TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Blixtsnabb fullformat från Sony

Hastighet, action och skarpare bilder är mantrat för Sony a99 II, som fyrar av 12 bilder/s i råformat med full autofokus.

forfatter
Publicerad 2016-09-21 - 08:48

Sony har sagt det förut: de är fast beslutna att hålla liv i spegelreflexerna – eller rättare sagt hybridkamerorna i alpha-serien. Eller SLT, som Sony kallar dem. Kameror som a77 II och a99 har nämligen en spegel, fast inte på samma sätt som traditionella spegelreflexer.

Spegeln sitter fast snett framför bildsensorn och släpper igenom tillräckligt mycket ljus för att tekniken ska fungera. Samtidigt som ljus reflekteras till en sensor som visar sökarbilden på skärmen (eller i sökaren).

Men nog om det.

Lite mindre och lättare, men mycket snabbare. Foto: Lasse Svendsen
Lite mindre och lättare, men mycket snabbare. Foto: Lasse Svendsen

Sony a99 II är en sådan kamera. Den skiljer sig från de andra spegellösa alpha-kamerorna, till exempel a7r II och a7 II, men som den romerska siffran II indikerar så handlar det om andra generationen.

I likhet med föregångaren a99 är nykomlingen en fullformatkamera med 24 x 36 mm stor bildsensor, fast mindre, lättare och betydligt snabbare.

Tack vare SLT-tekniken är det nästan ingen mörkläggning alls av sökaren i full hastighet: 12 bilder/s. Foto: Lasse Svendsen
Tack vare SLT-tekniken är det nästan ingen mörkläggning alls av sökaren i full hastighet: 12 bilder/s. Foto: Lasse Svendsen

Här kommer för övrigt spegelkonstruktionen in i bilden. Eftersom spegeln är orörlig och inte flyttar sig uppåt och nedåt när kameran exponerar så minskar den mekaniska fördröjningen och bildhastigheten ökar.

I den här kameran har Sonys ingenjörer lyckats klämma ut 12 bilder/s från en fullformatkamera – kanske inte en så våldsamt hög siffra, men då ska man komma ihåg att det handlar om en 42 megapixlar stor bildsensor och en integrerad bildstabilisator.

Det är ingen liten bragd. Datamängden från 42 Mp-bilder är tämligen enorm när bufferten och processorn ska svälja undan 12 bilder i sekunden.

Det kräver dessutom ett snabbt minneskort.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

a99 II fokuserar mellan varje bild och använder 399 fokuspunkter (97 av dem korssensorer) för att hålla koll på rörelser i sökaren. Det gör Sony-kameran till en av de snabbaste fullformatmodellerna på marknaden, tillsammans med Nikon D5 och Canon EOS 1Dx II.

Fast det är stor skillnad på priset, det förväntas hamna kring 35 000 kronor – nästan hälften så mycket som D5 kostar.

Med funktionsratten på sidan kommer snabbt åt vissa funktioner. Foto: Lasse Svendsen
Med funktionsratten på sidan kommer snabbt åt vissa funktioner. Foto: Lasse Svendsen

4K-video är ett måste i en sådan här kamera och a99 II har naturligtvis omfattande formatstöd. Utan så kallad pixelbindning, vilket innebär att a99 använder hela bildsensorn när den filmar och sedan skalar ner videoströmmen till 4K-upplösning (8,3 Mp).

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Retroentusiastens drömkamera Fujifilm X-T5 behåller den klassiska styrningen men tar ett stort kliv framåt i bildkvalitet.
Nästan helt perfekt allroundobjektiv Ett makroobjektiv utan begränsningar är inte så lätt att hitta. Fujifilms kommer väldigt nära.
Exklusiva specialutgåva hyllar känd klocka Leica-kamera för entusiaster.
Som att sitta i cockpit Med den här drönaren kan du göra helt otroliga videor. Men först måste du lära dig att flyga.
Sigma zoom för Fujifilm Ljusstark och prisvärd normalzoom.
Titta, en ny SLR-kamera Det är nästan otroligt att den senaste kameran från Pentax är en spegelreflexkamera.
Följ Ljud & Bild