Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Drömhögtalare från Marten

Svenska Marten gör högtalare som få andra. Diamant, beryllium och keramiska material går hand i hand i det nya flaggskeppet Mingus Septet. Och priset? Ja, vad ska vi säga...

Av / 2023-05-12 - 12:51
Drömhögtalare från Marten

Martens högtalare är handgjorda i Sverige, med exklusiv teknik och de mest exotiska materialen.

Det är exakt 20 år sedan jag såg Leif Olofsson på golvet i Hi-Fi Mässan Stockholm där han demonstrerade sina flaggskeppshögtalare Coltrane. Med keramiska membran i alla element. Det var där jag introducerades för Sophie Zelmani, där hennes röst i låten Why svävade i rummet, där högtalarna tycktes försvinna från ekvationen. På den tiden hette företaget Mårten, men det var nog ett klokt internationellt drag att släppa ringen över a:et.

Snabbspolning fram till nu, och Marten har blivit en erkänd high-end-tillverkare som har råd att använda ännu dyrare och finare material än på den tiden. Jag tror att Coltrane förmodligen kostade runt 100 000 kronor 2003, men nu måste man upp i en eller flera miljoner för en flaggskeppshögtalare med Martens logotyp.

Mingus-Series-3-1-enhanced
Mingus Septet lägger sig i mitten av serien, med Orchestra högst upp och Quintet 2 som minsta modell. Foto: Marten

Mingus Septet

Den här gången är det Mingus-serien som får en ny modell, nämligen 95 kg tunga Mingus Septet. Den ligger under Mingus Orchestra i storlek och är därmed mer platsvänlig i vanliga vardagsrum. Och kostar bara hälften. Men eftersom Mingus Orchestra kostar 2,4 miljoner kronor är frågan om du har råd ändå…

Mingus Septet är en fyrvägshögtalare med inte mindre än sju högtalarelement och ett nyutvecklat delningsfilter för att knyta ihop allt.

Mingus-Septet-lower-tweeter-1-1-enhanced
Diskanter av diamant. Foto: Marten

Diamant och beryllium

Två av elementen designades av Marten själv, nämligen en diskant av industridiamant och ett separat element som bara ska återge det övre mellanregistret. Detta är något så speciellt som ett 3-tums domeelement, där domen är i rent beryllium. Dyrt och härligt!

Keramisk mellanregisterbas

Men det stannar inte där, för det är inte bara mellanregister och diskant som använder dome. Vad sägs om en mellanregisterbas med en stor 7-tums dome? Denna är gjord av keramiskt material, vilket är ett bättre­ – och billigare­ – val än beryllium vid lägre frekvenser.

Läs också Helt galet grymt från KEF Det spelar ingen roll om det är rock eller klassiskt du lyssnar på. De här högtalarna tycks komma från en annan värld och skakar om din kropp samtidigt som dina öron får den finaste massage.

Under dessa sitter återigen två 8-tums baselemente med membran i två lager aluminium, med olika resonansfrekvenser så att den ena styvnar och dämpar den andra.

Slutligen ska trycket i kabinettet utjämnas. I stället för att göra detta med en basreflexport använder Marten två 10-tums passiva slavbasar, med samma aluminiummembran.  Tillsammans sträcker dessa basresponsen hela vägen ner till 23 Hz.

Mingus-Septet-isolators-enhanced
Nya isolerande fötter. Foto: Marten

Delningsfiltren

Delningsfiltren är av första ordningens typ, vilket är den enklaste typen. Detta innebär att så lite energi som möjligt går förlorad i ordningsfiltret, men också att man måste se till att varje element har ett mycket liknande respons runt delningsfrekvensen för att undvika fasproblem i övergången. Vissa skulle valt samma material i alla element för att få så mycket homogenitet som möjligt, men på Marten tror de på att maximera återgivningen i varje frekvensområde genom att konstruera ett membran med det material som fungerar bäst i precis det frekvensregistret.

Marten använder högkvalitativa kablar från Jorma hela vägen.

Mingus-Septet-top bottom colors
Flera färger att välja mellan för topp- och bottenplattorna. Foto: Marten

Kabinett

Kabinettet är avsmalnande för att skapa så få reflektioner som möjligt. Noggrant utvald MDF med ”optimal styvhet” har använts, och inuti är den både stadgad och dämpad. Baffeln är tillverkad av 4 mm tjock aluminium, med en dämpningsmatta på insidan – samt att topp- och bottenplattorna är av trä.  Slutligen står högtalarna på specialdesignade isoleringsfötter för nästan total kontroll över resonanserna.

Kabinetten är omsorgsfullt lackade i upp till sju lager, handpolerade mellan varje lager.

Mingus-Septet-single-960-enhanced
Foto: Marten

Marten Mingus Septet: Pris och tillgänglighet

Marten Mingus Septet är inte för Svensson. Priset på 108 000 euro sörjer för det. Om det innebär att det svenska priset blir 1,2 eller 1,3 miljoner kronor spelar kanske ingen roll… Förresten, om du vill uppgradera till Statement-utgåvan med ännu bättre interna ledningar och delningsfilter kan du lägga på ytterligare 13 procent.

Läs mer: marten.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen