Search
Generic filters

Canon har byggt 80 miljoner EOS-kameror

Den otroligt populära kameraserien har passerat en stor milstolpe.

Om du tycker att du ser Canons EOS-kameror överallt så har du förmodligen rätt. Serien med digitalkameror med utbytbara objektiv har varit så populär att det nu har byggts fler än 80 miljoner EOS-kameror sedan den första modellen.

Tillverkningen av Canons EOS-spegelreflexer påbörjades 1987 och tog fart på allvar efter millennieskiftet när digitala spegelreflexer blev något som alla kunde ha råd med. Sedan dess har intresset hållit i sig. Kamera nummer 80 000 000 blev klar 10 november och blev en EOS 5Ds R – som är en briljant kamera.

EOS-5DS-R-FS_990-460x235
EOS-kamera nummer 80 000 000 blev en EOS 5Ds R. Foto: Canon

I mars 1987 introducerades EOS-kamerorna som en ny generation av AF-modellerna. EOS-kamerorna var också de första som hade elektronisk objektivkoppling, vilket möjliggör fullständig elektronisk kontroll genom kameran och inte bara mellan objektiv och kamerahus.

Den nya milstolpen nåddes kort efter Canons utbytbara EF-objektiv – som lanserades samtidigt som EOS-serien – nådde en annan viktig milstolpe. I juni kunde Canon nämligen fira att de hade byggt fler än 110 miljoner EF-objektiv till EOS-kamerorna.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lenovo X1 Fold går redan att beställa.
  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.