TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Canons första systemkamera utan spegel

forfatter
Publicerad 2012-08-06 - 21:16

Att den är efterlängtad beror på att många anser att Canons inträde i klassen för kompakta systemkameror kan få fart på försäljningen. EOS M kan mycket väl vara kameran som lyckas med det eftersom den riktar sig mot vanliga amatörer som älskar att fotografera, snarare än yrkesfotografer och erfarna proffs.

EOS M hamnar i samma klass som Panasonic Lumix GF5, Olympus PEN E-PM1 och Sony NEX F3, och är alltså en enkel och liten modell med få knappar, pekskärm och separat blixt. Och utbytbar optik.

Själva kamerahuset har måtten 109 x 66 x 32 mm och väger 298 gram med batteri, sedan tillkommer naturligtvis optiken. Än så länge går det att välja mellan två objektiv: ett 22 mm/f2,0 och ett 18–55 mm/f3,6–5,6 med integrerad optisk bildstabilisator.

Eftersom kameran har en 18-megapixlars hybrid-CMOS-sensor innebär det att 22 mm motsvarar 35 mm och 18–55 mm motsvarar 29–88 mm om man jämför med traditionellt 135-mm-format.

EOS M passar till Canons enorma urval av EOS-optik om man sätter på en adapter, då kan det se ut som på bilden nedan.

EOS M säljs tillsammans med en separat Speedlite 90EX-blixt och har ett enkelt gränssnitt med få knappar samt en 3,2-tums pekskärm som klarar multitouch och har 1 040 000 bildpunkters upplösning. Bildsensorn arbetar tillsammans med en Digic 5-bildprocessor som klarar av 14-bitar.

HD-video med 1080-upplösning och 30/25/24 bildramar i sekunden finns också på plats, precis som inbyggda stereomikrofoner och kontinuerlig autofokus. Eftersom objektiven är utrustade med Canons STM-fokusmotor är fokuseringen tyst.

Det går att ta bildserier med 4,3 bilder i sekunden, eller 3 om man vill ha fokusspårning. Ljuskänsligheten är max ISO 25 600.

EOS M går inte att köpa förrän i oktober, till dess ska vi ha gjort ett utförligt test. Svenskt pris blir 9 000 kronor med zoomobjektivet och 10 400 kr med 22 mm-objektivet. Huset och båda objektiven går loss på 11 000 kronor.

canon.se

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ljusstark supervidvinkel 18 mm brännvidd gör att Panasonic Leica-objektivet fångar ännu mer av motivet.
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.
Ljusstark och förbättrad zoom från Sony Lägre vikt och högre prestanda är nyckelorden för Sony FE 24-70mm F2.8 GM II.
5 tips: Så tar du bättre bilder i påsk Solens värmande strålar är inte alltid fotografens bästa vänner. Här får du lära dig hur du undviker dem – och fyra andra saker som förstör dina bilder.
Leica släpper svart Summicron 28mm f2 Kommer endast i få exemplar – med en förbättring man måste titta noga efter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend