Search
Generic filters

Bättre teleoptik från Nikon

En telezoom brukar vara det första extraobjektivet man köper. Då är det käckt att veta att Nikon har förbättrat sin bästa telezoom.

Räckvidd är något man ofta behöver. Med en telezoom kommer man närmare utan att stå i vägen för spelarna på planen eller knatten som springer runt med en alldeles för stor boll på ängen.

Zoomobjektivet som följde med kameran når inte tillräckligt långt. Då behöver man en telezoom som den här. Eller rättare sagt: just den här tar förmodligen sikte mer på proffs än amatörer, vilket såväl konstruktion som pris visar.

Objektivet heter AF-S Nikkor 70–200mm, med ljusstyrka f2,8E och förkortningarna FL ED VR, och är en förbättrad version av den gamla Nikkor 70–200mm/f2,8.

Den kompletterar den fina Nikkor 24–70/f2,8 som vi har testat och har många likheter med denna ljusstarka normalzoom.

Fotografer som använt den äldre versionen av Nikkor 24–70/f2,8 lägger märke till att fokus- och zoomringen har bytt plats och att det nya objektivet är lättare. Det beror på att den vädertätade konstruktionen är gjord av en magnesiumlegering.

Än viktigare är att den har uppdaterade linselement. Som utgörs av sex ED-element, ett flouritelement och ett HRI-element som ska ha högre brytningsindex. Elementen är försedda med Nikons nanokristallbeläggning som dämpar ströljus och reflexer.

Den har också en optisk bildstabilisator i form av Nikons VR-teknik så att man kan fotografera med upp till fyra stegs lägre slutartider. PLus en sport-VR-inställning som ger mer stabil sökarbild med snabba motiv.

Nikon hävdar också att fokus spårningen arbetar snabbare och mer exakt, och en elektromagnetisk bländarstyrning ska ge blixtsnabba bländarändringar i bildserier. Närgränsen anges vara 1,1 meter.

Nikons nya telezoom kommer i mitten av november och kostar 31 400 kronor.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.