen