Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

TP-Link-router med Wi-Fi 7 och direkt fiberanslutning

TP-Link Aginet XGS-PON utlovar ultrahög hastighet tack vare samarbete med Qualcomm.

Av / 2023-10-24 - 18:05
TP-Link-router med Wi-Fi 7 och direkt fiberanslutning

Wi-Fi 7 utlovar snabb nätverkshastighet. Det är intressant i sig, eftersom vi aldrig kan få nog av hastighet. Men anslutningen till internet via nätverksleverantörens Ethernet-port börjar bli en flaskhals. Den klarar ”bara” 1 eller i bästa fall 2,5 gigabit per sekund.

Nu samarbetar TP-Link med Qualcomm om en serie routrar som utlovar upp till 19 gigabit verklig internetanslutning. Tillsammans kommer de två företagen att leverera Wi-Fi 7-utrustning med XGS-PON.

Om du inte är helt säker på vad XGX-PON är för något, så är det faktiskt inte så exotiskt som det låter. Och du har förmodligen redan en enhet med den här tekniken hemma hos dig.

XGS-PON är en optisk nätverksteknik som vi känner igen från den optiska fiber som ofta är livlinan mellan internetleverantörer och din internetbox i väggen. Med samarbetet dras fibern hela vägen in i routern. Och det gör att du kan utnyttja dess maximala hastighet.

Vi är glada över att samarbeta med Qualcomm Technologies i detta banbrytande projekt. Framöver kan vi leverera exceptionella Wi-Fi-upplevelser tillsammans med blixtsnabbt internet och effektiva anslutningsmöjligheter”, säger Pingji Li, Vice President på TP-Link.

Kombinationen av Wi-Fi 7 och fiber blir tillgänglig i TP-Link XGB810v, som har åtta interna antenner och ska kunna ta emot signaler från alla håll med en kapacitet på 19 gigabit/s över tre frekvensband.

XGB810v är utrustad med en XGS-PON-port som möjliggör symmetrisk 10Gbps fiberanslutning till internet. Med 1x 10GbE WAN/LAN-portar, 4x 2,5GbE-portar och 1x USB 3.0-port erbjuder XGB810v-routern fenomenal flexibilitet för snabba och stabila nätverk.

Pris och tillgänglighet

Vi vet ännu inte hur mycket XGB810v kommer att kosta, men den kommer att finnas tillgänglig under våren 2024. Och då kan vi börja vänta på att internetleverantörerna ska uppgradera hastigheten från den nuvarande maximala hastigheten på 1000 Mb/s.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Ljuger Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriösa

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Ljud & Bild
Rulla till toppen