Nyheter

En telezoom brukar vara det första extraobjektivet man köper. Då är det käckt att veta att Nikon har förbättrat sin bästa telezoom.
Annons
Annons
forfatter

Räckvidd är något man ofta behöver. Med en telezoom kommer man närmare utan att stå i vägen för spelarna på planen eller knatten som springer runt med en alldeles för stor boll på ängen.

Zoomobjektivet som följde med kameran når inte tillräckligt långt. Då behöver man en telezoom som den här. Eller rättare sagt: just den här tar förmodligen sikte mer på proffs än amatörer, vilket såväl konstruktion som pris visar.

Objektivet heter AF-S Nikkor 70–200mm, med ljusstyrka f2,8E och förkortningarna FL ED VR, och är en förbättrad version av den gamla Nikkor 70–200mm/f2,8.

Den kompletterar den fina Nikkor 24–70/f2,8 som vi har testat och har många likheter med denna ljusstarka normalzoom.

Fotografer som använt den äldre versionen av Nikkor 24–70/f2,8 lägger märke till att fokus- och zoomringen har bytt plats och att det nya objektivet är lättare. Det beror på att den vädertätade konstruktionen är gjord av en magnesiumlegering.

Annons

Än viktigare är att den har uppdaterade linselement. Som utgörs av sex ED-element, ett flouritelement och ett HRI-element som ska ha högre brytningsindex. Elementen är försedda med Nikons nanokristallbeläggning som dämpar ströljus och reflexer.

Den har också en optisk bildstabilisator i form av Nikons VR-teknik så att man kan fotografera med upp till fyra stegs lägre slutartider. PLus en sport-VR-inställning som ger mer stabil sökarbild med snabba motiv.

Nikon hävdar också att fokus spårningen arbetar snabbare och mer exakt, och en elektromagnetisk bländarstyrning ska ge blixtsnabba bländarändringar i bildserier. Närgränsen anges vara 1,1 meter.

Nikons nya telezoom kommer i mitten av november och kostar 31 400 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Sony FE 14mm F1.8 GM.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.