Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Philips ger dig två skärmar i en

Den 44,5-tums superbreda skärmen är så bred att den rymmer hela sitt långa namn, 45B1U6900C. Den är som två 22-tummare bredvid varandra.

Av / 2023-03-30 - 16:16
Philips ger dig två skärmar i en

Många behöver ha flera program öppna samtidigt, och då är det frestande att ansluta två skärmar bredvid varandra. Men det är inte praktiskt att ha en tjock vertikal kant i mitten av synfältet. Du måste välja mellan att luta huvudet något åt sidan när du tittar på innehåll på en skärm i taget, eller att ha en skärm precis framför dig – medan den andra blir en sekundär skärm på sidan.

Philips 45B1U6900C rear angle-scaled
Foto: Philips

Superbred skärm fungerar som två

Med en superbred 32:9-skärm som Philips 45B1U6900C behöver du inte oroa dig för det, det är som två ramlösa skärmar i en. Det betyder också att laptop-användare med ett grafikkort som inte stöder dubbla bildskärmar äntligen kan utöka sitt skrivbord. Om du till exempel har en 13-tums Macbook Air eller Pro stöder den bara en extern skärm. Då kan Philips-skärmen vara perfekt.

Denna bildskärm kan alltså ersätta två bildskärmar för en dator. Men den kan också fungera med två datorer! Om du ansluter båda till bildskärmen visas en bild från var och en bredvid varandra. Båda datorerna kan styras med samma mus och tangentbord, du växlar mellan dem via skärmmenyn.

Stativet låter dig hissa skärmen upp och ner och luta den några grader fram och tillbaka.

Philips 45B1U6900C top angle-scaled
Foto: Philips

Bra upplösning – men inte för spel

Upplösningen är 5120 x 1440 pixlar, dvs som två 2560 x 1440 skärmar bredvid varandra. Vi tycker att det är vettigt med tanke på skärmstorleken, som trots allt inte är högre än en 24-tums 16:9-skärm. Notera bara att skärmfrekvensen är begränsad till 75 kHz, vilket inte är optimalt för spel. Detta är i stället en skärm för dig med kontorsarbete.

Den är böjd (1500R-kurvning), så att färg, kontrast och ljusstyrka förblir jämn ända ut till kanterna. Avståndet från ögat till kanterna liknar också mer det i mitten av skärmen, vilket undviker trötthet.

Philips 45B1U6900C bottom-scaled
Skärmen har DisplayPort och 2 HDMI-ingångar, samt en inbyggd USB-hubb. Foto: Philips

USB-C för allt

Om du använder en bärbar dator som du flyttar mellan hemmet och jobbet har Philips gjort det enkelt genom att helt enkelt använda en USB-C-kabel för skärmen. Då får du både ljud och bild över samma kabel, och skärmen kan faktiskt också försörja den bärbara datorn med ström.

Dessutom har bildskärmen en Ethernet-kontakt direkt till det trådbundna nätverket. Det är praktiskt, för då skickar det också trådbunden nätverksanslutning till din bärbara dator via samma USB-C-kontakt. Det betyder att bildskärmen är en komplett dockningsstation, som du bara behöver en enda kabel från din dator för att komma åt.

Som sig bör har bildskärmen också några USB-A-portar och en USB-C av den ”vanliga” typen, för anslutning av skrivare, minnespinnar och datorhögtalare.

HDR

Skärmen är certifierad med Display HDR 400, vilket innebär att den når en ljusstyrka på 400 nits i HDR-scener. Men det har ingen form av dimning av bakbelysningen, vilket begränsar effekten av HDR.

Philips 45B1U6900C front angle-scaled
Foto: Philips

Philips 45B1U6900C: Pris och tillgänglighet

Om Philips 45B1U6900C är perfekt för dig kan du köpa den i april för 11 300 kronor.

Mer info: philips.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jensen Huang Superstar

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Populär konferenskamera får en uppföljare

Nu kommer de snabba, intelligenta datorerna

Ingen M4 för stationär Mac i år

Dell Inspiron: Flexibla laptops till skrivbordet

Små och kraftfulla datorer med grön look

Sugen på en snabbare dator?

Rulla till toppen