TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Så är ditt nya Windows 11

Windows 11 kommer snart till din PC. Vi har provat det – och skillnaderna är små, men mestadels till det bättre.

forfatter
Publicerad 2021-10-30 - 14:12

Det har kommit ett nytt Windws till sta’n. Och det kommer förmodligen till din PC snart. Windows 11 rullas nämligen ut som en gratis uppdatering till de 1,3 miljarder datorer som har Windows 10 installerat. När Windows 11 kommer till din just PC beror på datorns ålder. Enligt Microsoft erbjuds uppdateringen först till de nyaste datorerna, och sedan successivt efter ålder.

Men vad får du egentligen när den dagen kommer – och är det en bra idé att tacka ja till erbjudandet?

Uppdateringen kommer till datorerna efter ålder. (Skärmdump: Windows)

Om din dator är av någorlunda nytt datum är svaret Ja. I praktiken innebär det att datorn bör vara från 2017 eller senare, eftersom det krävs en åttonde generationens processor för att utnyttja säkerhetsfunktionerna i Windows 11. PC:n måste också ha ett UEFI-BIOS, men det har varit standard i alla nya datorer i ungefär ett decennium.

Vi har provat uppdateringen på flera datorer och det var överlag den mest smärtfria Windows-uppdateringen som den här skribenten någonsin har varit med om under sina mer än 30 år med Windows! Till skillnad från alla tidigare versionsuppdateringar kan man till och med fortsätta jobba på datorn under tiden som nya Windows först laddas ner och sedan installeras. Det behöver finnas ungefär 25 GB ledigt diskutrymme och processen tar ungefär en timme, beroende på internethastigheten.

Man kan fortsätta arbeta på datorn under tiden som Windows 11 installeras. (Skärmdump: Windows 11)

När datorn startas om efter installationen möts man av ett användargränssnitt som är … ungefär samma som tidigare. Den mest märkbara skillnaden är att ikonerna på Aktivitetsfältet nu är centrerade – men man kan enkelt ändra tillbaka till vänsterläget om man vill.

Windows Aktivitetsfält har centrerats. Men som tur är går det att rätta till. (Skärmdump: Windows 11)

Några nya ikoner har meddelat sin ankomst: Microsoft Teams, som vi alla lärde oss att antingen älska eller hata under corona-nedstängningen, har nu blivit en fast del av Windows. Å andra sidan har Skype försvunnit, men det går fortfarande att ladda ner om man känner sig sugen på det.

Mötesprogrammet Teams har blivit en del av Windows. (Skärmdump: Windows 11)

Om du tillhör den typen som snabbt fyller Skrivbordet med ikoner och filer så kan du nu göra – och växla mellan – flera stycken Skrivbord.

Till sist har ”tiles” försvunnit från Start-menyn, så nu slipper man ha två parallella organiseringar av samma meny. För att öppna ett program ska man hitta det i den alfabetiska listan med ikoner. De mest använda programmen visas dock i en lista överst.

Den nya Start-menyn. (Skärmdump: Windows 11)

Antalet personliga inställningar som kan nås genom att högerklicka på Skrivbordet har också växt en smula. Nu kommer man direkt åt de flesta av alla inställningar man behöver.

Utbudet av inställningar som kan nås med en högerklickning har förbättrats. (Skärmdump: Windows 11)

Användarupplevelsen har på alla sätt blivit mindre kantig än tidigare. Alla fönster och dialogrutor har fått rundade hörn och allt man gör i användargränssnittet (som att öppna menyer, öppna och stänga fönster och dialogrutor) görs med blixtsnabba animeringar. Det känns snyggt och behagligt, men går också att stänga av – vilket kan vara bra om man har en PC som bara precis uppfyller kraven på RAM och processorkraft (4 GB RAM respektive 1 GHz dual-core).

Windows 11 bör dock inte utgöra någon svårare belastning än vad Windows 10 gjorde. En komplett installation tar faktiskt ett par gigabyte mindre plats på hårddisken än föregångaren, och användargränssnittet upplevs subjektivt som smidigare. På det stora hela kan vi inte komma på någon anledning att inte våga ta steget.

Om du hellre avvaktar lite och väntar på att eventuella barnsjukdomar ska korrigeras så fortsätter supporten på Windows 10 ända till den 14 oktober 2025.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend