Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Billigare hybridkamera från Olympus

PEN E-PL1 är Olympus tredje kamera i microFourThirds-formatet, som gör det möjligt att bygga mindre och lättare kameror med utbytbar optik eftersom spegelhuset tagits bort. Nu kommer den billigaste hybridkameran hittills.

Av / 2010-02-04 - 09:37
Billigare hybridkamera från Olympus


E-PL1 kostar 6 700 och dyker upp i butikerna redan i mars. Den har uppfällbar blixt och M.Zuiko 14–42mm-objektiv och precis som på större modellen E-P2 finns det en kontakt för den externa elektroniska LCD-sökaren VF-2, och mikrofonadaptern EMA-1.

Kamerahuset är gjort av lättmetall och lite mindre och lättare än sina syskon (115 x 72 x 42 mm respektive 334 gram med batteri och minneskort). E-PL1 filmar HD-video i 720p/30 och har 12,3 megapixlar och Olympus TruePic-bildprocessor. För att underlätta för nybörjare finns en Live Guide som ger råd och tips i de svensktalande menyerna om hur fotografens inställningar påverkar bilderna.

Kameran kan själv ta hand om alla inställningar och har också ”intelligent automatik” som väljer passande motivprogram.

Precis som alla mFT-kameror från Olympus har PEN E-PL1 inbyggd bildstabilisator som fungerar med alla objektiv. På baksidan finns en 2,7-tums skärm och bland annat knappen som får den inbyggda blixten att hoppa upp. Lägg märke till luckan som sitter under blixtskon. Där pluggar man in VF-2-sökaren eller mikrofonadaptern som tillsammans med en stereomikrofon ger stereoljud på videosnuttarna.

På höger sida finns en speciell knapp som startar och stoppas videoinspelningarna, som i HD-upplösning kan vara 7 minuter långa sekvenser i AVI-format.

Kamerna har fokusspårning – AF Tracking – som följer ett visst föremåls rörelser kontinuerligt, vilket är mycket praktiskt att ha när man filmar. PEN E-P2 har också denna funktion och vi har redan provat den på en testkamera och upptäckt att den fungerar riktigt bra så länge det finns gott om ljus.

Olympus har lagt in sex ”konstfilter”, varav ett är nytt. Gentle Sepia ger en färgton som ska påminna om gamla gulnade svartvita fotografier, och de andra är de vanliga Pop Art, Soft Focus, Grainy Film, Pin Hole och Diorama. Filtren kan användas både när man tar stillbilder och när man filmar.

Kameran har också en i-Enhance-funktion som förstärker färgmättnaden, multiexponering i RAW-format, ansiktsigenkänning och skuggjustering, olika bildformat (16:9, 3:2, 4:3 och 6:6) samt e-Portrait som föryngrar ansikten genom att släta ut rynkor.

PEN E-PL1 finns i fyra färger (svart, champagne, vitt och rött) och säljs i kit med 14–42 mm-objektivet och i dubbelzoomkit där även ett Zuiko ED 40–150 mm f4.0–5.6 med objektivadaptern MMF-2 ingår för 9 000 kronor.


www.olympus.se

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kanske den mest avancerade i sin klass

Billigare med bättre ljusstyrka

Den kultförklarade kameran är tillbaka

Årets coolaste kamera?

Byggd för action

En lavin av nyheter från Canon

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Färgstark och kompakt systemkamera

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

Rulla till toppen