Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

6K-skärm från Dell: Fotografens våta dröm?

Ibland är inte 4K tillräckligt. 32-tummaren Dell U3224KBA har 6K-upplösning och är mycket billigare än Apples skärm.

Skrivet av / 2023-05-28 - 22:04
6K-skärm från Dell: Fotografens våta dröm?

Dell U3224KBA är en bildskärm främst för dem som arbetar med bilder. Antingen stillbilder eller video. IPS Black-skärmteknik lovar exceptionell svartnivå och hög kontrast. Och eftersom detta är en produkt för fotografer och bildprocessorer är färgerna också helt korrekta.

6K ultrahög upplösning ger en pixeldensitet på 223 PPI, vilket är 156 procent mer än motsvarande 4K-skärm. Det låter dig se bilder med högre upplösning, och för videoredigering är det också en stor fördel genom att det ger plats för en tidslinje med många fler rader under redigering och klippning.

Stor färgrymd

Skärmen täcker 99 procent av den enorma färgrymden DCI-P3 och Display-P3. Detta är detsamma som Apples bästa bildskärm Pro Display XDR och Asus PA32UCX-K, och vi känner inte till några andra bildskärmar som har mer än detta.

Dell U3224KBA laptop
Foto: Dell

Hög kontrast

Dell hävdar att bildskärmen har världens första 6K IPS Black-panel. Vilket ger djupare svartnivå och bättre noggrannhet för gråskala. Faktiskt upp till 41 procent djupare svärta och 120 procent bättre färgåtergivning än vanliga IPS-paneler, enligt Dell.

Kontrasten på 2000:1 är extrem för att vara IPS och med den breda betraktningsvinkeln IPS är känd för, bör det vara upplagt för en ganska spektakulär bild!

Ljusstyrkan är dock relativt blygsamma 450 nits med ett 100 % vitt fönster, vilket är mycket lägre än Apple-skärmens1000 nits, och som dessutom toppar på 1600 nits i 1 procent av fönstret åt gången. Men det är osannolikt att någon som arbetar seriöst med bildbehandling arbetar i det mest upplysta rummet, och då räcker 450 långt. Faktum är att vi slår vad om att de flesta användare kalibrerar ner skärmen till 200 nits och kanske lägre ändå, och då är det mycket viktigare vad den producerar i den mörkaste änden av gråskalan.

Dell U3224KBA webcam
En 4K-webbkamera är inbyggd längst upp. Foto: Dell

HDR

VESA DisplayHDR 600 innebär att skärmen är certifierad för HDR-effekter med upp till 600 nits maximalt. Det är inte det högsta för en bildskärm, men helt i linje med en högkvalitativ IPS-skärm utan dimningszoner.

Läs också Grym PC-skärm Acer ConceptD CP7 är en helt fantastisk skärm på alla sätt och vis. Men du behöver inte alla funktioner.

Om du frågar skribenten är det vettigt att utelämna lokal dimning på en professionell skärm, eftersom justering av bilder är beroende av att bildskärmen är 100 procent trovärdig i alla sammanhang, oavsett var på bilden man tittar. Det går inte med lokal dimning.

Dell U3224KBA rotate
Skärmen kan roteras till vertikalt läge. Foto: Dell

Fler funktioner

Med bordsstativet kan du vrida bildskärmen i valfri riktning, och den kan också användas i porträttläge.

Skärmen har också en inbyggd 4K HDR-webbkamera, dubbla högtalare och ekodämpande mikrofoner. Så du behöver ingen extra utrustning för digitala möten.

Thunderbolt 4 är inbyggd och ger upp till 140 watt till en ansluten bärbar dator. Och det spelar ingen roll om man ansluter Mac eller Windows-PC.

Läs också Briljant videokamera för proffs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 är en sagolik kamera för seriösa filmskapare. Men är den inte lite för lik sin storebror – även prismässigt?

Det finns USB-hubb med både A- och C-kontakter, liksom Ethernet-kontakt. Så allt du behöver är en bärbar dator med en USB-kabel direkt in i bildskärmen för att anslutas till allt du behöver.

Dell U3224KBA under
USB-kontakter är bra att ha. Foto: Dell

Dell U3224KBA: Pris och tillgänglighet

Den ultrahögupplösta 6K-skärmen från Dell kan beställas nu och kostar 33 000 kronor.

Mer info: dell.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Världens dyraste 50mm

Kamera för tuffingar

Mycket mer än bara en uppdatering

Löser problemet med mellanformatskameror

Polaroid instant-kamera med autofokus

GoPro Hero12 Black: Den bästa actionkameran?

Rulla till toppen