Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

MacBook Pro 13 får Magic Keyboard

Apples nya 13-tums MacBook Pro har upp till 32 GB minne och 4 TB lagringsutrymme.

Av / 2020-05-05 - 08:13
MacBook Pro 13 får Magic Keyboard

De som minns november 2019 kommer kanske ihåg att Apple bytte ut 15-tumsversionen av MacBook Pro mot en helt ny 16-tummare. Datorn fick också ett mycket bättre tangentbord, med så kallade ”saxtangenter” som är bättre att skriva med. Och förmodligen mer hållbara.

Ett halvår senare är det nu 13-tummarens tur att få Magic Keyboard, som Apple föredrar att kalla tangentbordet.

Datorn har däremot inte, vilket många hade förutspått, fått någon 14-tumsskärm, utan behåller Retina-skärmen på 13,3 tum.

Magic Keyboard, nu även i 13-tums MacBook Pro.

Vad som däremot är nytt är i princip allt annat. MacBook Pro-datorn kan konfigureras med upp till 32 GB (snabbare 3733 MHz) minne och 4 TB SSD-lagring. Den kan också utrustas med tionde generationens Intel-processorer, upp till 4,1 GHz och fyrkärnig i7-processor samt ett bättre Intel Iris Plus Graphics-grafikkort. Som stöder 6K-visining med exempelvis Pro Display XDR och har upp till 80 procent högre grafikprestanda. Enligt Apples egna tester.

Under den välkända Retina-skärmen hittar vi Apples Touch Bar och Touch ID, en fysisk Escape-knapp och omflyttade piltangenter. På sidorna finns sammanlagt fyra Thunderbolt/USB-C-portar på de bäst specificerade modellerna (de billigaste har bara två portar).

Skärmen känner vi igen. Den har en upplösning på 2560 x 1600, vilket ger 227 punkter per tum. Den har upp till 500 nits ljusstyrka och stöder både P3-färgrymd och Apples True Tone-färg. Man kan koppla in en extern skärm med 5K-upplösning, eller två 4K-skärmar, men observera att man måste gå upp till i7-processormodellen med Intel Iris Plus för att kunna använda en extern 6K-skärm.

MacBook Pro stöder trådlös skärmutvidgning till iPad.

Priserna börjar på 17 000 kronor för den enklaste modellen, med åttonde generationens Intel 1,4 GHz fyrkärnig i5-processor. Med turbo boost upp till 3,9 GHz, 8 GB minne och 256 GB lagringsutrymme.
Flaggskeppet har en tionde generationens 2,3 GHz fyrkärnig i7-processor med turbo boost upp till 4,1 GHz, 32 GB minne och en full 4 TB SSD-lagring. Den kostar 47 000 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen