Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

6K-skärm från Dell: Fotografens våta dröm?

Ibland är inte 4K tillräckligt. 32-tummaren Dell U3224KBA har 6K-upplösning och är mycket billigare än Apples skärm.

Av / 2023-05-28 - 22:04
6K-skärm från Dell: Fotografens våta dröm?

Dell U3224KBA är en bildskärm främst för dem som arbetar med bilder. Antingen stillbilder eller video. IPS Black-skärmteknik lovar exceptionell svartnivå och hög kontrast. Och eftersom detta är en produkt för fotografer och bildprocessorer är färgerna också helt korrekta.

6K ultrahög upplösning ger en pixeldensitet på 223 PPI, vilket är 156 procent mer än motsvarande 4K-skärm. Det låter dig se bilder med högre upplösning, och för videoredigering är det också en stor fördel genom att det ger plats för en tidslinje med många fler rader under redigering och klippning.

Stor färgrymd

Skärmen täcker 99 procent av den enorma färgrymden DCI-P3 och Display-P3. Detta är detsamma som Apples bästa bildskärm Pro Display XDR och Asus PA32UCX-K, och vi känner inte till några andra bildskärmar som har mer än detta.

Dell U3224KBA laptop
Foto: Dell

Hög kontrast

Dell hävdar att bildskärmen har världens första 6K IPS Black-panel. Vilket ger djupare svartnivå och bättre noggrannhet för gråskala. Faktiskt upp till 41 procent djupare svärta och 120 procent bättre färgåtergivning än vanliga IPS-paneler, enligt Dell.

Kontrasten på 2000:1 är extrem för att vara IPS och med den breda betraktningsvinkeln IPS är känd för, bör det vara upplagt för en ganska spektakulär bild!

Ljusstyrkan är dock relativt blygsamma 450 nits med ett 100 % vitt fönster, vilket är mycket lägre än Apple-skärmens1000 nits, och som dessutom toppar på 1600 nits i 1 procent av fönstret åt gången. Men det är osannolikt att någon som arbetar seriöst med bildbehandling arbetar i det mest upplysta rummet, och då räcker 450 långt. Faktum är att vi slår vad om att de flesta användare kalibrerar ner skärmen till 200 nits och kanske lägre ändå, och då är det mycket viktigare vad den producerar i den mörkaste änden av gråskalan.

Dell U3224KBA webcam
En 4K-webbkamera är inbyggd längst upp. Foto: Dell

HDR

VESA DisplayHDR 600 innebär att skärmen är certifierad för HDR-effekter med upp till 600 nits maximalt. Det är inte det högsta för en bildskärm, men helt i linje med en högkvalitativ IPS-skärm utan dimningszoner.

Läs också Grym PC-skärm Acer ConceptD CP7 är en helt fantastisk skärm på alla sätt och vis. Men du behöver inte alla funktioner.

Om du frågar skribenten är det vettigt att utelämna lokal dimning på en professionell skärm, eftersom justering av bilder är beroende av att bildskärmen är 100 procent trovärdig i alla sammanhang, oavsett var på bilden man tittar. Det går inte med lokal dimning.

Dell U3224KBA rotate
Skärmen kan roteras till vertikalt läge. Foto: Dell

Fler funktioner

Med bordsstativet kan du vrida bildskärmen i valfri riktning, och den kan också användas i porträttläge.

Skärmen har också en inbyggd 4K HDR-webbkamera, dubbla högtalare och ekodämpande mikrofoner. Så du behöver ingen extra utrustning för digitala möten.

Thunderbolt 4 är inbyggd och ger upp till 140 watt till en ansluten bärbar dator. Och det spelar ingen roll om man ansluter Mac eller Windows-PC.

Läs också Briljant videokamera för proffs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 är en sagolik kamera för seriösa filmskapare. Men är den inte lite för lik sin storebror – även prismässigt?

Det finns USB-hubb med både A- och C-kontakter, liksom Ethernet-kontakt. Så allt du behöver är en bärbar dator med en USB-kabel direkt in i bildskärmen för att anslutas till allt du behöver.

Dell U3224KBA under
USB-kontakter är bra att ha. Foto: Dell

Dell U3224KBA: Pris och tillgänglighet

Den ultrahögupplösta 6K-skärmen från Dell kan beställas nu och kostar 33 000 kronor.

Mer info: dell.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kanske den mest avancerade i sin klass

Billigare med bättre ljusstyrka

Den kultförklarade kameran är tillbaka

Årets coolaste kamera?

Byggd för action

En lavin av nyheter från Canon

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Färgstark och kompakt systemkamera

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

Rulla till toppen