Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Grönt initiativ från Acer i Dubai

Samtidigt som FN:s klimatkonferens COP28 pågår utlovar Acer nya gröna initiativ.

Skrivet av / 2023-12-07 - 17:57
Grönt initiativ från Acer i Dubai

Världsledare flygs just nu in med privatjet till FN:s klimatkonferens COP28 i Dubai. Men det är inte bara politiker och miljöaktivister som viftar med gröna flaggor i ökenstaten.

I Dubai har Acer presenterat sin vision ”Conscious Technology” för att hjälpa till att tackla klimatförändringarna.

Elektronikjätten har anslutit sig till RE100-initiativet och åtagit sig att använda 100 % förnybar el senast 2035. Företaget har också åtagit sig att uppnå netto-nollutsläpp senast 2050.

Acer har dessutom satt upp ett mål om att använda 20-30 % återvunnen plast i sina datorer och bildskärmar senast 2025. Hittills har de kommit drygt halvvägs, med 17 % till 2022.

Vi måste påskynda införandet av förnybar energi för att bekämpa klimatförändringarna som orsakas av den globala uppvärmningen”, säger Acers styrelseordförande och VD Jason Chen. ”År 2022 hade Acer-koncernen 44 % förnybar el. För att nå vårt mål på 100 % kommer det att vara avgörande att utnyttja sol- och vindenergi i energilagringstekniken.”

Acer måste använda 100 % grön energi senast 2035, säger Acers VD Jason Chen. (Foto: Acer)

Jason Chen berättade också på presskonferensen att hälften (cirka 1 000 anställda) av Acers europeiska anställda är involverade i elektronikåtervinning. Detta gäller inte bara Acers egna returnerade produkter, utan företaget arbetar även med återvinning och miljöhantering av cirka 40 andra elektronikföretags produkter.

Naturligtvis fanns det också nya produkter på programmet. Acer har lanserat en serie solcellsdrivna energilagringslösningar. Det nya sortimentet av mobila powerbanks finns i modeller om 600Wh, 1800Wh och 3000Wh, kombinerat med ett urval av vikbara solpaneler. Priser och skandinavisk tillgänglighet har inte offentliggjorts.

1800W-EU-01 200W-1
<
>
Acer har presenterat en rad solpaneler och powerbanks för backup och självförsörjning (Foto: Acer)

På PC-sidan presenterade Acer den nya Aspire Vero 16 (AV16-51P). Återvinning och miljömedvetenhet beaktas i varje steg av datorns ”livscykel” – från tillverkning till förpackning och återvinning i slutet av livscykeln. Höljet innehåller mer än 60% återvunnen plast. Förpackningen består av 100% återvunnet material och även skruvarna är standardiserade, vilket gör maskinen enkel att demontera och återvinna.

Aspire Vero 16 är tillverkad av 60 % återvunnen plast (Foto: Acer)

Även om elektroniken är ny är de senaste Intel Core Ultra-processorerna mer energieffektiva än tidigare generationer. Och de inkluderar Intel AI Boost, vars nya AI-drivna funktioner utlovar extrem energieffektivitet.

Acer Aspire Vero 16 kommer att finnas tillgänglig från och med andra kvartalet 2024, till ett pris från 11 490 kronor.

Utställningen med temat ”Conscious Technology for a Brighter Tomorrow”, visar Acers pågående klimatåtgärder och den teknik som utformats och tillverkats med framtiden i åtanke. Utställningen visas på Alserkal Avenue i Dubai och lyfter fram produkter och tjänster inom fyra livsstilskoncept: arbete, lärande, transport och livsstil.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

Hejdå iTunes för Windows

Asus med dubbla skärmar finns i Sverige

Snacka om lagringsutrymme!

Praktisk Philips-skärm för vardagsbruk

40 (!) nya AI-produkter från Lenovo

Se vad Asus visade på CES

AI-datorer och 3D-skärmar

Ny tangentbordsknapp!

Dell XPS-serien utökas

Alla nya Intel Ultra-datorer

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen