TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Samsung gör comeback på PC-marknaden

Efter flera års frånvaro är Samsung tillbaka i butiker med tre nya bärbara datorer: Galaxy Book S, Galaxy Book Ion och Galaxy Book Flex.

forfatter
Publicerad 2020-06-12 - 10:08

Senaste gången vi testade en bärbar dator från Samsung var 2016 när vi hade besök av Galaxy TabPro S. Och just den var faktisk ett undantag, för Samsung hade redan 2014 dragit sig tillbaka från den europeiska PC-marknaden, där den sydkoreanska tillverkaren haft en serie lysande Windows-datorer som hette Samsung ATIV.

Sedan dess har det varit knäpptyst om Samsung när det gäller bärbara datorer. Men nu är de tillbaka med tre nya modeller, som alla är en del av Samsungs Galaxy-serie, där det som bekant redan finns mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor.

De tre nya bärbara datorerna är Galaxy Book S, Galaxy Book Ion och Galaxy Book Flex, som alla lanserade på de internationella marknaderna i höstas men som först nu kommer till svenska butiker.

Galaxy Book S

Den ultratunna datorn är 11,8 mm tjock och väger 950 gram. Galaxy Book S är konstruerad utan fläkt, vilket möjliggör ett tunnare hölje och hjälper datorn att köra tyst även när den arbetar intensivt.

Samsung Galaxy Book S är utrustad med en 13,3-tums LCD-pekskärm i Full HD-upplösning. Med utomhusläget aktiverat har skärmen en maximal ljusstyrka på 600 nits.

Samsung Galaxy Book S. (Foto: Samsung)

Under tangentbordet sitter en Intel Core i5-processor och 8 GB RAM. Datorn har 512 GB inbyggd lagringskapacitet, som kan utökas med ytterligare 512 GB via microSD-kort. Förutom kortläsaren har Galaxy Book S två USB-C-portar samt en 3,5 mm-kontakt för hörlurar. Ljudet levereras av fyra stereohögtalare.

Den nya datorn levereras med Windows 10 Home och kommer till svenska butiker den 30:e juni. Riktpriset är 14 000 kronor.

Galaxy Book Ion

Enligt Samsung är Galaxy Book Ion en kraftfull dator för de som inte vill kompromissa med flexibilitet och prestanda.

Den är ultratunn och byggd av silverfärgad och ultralätt magnesium som håller höljet svalt.

Galaxy Book Ion finns i storlekarna 15,6 och 13,3 tum. Båda modellerna har 10:e generationens Intel Core i5- eller i7-processor. Upplösningen är Full HD oavsett skärmstorlek.

13,3-tumsmodellen väger mindre än ett kilo. Trots den ringa storleken har den en batteritid på upp till 22 timmar. Skärmen har QLED-teknik som ska ge en bättre färgåtergivning i kombination med justerbar och kraftfull ljusstyrka. Den trådlösa batteridelningen gör det enkelt att ladda upp andra enheter via datorns pekplatta.

Samsung Galaxy Book Ion. (Foto: Samsung)

15,6-tumsmodellen kan också utökas med extra minne och lagringsutrymme. 13,3-tumsmodellen levereras med 8 GB RAM och 512 GB inbyggd SSD, medan 15,6-tumsmodellen har 16 GB RAM och 512 GB SSD – och det finns dessutom plats inuti datorn för att bygga ut både RAM och SSD.

Precis som Galaxy Book S har båda Galaxy Ion-modellerna Windows 10 Home. De har två Thunderbolt 3-portar och HDMI-ingång. Båda datorerna landar i butikerna 30 juni och kostar 17 900 kr (13,3 tum med Core i5), 21 300 kr (13,3 tum med Core i7) respektive 22 400 kr (15,6 tum).

Galaxy Book Flex

Detta är en hybriddator som har samma S-Pen som Samsungs Galaxy Note-smartmobiler..

Den hopfällbara konstruktionen med 360-graders gångjärn och pekskärm innebär att Book Flex kan fungera som anteckningsbok, ritblock eller som flipboard som visar presentationer eller filmer. Book Flex har upp till 20 timmars batteritid och en 13,3-tums Full HD QLED-skärm.

Samsung Galaxy Book Flex. (Foto: Samsung)

S Pen gör det enkelt att göra anteckningar och rita direkt på skärmen eller använda touch-kontrollen för att snabbt växla mellan bilder i en presentation.

Under tangentbordet sitter en Intel Core i7-processor samt 16 GB RAM och 256 GB SSD. Även den här datorn kan utöka lagringsutrymmet via microSD. Andra utgångar är två Thunderbolt 3 och en USB-C.

Även Samsung Galaxy Book Flex har naturligtvis Windows 10 Home och släpps 30:e juni. Riktpriset är 23 000 kronor.

Tillgänglighet

Alla de nya Galaxy Book-modellerna stöder Samsungs DeX-teknik, vilket innebär att användaren enkelt kan komma åt filer och annan information på sin Galaxy-mobil via datorn.

Även om de nya modellerna inte släpps officiellt förrän i slutet av månaden så kan de förbeställas redan i dag på Elgiganten och i Samsungs webbutik.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Uppdaterad Asus-laptop klar för Norden Den nya 14-tumsdatorn finns i två versioner med Intel- respektive AMD-processor.
Spela i 3D utan glasögon Acer Predator Helios 300 ger djup till dina spel.
Det bästa är skärmen HP:s lyxmodell har en snygg UHD+-skärm som grafiska designers kommer att uppskatta. Men musklerna står inte i proportion till priset.
Broadcast-studio på skrivbordet Bor det en youtuber, twitcher eller poddcaster i dig så kan Razers hybrid-ljudmixer samla ihop trådarna.
Philips lovar superfärger med sin första OLED-datorskärm Philips Momentum 8000 är en 27" 4K-monitor med OLED-panel och perfekt svärta – och det utlovas exceptionella färger.
Slimmade sjuor från Lenovo Lenovo Yoga 7 finns i så många versioner att det nästan att finns en för allt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend