TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Så är ditt nya Windows 11

Windows 11 kommer snart till din PC. Vi har provat det – och skillnaderna är små, men mestadels till det bättre.

Av / 2021-10-30 - 14:12
Så är ditt nya Windows 11

Det har kommit ett nytt Windws till sta’n. Och det kommer förmodligen till din PC snart. Windows 11 rullas nämligen ut som en gratis uppdatering till de 1,3 miljarder datorer som har Windows 10 installerat. När Windows 11 kommer till din just PC beror på datorns ålder. Enligt Microsoft erbjuds uppdateringen först till de nyaste datorerna, och sedan successivt efter ålder.

Men vad får du egentligen när den dagen kommer – och är det en bra idé att tacka ja till erbjudandet?

Uppdateringen kommer till datorerna efter ålder. (Skärmdump: Windows)

Om din dator är av någorlunda nytt datum är svaret Ja. I praktiken innebär det att datorn bör vara från 2017 eller senare, eftersom det krävs en åttonde generationens processor för att utnyttja säkerhetsfunktionerna i Windows 11. PC:n måste också ha ett UEFI-BIOS, men det har varit standard i alla nya datorer i ungefär ett decennium.

Vi har provat uppdateringen på flera datorer och det var överlag den mest smärtfria Windows-uppdateringen som den här skribenten någonsin har varit med om under sina mer än 30 år med Windows! Till skillnad från alla tidigare versionsuppdateringar kan man till och med fortsätta jobba på datorn under tiden som nya Windows först laddas ner och sedan installeras. Det behöver finnas ungefär 25 GB ledigt diskutrymme och processen tar ungefär en timme, beroende på internethastigheten.

Man kan fortsätta arbeta på datorn under tiden som Windows 11 installeras. (Skärmdump: Windows 11)

När datorn startas om efter installationen möts man av ett användargränssnitt som är … ungefär samma som tidigare. Den mest märkbara skillnaden är att ikonerna på Aktivitetsfältet nu är centrerade – men man kan enkelt ändra tillbaka till vänsterläget om man vill.

Annons
Windows Aktivitetsfält har centrerats. Men som tur är går det att rätta till. (Skärmdump: Windows 11)

Några nya ikoner har meddelat sin ankomst: Microsoft Teams, som vi alla lärde oss att antingen älska eller hata under corona-nedstängningen, har nu blivit en fast del av Windows. Å andra sidan har Skype försvunnit, men det går fortfarande att ladda ner om man känner sig sugen på det.

Mötesprogrammet Teams har blivit en del av Windows. (Skärmdump: Windows 11)

Om du tillhör den typen som snabbt fyller Skrivbordet med ikoner och filer så kan du nu göra – och växla mellan – flera stycken Skrivbord.

Till sist har ”tiles” försvunnit från Start-menyn, så nu slipper man ha två parallella organiseringar av samma meny. För att öppna ett program ska man hitta det i den alfabetiska listan med ikoner. De mest använda programmen visas dock i en lista överst.

Den nya Start-menyn. (Skärmdump: Windows 11)

Antalet personliga inställningar som kan nås genom att högerklicka på Skrivbordet har också växt en smula. Nu kommer man direkt åt de flesta av alla inställningar man behöver.

Utbudet av inställningar som kan nås med en högerklickning har förbättrats. (Skärmdump: Windows 11)

Användarupplevelsen har på alla sätt blivit mindre kantig än tidigare. Alla fönster och dialogrutor har fått rundade hörn och allt man gör i användargränssnittet (som att öppna menyer, öppna och stänga fönster och dialogrutor) görs med blixtsnabba animeringar. Det känns snyggt och behagligt, men går också att stänga av – vilket kan vara bra om man har en PC som bara precis uppfyller kraven på RAM och processorkraft (4 GB RAM respektive 1 GHz dual-core).

Windows 11 bör dock inte utgöra någon svårare belastning än vad Windows 10 gjorde. En komplett installation tar faktiskt ett par gigabyte mindre plats på hårddisken än föregångaren, och användargränssnittet upplevs subjektivt som smidigare. På det stora hela kan vi inte komma på någon anledning att inte våga ta steget.

Om du hellre avvaktar lite och väntar på att eventuella barnsjukdomar ska korrigeras så fortsätter supporten på Windows 10 ända till den 14 oktober 2025.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Chromebook nu med Gemini AI

Smarta verktyg för kreativa proffs

Nu kan du få Wi-Fi 7 i alla prisklasser

Kommer Intel att tas över av Qualcomm?

Billigare Wi-Fi 7 mesh från Netgear

Slimmade och smarta laptops från Asus

AI överallt hos Lenovo

Mer AI från Samsung på årets IFA-mässa

Acer satsar på AMD, Intel och Snapdragon i AI-striden

Nu har "alla" MacBook Pro stöd för två externa skärmar

Apple släpper kartorna i webbversion

Googles korta länkar stängs nu