TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

”Exceptionella färger” med Philips’ första OLED-dataskärm

Philips Momentum 8000 är en 27" 4K-monitor med OLED-panel och perfekt svärta – och det utlovas exceptionella färger.

forfatter
Publicerad 2022-05-10 - 00:02

Den nya 27-tummaren Momentum 8000 (27E1N8900) från Philips har OLED-panel med 4K- upplösning (3840 x 2160). Vi lovas en superneutral färgåtergivning, och en täckning på 99,7 procent av det stora färgrummet DCI-P3. Och dessutom 99,6 procent av Adobe RGB, 119% NTSC och 150 procent av sRGB.

Skärmen har 10-bitars färgdjup, och producenten hävdar ett Delta E-avvik på under 1 direkt ur lådan. Det är det lägsta vi har hört talas om direkt från fabrik, lägre än till och med de dyraste monitorerna som vi har testat. Professionella bild- och videobehandlare bör definitivt lägga detta på minnet!

540 nits max

Monitorn ska kunna gå ända upp till 540 nits i HDR (1% av bildytan). Den är officiellt certifierad med DisplayHDR True Black 400, där True Black är en egen OLED-certifiering, och siffran garanterar 400 nits med HDR-innehåll.

I normalt SDR-läge går den upp till 250 nits – som låter lite. Men när vitt står i kontrast (1 000 000:1) med det svartaste svarta, så håller det dock gott och väl. Faktiskt kalibrerar undertecknade journalist aldrig en datorskärm över 160 nits, gärna ända ner till 120 nits för kvällsarbete.

Läs också Herregud, en sådan bildkvalitet! Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Asus pa32ucx SPREAD

Eftersom varenda pixel på en OLED-panel är sin egen ljuskälla, behövs inget bakljus så som på LCD-skärmar. Det betyder att skärmen är helt och hållet utan fläckiga gloriaeffekter, vilket man inte kan säga om LCD – även inte om de som använder Mini LED-bakljus.

Insynsvinkel uppges vara 178 grader både vertikalt och horisontellt, vilket stämmer väl överens med vår egen erfarenhet med OLED-skärmar.

Philips Momentum 8000 side
Foto: Philips

JOLED

Panelet är av sorten JOLED (Japan OLED), något som innebär att pixlarna är 3D-printade med en sorts bläckskrivare. Detta är ett avsevärt rimligare sätt att producera panelen på än den förångningsprocess som normalt används.

Inte för gaming

De som gillar gaming kommer genast att uppmärksamma en responstid som uppges vara endast 0,1 millisekund (G2G) – som ju är blixtsnabbt! Tyvärr stöder den bara 60 bildrutor per sekund, där gamers gärna kräver både 120 och 144 Hz och till och med över. Detta är därmed inte den skärm som man hade rekommenderat till inbitna spelare. För bildbehandling och video, däremot, verkar den ha träffat mitt i blink.

Philips Momentum 8000 rear scaled 1
Två HDMI-ingångar i tillägg till DP, USB-C med ström (90W), USB-B och fyra st. USB-A. Utgång för hörlurar finns också på plats. Foto: Philips

Anslutningar

Philips Momentum 8000 har två HDMI 2.0-ingångar (HDMI 2.1 behövs inte med så låg skärmfrekvens), en DisplayPort 1.4, en USB-C (3.2 Gen1) med strömleverans upp till 90 W, en USB-B och fyra USB-A (3.2) med två som kan snabbladda (B.C 1.2). Skärmen har även utgång för hörlurar och stöder MultiView med bild för bild (PbP) från två olika datorer, och du kan använda samma keyboard och mus till båda. Tack vare KVM-switchning.

USB-C-kontakten med ström på 90 watt innebär att den både visar bild från en ansluten laptop, samtidigt som den laddar enheten. Coolt!

Philips Momentum 8000 angle
Foto: Philips

Philips Momentum 8000: Pris och tillgänglighet

Philips Momentum 8000, eller 27E1N8900 som är skärmens fullständiga namn, kostar i överkant av 1000 dollar, som borde betyda runt 9 500 kronor här hemma. Tyvärr är det fortfarande oklart om den i kommer till Europa alls. Till en början kommer den uteslutande att lanseras i USA och Asien.

Mer info: philips.com

 

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Spela i 3D utan glasögon Acer Predator Helios 300 ger djup till dina spel.
Det bästa är skärmen HP:s lyxmodell har en snygg UHD+-skärm som grafiska designers kommer att uppskatta. Men musklerna står inte i proportion till priset.
Broadcast-studio på skrivbordet Bor det en youtuber, twitcher eller poddcaster i dig så kan Razers hybrid-ljudmixer samla ihop trådarna.
Philips lovar superfärger med sin första OLED-datorskärm Philips Momentum 8000 är en 27" 4K-monitor med OLED-panel och perfekt svärta – och det utlovas exceptionella färger.
Slimmade sjuor från Lenovo Lenovo Yoga 7 finns i så många versioner att det nästan att finns en för allt.
Snusförnuftig PC för arbete och studier Den senaste MateBook-utgåvan är en mindre designad och mer praktisk arbetshäst att ha i väskan.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend