Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Disney+ ska ”Koka björn” – Nu är rollistan klar

I år lanserar Disney+ sin första nordiska originalserie.

Skrivet av / 2023-06-19 - 18:37
Disney+ ska ”Koka björn” – Nu är rollistan klar

Disney+ har länge talat sig varm för sina planer på egenproduktion av nordiskt originalinnehåll. Nu håller underhållningsjätten vad de lovat och släpper snart sin första svenska originalserie.

Disney har börjat filma kriminalserien, baserad på den svenska kriminalsuccén Koka björn.

Den kommande serien, Koka björn, är baserad på Mikael Niemis kriminalroman som har sålts i miljontals exemplar världen över.

Läs också Häftig trailer! Nu är trailern här för den nya spionserien med Nicole Kidman i huvudrollen.

Nu lättar Disney+ lite på hemlighetsmakeriet och avslöjar vilka som kommer att ha de stora rollerna.

Rolllistan kommer att bestå av flera kända skådespelare. Gustaf Skarsgård (Vikings) spelar Prosten, Ane Dahl Torp (Vågen, Jordbävningen) spelar Brita Kajsa, Pernilla August (Händelser vid vatten, Star Wars) kommer att spela Madam Sjödahl, Magnus Krepper kommer att spela Brahe och Simon J. Berger (Exit) får rollen som Beronius.

Dessutom består rollistan av Emil Kárlsen, Tyra Wingren, Jonas Karlsson, Johan Widerberg, Jaakko Ohtonen, Tobias Zilliacus och Sigrid Johnson.

Koka björn (Foto: Walt Disney)

Berättelsen är centrerad kring en lokal präst och en samisk pojke på rymmen, som genom utredningen av ett oväntat mordfall utvecklar en nära relation.

Koka björn utspelar sig sommaren 1852 i en by som heter Kengis i norra Sverige. Mitt i det idylliska nordliga polarlandskapet möter vi den nyutnämnde prästen. Medan prästen har en andlig uppenbarelse som lämnar djupa spår hos samerna och tornedalingarna, hittas en herdeflickas lik i ett kärr. Och med det gav sig byborna ut på jakt efter en slagbjörn som de anklagar för att löpa amok.

Medan samhället jagar björnen som de antar är mördaren, får prästen en växande misstanke om att något annat kan ha hänt. Inte långt därefter hittas ytterligare en flicka död och pastorns misstankar förstärks. Han slår sig sedan ihop med Jussi, en fattig samisk pojke, och börjar undersöka de olika ledtrådarna kring den fasansfulla händelsen.

Koka Björn (Foto: Disney+)

I pressmeddelandet säger Vibeke Lia (Director of Programming & Production, The Walt Disney Company Nordic & Baltic):

Jag är otroligt stolt över att kunna berätta om vår första nordiska Disney+ originalproduktion. Koka björn har allt vi vill erbjuda våra vuxna tittare; en spännande och djup berättelse i en storslagen ’Nordic Noir’-miljö. Jag är övertygad om att publiken kommer att ta den till sig, både inom och bortom norden, och jag ser fram emot att få ta den ut i världen. På EMEA-marknaden kommer vi att ha 60 lokala produktioner för Disney+ år 2024, samtidigt som vi fortsätter att arbeta tillsammans med fantastiska och innovativa filmskapare och producenter.

Författaren, Mikael Niemi, ”Koka björn” (Foto: Peter Knutson / Förlaget Oktober)

Mikael Niemi följer upp:

Jag känner en stor glädje och förväntan inför produktionen av Koka Björn. Det ska bli spännande att följa samepojken Jussi, hans möte med pastorn, och att se deras kamp mot ondskan som härjar i den norra vildmarken. Vi får följa en berättelse om list och mod, men också om människans längtan efter både gudomlig och mänsklig kärlek.

Manuset till Koka björn är skrivet av Jesper Harrie (Solsidan), och serien kommer att bestå av sex avsnitt.

Koka björn (Foto: Piratförlaget)

Disney Nordic meddelar nu att serien kommer att regisseras av norrmannen Trygve Allister Diesen, som bland annat ligger bakom Irvine Welsh’s Crime, långfilmen Red (med Brian Cox i huvudrollen), samt medskapare, författare och regissör för Wisting och Torped.

Hans van Rijn och Vibeke Lia från Disney+ Nordic (Foto: Walt Disney)

Dessutom kan Disney+ nu bekräfta att en stor del av produktionen kommer att ske i Finland.

Att ha en svensk manusförfattare, en norsk regissör, förutom att större delen av produktionen kommer att ske i Finland, i en dramaserie som utspelar sig i Sverige är ett bevis på hur “Koka Björn” är en helt och hållet nordisk produktion. Det finns otroligt duktiga talanger i hela Norden och jag är otroligt stolt över att vi har kunnat samla ett starkt team, med människor från inte mindre än tre länder för att jobba med detta fantastiskt projekt.

– Vibeke Lia, Disney+

Läs också Ny Star Wars-serie i höst! Den gåtfulla Ahsoka från The Mandalorian-serien får snart sin egen Star Wars-serie.

Disney+ har hittills inte meddelat när vi kan förvänta oss strömningspremiären av denna svenska kriminalserie.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

Premiär idag!

Spänner musklerna!

Disney+ kommer till Apple Vision Pro

Nordisk fylla på amerikanskt vis!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen