Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Canon EOS C70 har 4K/120p och RF-fattning

Blir Canons billigaste pro-videokamera.

Skrivet av / 2020-09-24 - 14:46
Canon EOS C70 har 4K/120p och RF-fattning

Man ser på EOS C70 att den är släkt med Canons nya R-serie med spegellösa fullformatkameror. Fast den saknar utlösarknapp. Den är utbytt mot en röd start/stopp-knapp, vilket tydligt indikerar att det här är en renodlad videokamera. Den kan inte ta stillbilder alls – däremot går det att plocka ut bilder i 8,8 Mp-upplösning ur videoströmmen.

Videokameran har samma bajonettfattning som R-kamerorna och kan använda alla RF-objektiv, med autofokus och allt. EOS C70 är relativt kompakt och saknar sökare, men har en vridbar pekskärm. På insidan sitter en Cinema 4K DCI-bildsensor i Super 35-format med bildförhållandet 17:9, och då inser vi att vi befinner oss på APS-C-nivå, inte fullformat.

C70 har Canons Dual Pixel-autofokus, som enligt vår erfarenhet fungerar felfritt när man filmar. Den har också Dual Gain Output som ökar dynamikomfånget i upp till 4K/60p-upplösning genom att läsa informationen från pixlarna med två olika gain-nivåer, vilket Canon hävdar kan ge dynamikomfång på mer än 16 steg. Och värmeutvecklingen ska hållas i schack med intern fläktkylning.

Det går att filma i 2K/120 eller 180p och att lagra internt med 10-bitars 4:2:2 long GOP. Stöd för videokodekarna All-Intra, Intra-Frame, XF-AVC och h.265 finns också. Det går att spela in video i vertikalt format.

Det finns ingen mekanisk stabilisator, i stället använder kameran en elektronisk stabilisering som ger en liten 1,2x-beskärning.

C70 har ett 10-stegs ND-filter samt C-Log2/C-Log3, PQ, HLG-gamma som ger högre dynamiskt omfång (HDR), den har 13 programmerbara knappar, dubbla kortplatser och två mini XLR-kontakter för mikrofoner. Strömmen kommer från Canon-videobatterier som sitter på utsidan av kameran.

Fotografen kan använda Canons stora utbud av EF-objektiv. En Canon Mount Adapter som heter EF-EOS R har en beskärning på 0,71x och som fungerar som en speed booster, där objektivets brännvidd bevaras – och där bländarskalan förskjuts till förmån för ett stegs bättre ljusstyrka.

EOS C70 kommer i november och kostar 59 500 kronor. Adaptern EF-EOS R 0,71x ligger på 6 900 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

Lovar bättre ljud på upp till 250 meters avstånd

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen