TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Marvel-serierna flyttas från Netflix till Disney+

Alla de ursprungliga Marvel-serierna, som från början producerade av Netflix, har nu försvunnit från streamingtjänsten.

forfatter
Publicerad 2022-05-19 - 00:01

Vi måste ända tillbaka till hösten 2013 för att hitta ”uppkomsten” till de Marvel-serier som producerades av Netflix.

På den tiden ingick Marvel ett omfattande avtal med Netflix som gällde de så kallade ”Marvel Street-Level Heroes” – eller ”Marvel Knights”-karaktärerna. Under detta paraply hamnade serier som:

Men som alerta Netflix-abonnenter redan har uppmärksammat finns för närvarande ingen av dessa serier längre tillgänglig hos streaminggiganten. Varför? Svaret ligger i att Disney lanserade sin egen streamingtjänst (Disney+) hösten 2019 (Disney Studios köpte, som bekant, Marvel Entertainment redan i 2009).

Läs också Nu blir det reklam på Netflix Efter en mer än halverad aktiekurs och sjunkande antal abonnenter tar Netflix till åtgärder.
ReedHastings NetflixSWNRome2018 2 1000x667 1

Netflix ändrade så småningom affärsmodell och blev mer och mer skeptisk till att producera serier och filmer som de inte ägde själva – och hade kontroll på – till 100 %. Och helt sedan tidigt i 2017 började det florera rykten om att Disney hade planer om att lansera sin egen streamingtjänst.

Defenders defenders season 2 release date netflix jeph loeb 989x742 1 netflix the defenders fan poster by abubakr1298 dac3qbh fullview 989x742 1
<
>
Marvel The Defenders (Foto: Walt Disney)

I avtalet mellan Marvel och Netflix låg det en klausul om att visningsrättigheterna skulle överföras till Marvel två år efter att sista avsnitt hade Netflix-premiär.

14 juni 2019 lanserade Netflix hela säsong 3 av Jessica Jones, som sin sista Marvel-serie; därmed var det bara en tidsfråga innan visningsrättigheterna skulle föras ”tillbaka” till moderbolaget, Disney Studios.

Samtliga av Marvel-serierna försvann från Netflix (globalt) den 1 mars i år – och redan den 16 mars kunde amerikanska Disney+-prenumeranter se Luke Cage & Co.

https://youtu.be/FeiEbpWEKN4

Från och med den 26 juni i år kan du återigen streama samtliga av Marvel Defenders-serierna – nu på Disney+ i Norden. Därmed blir Marvel-universumet närmast komplett hos Musse Pigg & Co.

Seriefavoriter som Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, The Defenders och The Punisher blir tillgängliga på Disney+, vilket ger tittarna tillgång till mer från Marvel på ett och samma ställe.

Läs också Spektakulär avslutning! Alla krafter förenas när superhjältarna en gång för alla ska sätta stopp för ondskan, i en actionspäckad film som är kryddad med fina karaktärer och känslor.

Prenumeranter kan se allt Marvel-innehåll på Disney+ här!

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max tillkännager nu ytterligare en spin-off-serie från Game of Thrones-universumet.
Du känner till spelet - snart kommer filmen! Filmen baserad på det ikoniska racingspelet Gran Turismo får premiär 11 augusti 2023!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend