TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Blu-ray åt alla håll och kanter

Blu-ray håller på att ta fart. Nu kommer spelare på löpande band. Här är Denons, Marantz och Sonys. Och en anläggning med 16 mm breda högtalare!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Framtiden är blå – åtminstone i Sonys enorma monter på IFA 2008-08-28
För High End-entusiaster är kanske Sony BDP-S5000ES intressantast. Det är en spelare som Sony hävdar ska kunna ge ännu högre bildkvalitet från Blu-ray. Och eftersom det är en ES-modell så är den byggd som toppmodellerna i samma serie. En gedigen konstruktion, alltså.
Sony kallas avspelningsmekaniken för Precision Drive HD, där avläsningen av Blu-ray och DVD ska vara ännu mer exakt, om det nu är möjligt. Spelaren har naturligtvis uppskalning av DVD till HD, också det är ett Precision-projekt. Denna gång heter det Precision Cinema HD, minsann.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och som om inte det vore nog, Super Bit Mapping ska utföra videobehandlingen med 14-bitars precision av det som i praktiken är en 8-bitars videosignal, vilket ska ge betydligt fler och finare färgnyanser på flatskärmen.
Som den ES-spelare BDP-S5000ES ju är, sitter det R-kärnetransformatorer i strömförsörjningen, som sitter tillsammans med avskärmade kretsar i ett extra förstärkt innerchassi.
Spelaren blir inte billig, men vi får hoppas att den är värd pengarna när den väl dyker upp någon gång i höst eller vinter. BDP-S5000ES stöder naturligtvis BD-profil 2.0 vilket betyder att man kan leka med utökad interaktivitet med BD Live.

Sony har fler Blu-ray-spelare och i en lägre prisklass är BDP-S350 och BDP-S550 på väg ut i butikerna. Men det finns också kompletta hemmabioanläggningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som till exempel Bravia Theatre BDV-IT1000, en allt-i-ett-anläggning med Blu-ray och fem trådsmala högtalare som bara är 16 mm breda. Ja, millimeter, inte centimeter. Fyra golvstående pelare och en centerkanal levererar ljud från anläggningens 700-watts digitalförstärkare (!) och en subbas ser till att ljudet inte är lika tunt som utseendet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anläggningen, som dyker upp i butikerna under hösten, ska kosta strax under 20 000 kronor. För allt. Då får man en snygg liten Blu-ray-receiver, möjlighet för streaming av ljud med Sonys Digital Media Port, Deep Color-stöd, samt avkodning av HD-ljud från Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio. Och givetvis Blu-ray-avspelning i full 1080p/24-kvalitet.
Anläggningen har inte BD Live men ska kunna uppgraderas så att man så småningom ska kunna utnyttja Blu-ray-formatets Live-funktion.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marantz låtit oss vänta länge på en Blu-ray-spelare, men i november dyker den upp. Men BD8002 blir kostsam, räkna med ett pris på 2 000 euro. Då är BD7003 kanske mer intressant för vanligt folk. Den kommer att kosta ungefär 900 euro och till skillnad från storebror så har den fått Marantz nya Range-design. Med böjd front.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marantz Blu-ray-spelare BD7003 vilar ut på hemmabioreceivern SR5003

BD7003, som skalar upp DVD till HD-kvalitet, har HDMI 1.3 och 12 bit/150 MHz-videoprocessor. Sådant gillar vi. Och eftersom den har SD-kortläsare så gissar vi att den bygger på en Panasonic-spelare, vilket vi inte heller har någonting emot.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I samma prisklass hittar vi Denons DVD-1800BD. Det är Denons biligaste Blu-ray-spelare hittills, som ska kosta 800 euro i Tyskland. Spelaren har full streaming av HD-ljudformaten och stöder Deep Color ur HDMI 1.3-utgången.

Denon-spelaren dyker upp i butikerna under november.

IFA Berlin

 

Lämna en kommentar

Marius


Senaste artiklar: