Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Canons första systemkamera utan spegel

Av / 2012-08-06 - 21:16
Canons första systemkamera utan spegel

Att den är efterlängtad beror på att många anser att Canons inträde i klassen för kompakta systemkameror kan få fart på försäljningen. EOS M kan mycket väl vara kameran som lyckas med det eftersom den riktar sig mot vanliga amatörer som älskar att fotografera, snarare än yrkesfotografer och erfarna proffs.

EOS M hamnar i samma klass som Panasonic Lumix GF5, Olympus PEN E-PM1 och Sony NEX F3, och är alltså en enkel och liten modell med få knappar, pekskärm och separat blixt. Och utbytbar optik.

Själva kamerahuset har måtten 109 x 66 x 32 mm och väger 298 gram med batteri, sedan tillkommer naturligtvis optiken. Än så länge går det att välja mellan två objektiv: ett 22 mm/f2,0 och ett 18–55 mm/f3,6–5,6 med integrerad optisk bildstabilisator.

Eftersom kameran har en 18-megapixlars hybrid-CMOS-sensor innebär det att 22 mm motsvarar 35 mm och 18–55 mm motsvarar 29–88 mm om man jämför med traditionellt 135-mm-format.

EOS M passar till Canons enorma urval av EOS-optik om man sätter på en adapter, då kan det se ut som på bilden nedan.

EOS M säljs tillsammans med en separat Speedlite 90EX-blixt och har ett enkelt gränssnitt med få knappar samt en 3,2-tums pekskärm som klarar multitouch och har 1 040 000 bildpunkters upplösning. Bildsensorn arbetar tillsammans med en Digic 5-bildprocessor som klarar av 14-bitar.

HD-video med 1080-upplösning och 30/25/24 bildramar i sekunden finns också på plats, precis som inbyggda stereomikrofoner och kontinuerlig autofokus. Eftersom objektiven är utrustade med Canons STM-fokusmotor är fokuseringen tyst.

Det går att ta bildserier med 4,3 bilder i sekunden, eller 3 om man vill ha fokusspårning. Ljuskänsligheten är max ISO 25 600.

EOS M går inte att köpa förrän i oktober, till dess ska vi ha gjort ett utförligt test. Svenskt pris blir 9 000 kronor med zoomobjektivet och 10 400 kr med 22 mm-objektivet. Huset och båda objektiven går loss på 11 000 kronor.

canon.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen