Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Blu-ray åt alla håll och kanter

Blu-ray håller på att ta fart. Nu kommer spelare på löpande band. Här är Denons, Marantz och Sonys. Och en anläggning med 16 mm breda högtalare!

Av / 2008-08-28 - 20:05
Blu-ray åt alla håll och kanter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Framtiden är blå – åtminstone i Sonys enorma monter på IFA 2008-08-28
För High End-entusiaster är kanske Sony BDP-S5000ES intressantast. Det är en spelare som Sony hävdar ska kunna ge ännu högre bildkvalitet från Blu-ray. Och eftersom det är en ES-modell så är den byggd som toppmodellerna i samma serie. En gedigen konstruktion, alltså.
Sony kallas avspelningsmekaniken för Precision Drive HD, där avläsningen av Blu-ray och DVD ska vara ännu mer exakt, om det nu är möjligt. Spelaren har naturligtvis uppskalning av DVD till HD, också det är ett Precision-projekt. Denna gång heter det Precision Cinema HD, minsann.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och som om inte det vore nog, Super Bit Mapping ska utföra videobehandlingen med 14-bitars precision av det som i praktiken är en 8-bitars videosignal, vilket ska ge betydligt fler och finare färgnyanser på flatskärmen.
Som den ES-spelare BDP-S5000ES ju är, sitter det R-kärnetransformatorer i strömförsörjningen, som sitter tillsammans med avskärmade kretsar i ett extra förstärkt innerchassi.
Spelaren blir inte billig, men vi får hoppas att den är värd pengarna när den väl dyker upp någon gång i höst eller vinter. BDP-S5000ES stöder naturligtvis BD-profil 2.0 vilket betyder att man kan leka med utökad interaktivitet med BD Live.

Sony har fler Blu-ray-spelare och i en lägre prisklass är BDP-S350 och BDP-S550 på väg ut i butikerna. Men det finns också kompletta hemmabioanläggningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som till exempel Bravia Theatre BDV-IT1000, en allt-i-ett-anläggning med Blu-ray och fem trådsmala högtalare som bara är 16 mm breda. Ja, millimeter, inte centimeter. Fyra golvstående pelare och en centerkanal levererar ljud från anläggningens 700-watts digitalförstärkare (!) och en subbas ser till att ljudet inte är lika tunt som utseendet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anläggningen, som dyker upp i butikerna under hösten, ska kosta strax under 20 000 kronor. För allt. Då får man en snygg liten Blu-ray-receiver, möjlighet för streaming av ljud med Sonys Digital Media Port, Deep Color-stöd, samt avkodning av HD-ljud från Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio. Och givetvis Blu-ray-avspelning i full 1080p/24-kvalitet.
Anläggningen har inte BD Live men ska kunna uppgraderas så att man så småningom ska kunna utnyttja Blu-ray-formatets Live-funktion.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marantz låtit oss vänta länge på en Blu-ray-spelare, men i november dyker den upp. Men BD8002 blir kostsam, räkna med ett pris på 2 000 euro. Då är BD7003 kanske mer intressant för vanligt folk. Den kommer att kosta ungefär 900 euro och till skillnad från storebror så har den fått Marantz nya Range-design. Med böjd front.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marantz Blu-ray-spelare BD7003 vilar ut på hemmabioreceivern SR5003

BD7003, som skalar upp DVD till HD-kvalitet, har HDMI 1.3 och 12 bit/150 MHz-videoprocessor. Sådant gillar vi. Och eftersom den har SD-kortläsare så gissar vi att den bygger på en Panasonic-spelare, vilket vi inte heller har någonting emot.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I samma prisklass hittar vi Denons DVD-1800BD. Det är Denons biligaste Blu-ray-spelare hittills, som ska kosta 800 euro i Tyskland. Spelaren har full streaming av HD-ljudformaten och stöder Deep Color ur HDMI 1.3-utgången.

Denon-spelaren dyker upp i butikerna under november.

IFA Berlin

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Se trailern till Citadel

MCU var inte dött!

En välkommen återförening av två åldrande gentlemän

Mayday! Mayday!

Bäst att du skyndar dig och dödar henne!

Ytterligare maffiakomplikationer från Stallone & Co!

Nu kommer aporna hem till dig!

Hon är tillbaka!

Väntan är nästan över!

Väntan är snart över!

Snart är väntan över!

Släpp drakarna loss!

Rulla till toppen